The Ancients

Γενέθλια έχει σήμερα το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο του πλανήτη και το England365.gr δεν έχει παρά να ταξιδέψει στο χρόνο, κάνοντας μια μίνι αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές του Sheffield Football Club από τις 24 Οκτωβρίου του 1857 ως τις μέρες μας.



The Ancients

Πέρασαν άλλωστε 162 χρόνια από το ραντεβού στο θερμοκήπιο, το οποίο έμελλε να καταλήξει στη σύσταση του πρώτου αναγνωρισμένου από τη FIFA αλλά και την FA συλλόγου που… υπηρέτησε τον «βασιλιά των σπορ». Έστω κι αν οι «κανόνες του Σέφιλντ» μοιάζουν εν έτει 2019 κάπως άναρχοι, δεν μπορεί να μην παραδεχτεί κανείς πως πρέσβευαν μια εκδοχή του αθλήματος περισσότερο οικεία προς το γυναικείο φύλο, έχοντας οραματιστεί τη ζωή στο χορτάρι χωρίς τη μοιραία-για τις αγαπημένες μας-ανακάλυψη του οφσάιντ…

Ίδρυση

Τα θεμέλια της ιστορίας άρχισαν να τοποθετούνται το έτος 1855. Παίκτες ομάδας κρίκετ του Σέφιλντ αρχίζουν να διοργανώνουν αγώνες ποδοσφαίρου, οι οποίοι διέφεραν αρκετά από τις αναμετρήσεις που παρακολουθεί ο σύγχρονος κόσμος. Οι Ναθάνιελ Κρέσουικ και Ουίλιαμ Πρεστ καταγράφηκαν ως ιδρυτικά μέλη των «Ancients» και η ημερομηνία που έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία του κλαμπ ήταν η 24η Οκτώβρη του 1857.

Την ημέρα εκείνη τα μέλη της ομάδας συναντήθηκαν σε ένα θερμοκήπιο, ίδρυσαν τη Σέφιλντ και άρχισαν να δίνουν φιλικούς αγώνες μεταξύ τους, με τις ομάδες να χωρίζονται σε… παντρεμένους και ανύπαντρους! Οι κανόνες των «μαχών» ονομάστηκαν «Sheffield Rules» και ανάμεσα σε αυτούς δεν υπήρχε το οφσάιντ ή το πέναλτι.  Μεταξύ άλλων οι εστίες δεν «καλύπτονταν»  από οριζόντια δοκάρια (σ.σ. στη θέση τους συνήθως τοποθετούνταν κορδέλες) και φυσικά ούτε λόγος για ύπαρξη διαιτητή…

Αποτέλεσμα εικόνας για oldest football club in the world

Το αρχαιότερο ποδοσφαιρικό ντέρμπι

Τρία χρόνια αργότερα ήρθε η στιγμή να αποκτήσει η Σέφιλντ αντιπάλους και μάλιστα στην ευρύτερη περιοχή του Γιόρκσαϊρ. Το 1860 ιδρύεται η Hallam F.C. και η 26η μέρα του Δεκέμβρη μένει στην ιστορία ως η ημερομηνία που καταγράφεται το πρώτο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στο «Sandygate Road», με τη Σέφιλντ να αναδεικνύεται νικήτρια με σκορ 2-0.  Το εν λόγω ζευγάρι θεωρείται έως σήμερα η αρχαιότερη τοπική κόντρα- κοινώς ντέρμπι-στο ποδόσφαιρο και κουβαλά τις ετικέτες… «Ντέρμπι του Σέφιλντ» και «The Rules Derby».

Σχετική εικόνα

Ήταν, είναι και θα παραμείνουν (;) ερασιτέχνες!

Όταν η Σέφιλντ είχε πλέον υπερβεί τα δέκα χρόνια ύπαρξης, πλειάδα ποδοσφαιρικών σωματείων «γεννιούνται» σταδιακά στο Νησί, με αποτέλεσμα από το 1872 και έπειτα να διοργανώνονται συχνά φιλικές αναμετρήσεις σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Αγγλίας.

 Έως το 1885 το ποδόσφαιρο παρέμενε ερασιτεχνικό και όταν τον Ιούλιο του συγκεκριμένου έτους «φορέθηκε» ο… μανδύας του επαγγελματισμού, η Σέφιλντ παρέμεινε στις… αρχές της χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές, εισηγούμενη ταυτόχρονα στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ερασιτεχνικής Λίγκας.

Όπερ και εγένετο! Το 1983 δημιουργήθηκε το FA Amateur Cup, το οποίο και κατέκτησε η Σέφιλντ το 1904, με το συγκεκριμένο επίτευγμα να παραμένει έως σήμερα στον κατάλογο των αγωνιστικών της διακρίσεων η κορυφαία στιγμή.

Αποτέλεσμα εικόνας για sheffield 1857

Το επετειακό φιλικό με την Ίντερ

Το φθινόπωρο του 2007 συμπληρώνονται 150 χρόνια από  την ίδρυση της ομάδας και οι διοικούντες επιδιώκουν και τελικά οργανώνουν τη διεξαγωγή ενός φιλικού αγώνα με έναν παγκόσμιου βεληνεκούς αντίπαλο. Οι άνθρωποι της ιταλικής Ίντερ ήταν αυτοί που δέχτηκαν με ευχαρίστηση την πρόσκληση για το «πάρτι» και βρέθηκαν στις  8 Νοεμβρίου μαζί με τους «αστέρες» τους στο «Bramall Lane».

Αποτέλεσμα εικόνας για sheffield fc inter milan

Το «παρών» έδωσαν επίσης 18 χιλιάδες ποδοσφαιρόφιλων οι οποίοι πέρα από την «εορτάζουσα» και τους «νερατζούρι», είχαν την ευκαιρία να αποθεώσουν και τον κατά πολλούς κορυφαίο ποδοσφαιριστή που είδε ποτέ ο πλανήτης. Ο μεγάλος Πελέ τίμησε με την παρουσία του το «event», αποδεικνύοντας πως η Σέφιλντ ήταν, είναι και θα παραμείνει για πάντα μια ξεχωριστή ύπαρξη στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πελέ

Το σήμερα

Στις μέρες μας η Σέφιλντ παραμένει μια ομάδα η οποία για τους περισσότερους έρχεται στο προσκήνιο στις 24 κάθε Οκτώβρη. Κι αυτό διότι συνεχίζει να αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία του νότιου ομίλου της Northern Premier League. Και για να καταλαβαινόμαστε, πρόκειται για την όγδοη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου…

Οι εντός έδρας αναμετρήσεις της διεξάγονται στο «Coach & Horses Ground» του Ντρόνφιλντ με χωρητικότητα που ξεπερνά για λίγο τις δύο χιλιάδες θέσεις. Ο κόσμος της πόλης ωστόσο παραμένει πάντα πιστός και δίνει παλμό στις ερασιτεχνικές «μάχες» του κλαμπ.

Αποτέλεσμα εικόνας για coach and horses ground

Το μόνο που πλέον μένει να μας φανερώσει το μέλλον, είναι αν ένας τόσο ιδιαίτερος σύλλογος παραμείνει για πάντα στην αφάνεια ή αν θα έρθει κάποτε η ώρα που θα κληθεί να ανταγωνιστεί τους «μεγάλους» του αθλήματος. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως σε κάποια γωνιά του μουσείου της ομάδας, «φιγουράρει» μια τιμητική πλακέτα της FIFA ονόματι «Order of Merit»... Βρίσκεται εκεί από το 2004, αποτελεί τίτλο ύψιστης τιμής και ανάλογο «ασημικό» υπάρχει μονάχα στο χώρο συλλογής τροπαίων της Ρεάλ Μαδρίτης. 

Γιάννης Τζιουμακλής