Πως το 1995 ο Νταλγκλίς και ο Σίρερ έκαναν πρωταθλήτρια την Μπλάκμπερν!

Πέρασαν 25 χρόνια από τη μέρα που η Μπλάκμπερν Ροβερς έριχνε την επι διετία Πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την κορυφή κατακτώντας το πρώτο της πρωτάθλημα από τη δεκαετία του 1910. Με τον Άλαν Σίρερ στην κορυφή, έχοντας παρτενέρ τον Κρις Σάτον και προπονητή τον άνθρωπο με το μαγικό ραβδάκι, τον Κένι Νταλγκλίς, οι «ρόβερς» κατάφεραν να πάρουν ένα πρωτάθλημα το οποίο ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα μοιάζει σαν ψέμματα. Ωστόσο τότε ήταν η φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος  



Πως το 1995 ο Νταλγκλίς και ο Σίρερ έκαναν πρωταθλήτρια την Μπλάκμπερν!

Μιλώντας πέρσι με τον Άλαν Σίρερ μου είχε πει πως ένα πρωτάθλημα με την Μπλάκμπερν ισούται με 100 με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ. Ωστόσο αυτό που πάρα πολλοί αγνοούν είναι πως εκείνη την εποχή με τα χρήματα ενός ανθρώπου, του Τζακ Γουόκερ που ήταν από παιδί οπαδός της Μπλάκμπερν (και η ζωή του τα έφερε έτσι ώστε ν' αποκτήσει χρήματα ώστε να μπορεί να ασχοληθεί με την αγαπημένη του ομάδα) η φυσιολογική ροή των πραγμάτων ήρθε χωρίς εμπόδια!

Ο Γουόκερ έπεισε τον Νταλγκλίς να αναλάβει την Μπλάκμπερν όταν βρισκόταν στην σημερινή Championship, στην δεύτερη κατηγορία δήλαδή, λιγο καιρό από τη στιγμή που είχε εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο αποχωρώντας από την Λίβερπουλ. Κατάφερε να την ανεβάσει αμέσως και αποκτώντας τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή που ήταν εκείνη την εποχή στο Νησί ο Άλαν Σίρερ, έστειλε το μήνυμα. Η Μπλάκμπερν είχε ανέβει για να διεκδικήσει τίτλους και όχι απλώς να μείνει στην μεγάλη κατηγορία.

Τελευταίο πρωτάθλημα για τους «ρόβερς» ήταν εκείνο του 1914 και ήδη από την πρώτη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, το 1992 – 93 έδειξε τις άγριες διαθέσεις της διεκδικώντας τον τίτλο και παιρνοντας μία θέση για το κύπελλο UEFA.

Πληρώνοντας πολλά λεφτά, ο Γουόκερ είχε πραγματοποιήσει όλες τις επιθυμίες του Νταλγκλίς δίνοντάς του εργαλεία να δουλέψει φτιάχνοντας μία ομάδα που έπαιζε το κλασσικό 4-4-2 με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Η απόκτηση του γκολκίπερ, Τιμ Φλάουερς, του επιθετικού Κρις Σάτον, του κεντρικού αμυντικού Κόλιν Χέντρι, έδωσαν επιπλέον προσωπικότητα.

Ήδη τη δεύτερη σεζόν, 1993-94, η Μπλάκμπερν κοντραρίστηκε στα ίσια με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καλύπτοντας μάλιστα κάποια στιγμή διάφορα 14 βαθμών από τα Χριστούγεννα μέχρι τον Απρίλιο, αλλά δεν άντεξε, μένοντας στην δεύτερη θέση.

Όλα έδειχναν όμως πως η ώρα της ερχόταν και ειδικά η προσθήκη του Σάτον τον από την Νόριτς της άλλαξε επίπεδο. Το δίδυμο των SAS στην επίθεση με τον Σίρερ που πετυχε 34 γκολ οδήγησε την ομάδα στον τρίτο τίτλο της ιστορίας της.

Ήταν η τελευταία χρόνια με 42 παιχνίδια στην σεζόν αφού τότε είχε 22 ομάδες η Πρέμιερ Λιγκ και το φινάλε ήταν συγκλονιστικό, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων να μένει στην ισοπαλία στο Λονδίνο με τη Γουεστ Χαμ 1-1 την ώρα που η Μπλάκμπερν έχανε 2-1 στο «Άνφιλντ» από τη Λίβερπουλ!

Το σφύριγμα της λήξης στα δύο γήπεδα βρήκε τον Κενι Νταλγκλίς να πανηγυρίζει μέσα στο γήπεδο που γνώρισε τις μεγαλύτερες στιγμές της καριέρας του, με αποθέωση ακόμα και από τους οπαδούς της Λίβερπουλ στην εξέδρα, τον τίτλο για την Μπλάκμπερν έπειτα από 81 ολόκληρα χρόνια!
Εκείνο το καλοκαίρι και αφού αναδείχθηκε μάνατζερ της σεζόν, παραιτήθηκε από προπονητής, ανέλαβε τεχνικός διευθυντής και ένα χρόνο αργότερα αποχώρησε με την ομάδα να παίρνει την κατιούσα...

Ήταν η ομάδα που υπέγραψε ο Γιωργος Δωνης το 1996, μερικες μέρες πριν φύγει ο Σίρερ για τη Νιούκαστλ και τελικά το 1999 υποβιβάστηκε. Παραμένει μία από τις πολύ όμορφες ιστορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, για ένα σύνολο που χτίστηκε πολύ γρήγορα, απογειώθηκε, αλλά δεν άντεξε, αφού τελικά ήταν... γίγαντας με πήλινα πόδια.