Όταν ο Ντένις Λόου «έριξε» τη Γιουνάιτεντ με τακουνιά... (vid)

Η ιστορία αυτού του γκολ έγραψε ότι έριξε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την πρώτη κατηγορία. Κι όμως μόνο έτσι δεν συνέβη... Παρ' όλα αυτά, ο Ντένις Λόου, εκείνο το τακουνάκι στο ντέρμπι του Μάντσεστερ δεν θα το ξεχάσει ποτέ. Κι όπως έχει πει, ήταν η χειρότερη στιγμή της καριέρας του.  



Όταν ο Ντένις Λόου «έριξε» τη Γιουνάιτεντ με τακουνιά... (vid)

Πίσω στις 27 Απρίλη του 1974. Η Σίτι φιλοξενείται στο «Ολντ Τράφορντ» από τη Γιουνάιτεντ, με τον Ντένις Λόου να φοράει τη γαλάζια φανέλα απέναντι σε αυτούς που φορούσαν την αγαπημένη του κόκκινη εμφάνιση και αγωνίζονταν για το αντίπαλο «στρατόπεδο» της πόλης.

Ο Ντένις Λόου είναι ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης. Με τακουνάκι έγραψε την ιστορία του ματς, χάρισε στους «πολίτες» τη μεγάλη νίκη με το τελικό 1-0. Πάγωσε. Δεν πανηγύρισε. Δεν ήξερε τι να κάνει. Σαν κάποιος να σταμάτησε το χρόνο για εκείνον...

Ο κόσμος γέμισε τον αγωνιστικό χώρο στο φινάλε κι έτσι οι ποδοσφαιριστές έπρεπε ν' αποχωρήσουν γρήγορα. Όσα συνέβαιναν εκείνη τη στιγμή, φάνταζαν σαν φιλμ στα μάτια του Ντένις Λόου που ήταν σαν να μπορούσε να νιώσει τίποτα.

Ήξερε πόσο καταδικαστικό θα ήταν για την αγαπημένη του Γιουνάιτεντ εκείνο το γκολ που πέτυχε. Ναι, οι «κόκκινοι διάβολοι» έπεσαν κατηγορία. Όμως, τα αποτελέσματα των υπόλοιπων αγώνων ήταν τέτοια που το γκολ του Λόου πραγματικά δεν άλλαξε απολύτως τίποτα και η έκβαση θα ήταν ακριβώς ίδια σε διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αυτό το γκολ ήταν και το τελευταίο του Λόου, αφού αποσύρθηκε λίγο μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974. Δεν μπορούσε ν' αντέξει το βάρος που κουβαλούσε στην ψυχή του από εκείνο το απόγευμα, από το οποίο πέρασαν 46 χρόνια...

Κώστας Ζάλιαρης