Ο «Ρόνι» δεν χαμογελάει πια…

Έπρεπε να χάσει τα πάντα για να «συννεφιάσει» το πρόσωπό του. Έπρεπε να του περάσουν χειροπέδες για να απογοητεύσει για πρώτη φορά τα εκατομμύρια των θαυμαστών του. Έπρεπε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια για να δούμε μια αποτυχημένη «ντρίμπλα» του. Έστω και μη ποδοσφαιρική. Ο Ροναλντίνιο διανύει τις χειρότερες μέρες της ζωής του και το διασημότερο χαμόγελο του παγκόσμιου φουτμπόλ… «σβήνει»!



Ο «Ρόνι» δεν χαμογελάει πια…

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Ο «Ρόνι» επιχείρησε -και κατάφερε- την περασμένη Τετάρτη (4/3) να εισέλθει στην Παραγουάη με πλαστό διαβατήριο παρέα με τον αδερφό του, Ρομπέρτο Ασίς. Οι δυο τους φαινόντουσαν ως Παραγουανοί υπήκοοι και σκοπός του ταξιδιού αποτελούσε μια επαγγελματική πρόσκληση που δέχτηκαν από ιδιοκτήτη καζίνο.

Από το αεροδρόμιο κατευθύνθηκαν αρχικά στο ξενοδοχείο που είχαν προγραμματίσει να διαμείνουν αλλά σύντομα ακολούθησε παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία τους μετέφερε σε ένα τμήμα της Ασουνσιόν. Η πρόταση του εισαγγελέα για επιβολή εναλλακτικής ποινής δεν έγινε αποδεκτή και οι δύο άντρες παρέμειναν υπό κράτηση.

Ανακρίθηκαν από τις Αρχές για έξι ολόκληρες ώρες και αποκάλυψαν στις καταθέσεις τους ότι προμηθεύτηκαν τα πλαστά διαβατήρια από έναν Βραζιλιάνο επιχειρηματία, ονόματι Βιλμοντές Σόουζα Λίρια, ο οποίος έχει κάνει στο παρελθόν φυλακή…

Το πρωί του Σαββάτου (7/3) «παίχτηκε» το πρώτο επεισόδιο ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε αρχικά την παράταση της κράτησης, χαρακτηρίζοντας τα αδέρφια ως ύποπτα φυγής από τη Βραζιλία. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση εξόδου από την πατρίδα τους και η παρουσία τους στην Παραγουάη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί…

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗ;

Αν σας έλεγαν ότι θα ανοίξετε τους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ροναλντίνιο και θα βρείτε μέσα μόνο 5 εκατομμύρια, θα το πιστεύατε; Τόσα φημολογείται πως είναι τα χρήματα που έχουν απομείνει στον Βραζιλιάνο από τα όσα - δεν ξέρουμε πόσα- εισέπραξε κατά τη διάρκεια της θρυλικής ποδοσφαιρικής του πορείας.

Το Νοέμβριο του 2018 είχε πραγματοποιηθεί με εντολή εισαγγελέα, έφοδος στο σπίτι του Βραζιλιάνου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση μιας Mercedes, δύο οχημάτων BMW αλλά και κάποιων έργων τέχνης του ζωγράφου συμπατριώτη του Αντρέ Μπεράρντο.

Κι αυτό διότι το χρέος του «Ρόνι» προς το βραζιλιάνικο κράτος ξεπερνά πλέον τα 10 εκατομμύρια. Οι δεκάδες αποτυχημένες αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις… παράνομες επιχειρηματικές του δραστηριότητες στη χώρα του καφέ είναι αυτές που επέφεραν την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αλλά και η αφαίρεση των πραγματικών διαβατηρίων του ιδίου αλλά και του αδερφού του, ο οποίος εκτελεί χρέη μάνατζέρ του ακόμη και σήμερα. Είναι προφανές ότι δεν τα καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία…

ΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ;

Είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς πως ένας ποδοσφαιριστής που θεωρείται εκ των κορυφαίων όλων των εποχών, καταφέρνει να φτάσει σε τέτοιο σημείο μόλις μια δεκαετία από τις ημέρες που μεσουρανούσε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Κάτοχος της Χρυσής Μπάλας του 2005, δύο φορές παίκτης της χρονιάς για τη FIFA (2004-2005), Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη Βραζιλία το 2002 και ηγεμονικά συμβόλαιο με τις Παρί Σεν Ζερμέν, Μπαρτσελόνα και Μίλαν.

Συμφωνίες με κολοσσιαία brands όπως οι Nike, Coca-Cola, Pepsi, EA Sports, Gatorade, Danone, που σε κάποιες περιπτώσεις του απέφεραν περισσότερα εκατομμύρια από αυτά που κέρδιζε βάσει του συμβολαίου που είχε υπογράψει με την ομάδα στην οποία αγωνιζόταν.

Όπως για παράδειγμα το 2006, όπου φέρεται να εισέπραξε 19 εκατομμύρια ευρώ μόνο από διαφημίσεις. Σύμφωνα μάλιστα με την Forbes, δύο χρόνια αργότερα (2008) ο Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα επείχε τη θέση No38 στη λίστα με τις πλουσιότερες διασημότητες του πλανήτη!

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως δεν είναι εύκολο να εξηγηθεί το πως έφτασε σήμερα να βρίσκεται -σύμφωνα με πηγές του «ESPN»- σε ένα κελί με συγκατοίκους εμπόρους ναρκωτικών και δολοφόνους…

ΤΟ ΧΕΜΟΓΕΛΟ «ΕΣΒΗΣΕ» ΕΠΕΙΔΗ ΖΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΕ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η συζήτηση για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή… ever είναι μεγάλη. Ίσως και ουτοπική. Ο Ροναλντίνιο δεν θέτει υποψηφιότητα για τον καλύτερο όλων των εποχών επειδή ο ίδιος δεν το επιδίωξε ποτέ. Επειδή ό,τι έκανε στο γήπεδο, το έκανε στο βωμό της απόλαυσης. Με χαμόγελο και απύθμενη χαρά για το ίδιο το παιχνίδι, η οποία του επέτρεψε να πατήσει κορυφή για χρονικό διάστημα μικρότερο από αυτό που μπορούσε.

Ο Ροναλντίνιο της Μπαρτσελόνα ήταν όμως ό,τι καλύτερο έχει παρελάσει από το μάτι του κάθε ποδοσφαιρόφιλου. Παρουσίασε στο κοινό ενέργειες που σου «πείραζαν» το μυαλό! Δεν ήταν ο πρώτος που πέρασε ολόκληρες ομάδες πριν σκοράρει. Δεν είναι ο μόνος που κέρναγε «σακούλες» με χαρακτηριστική άνεση. Υπήρξαν, υπάρχουν και θα υπάρξουν παίκτες που μοιάζουν μη αντιμετωπίσιμοι.

Ήταν όμως ο πρώτος - και τελευταίος - που μοίραζε παιχνίδι με την πλάτη, τον ώμο, τα οπίσθια. Ο μοναδικός που πλάσαρε ανάμεσα σε «αγέλη» -και όχι μπροστά σε κενή εστία- κοιτώντας… κυριολεκτικά αλλού. Ο «ένας» που πέτυχε κρίσιμο γκολ σε νοκ-άουτ αγώνα Champions League «σβήνοντας τσιγάρο» απέναντι σε αγγλική άμυνα. Πάντα με χαμόγελο…

Ο Ροναλντίνιο έπαιζε ποδόσφαιρο για την πλάκα του. Το πρόβλημα είναι ότι δείχνει να αντιμετωπίζει κατ’ αυτόν τον τρόπο και την ίδια του τη ζωή. Συνεχίζει να κάνει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Αν δεν ίσχυε κάτι τέτοιο, δεν θα επιχειρούσε να περάσει τα σύνορα της Παραγουάης με πλαστό διαβατήριο, λες και δεν θα τον καταλάβαινε κανείς. Τον Ροναλντίνιο!

Ο ίδιος πάντως δεν υποδέχτηκε τις χειροπέδες με το χαμόγελο που επιστράτευε ακόμα και στις κακές του στιγμές στον αγωνιστικό χώρο. Όπως αυτή της αποβολής του στον προημιτελικό του Μουντιάλ της Άπω Ανατολής απέναντι στην Αγγλία, λίγα λεπτά μετά το φάουλ που θυμάται ακόμα ο Ντέιβιντ Σίμαν…

Επιμέλεια: Γιάννης Τζιουμακλής