Αγαπάς να τον μισείς; Η μήπως τον θαυμάζεις κατά βάθος;

Αν υπάρχει κάποιος που μας λείπει από τα Ευρωπαϊκά γήπεδα δεν είναι άλλος από τον εκρηκτικό Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Με αφορμή τα πρόσφατα γενέθλια του, το england365.gr κάνει ένα flash back στις μεγάλες του στιγμές και στις ακόμα μεγαλύτερες ατάκες του.  



Αγαπάς να τον μισείς; Η μήπως τον θαυμάζεις κατά βάθος;

Μπορεί να μη το έχεις παρατηρήσει αλλά σε ένα ποδοσφαιρικό κόσμο γεμάτο comme il faut ατάκες και προσωπικότητες εκείνος ήταν εκεί για να ταράζει τα ήσυχα νερά, ανεβάζοντας το αίμα στο κεφάλι αντιπάλων και αφήνοντας σε εμάς τους υπόλοιπους υπέροχες ατάκες να αναλύουμε.

Ο Σουηδός επιθετικός είναι πολλά, χαμηλών τόνων όμως δεν είναι και δεν υπήρξε ποτέ. Είναι ο τύπος που κάνει τον Ρονάλντο να φαντάζει ένα απλό παιδί του λαού και τον Μέσι παθαίνει ετεροντροπή κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του και αναφέρεται στον εαυτό του στο γ΄ ενικό.

«Zlatan approves»

Με ένα διαολεμένο star quality που θα ζήλευε και ο πιο δημοφιλής ροκ σταρ, έχει καταφέρει να στρέψει πάνω του τα φώτα όποτε βρεθεί στο διάβα του κάποιος δημοσιογράφος.

Τον αγαπάς ή τον μισείς αλλά σίγουρα τον θαυμάζεις και δεδομένα σκας ένα μειδίαμα κάθε φορά που ανοίγει το στόμα του, ίσως γιατί ήθελες να του μοιάζεις. Ήθελες και εσύ να διατυμπανίζεις την υπεροχή σου όπου σταθείς και όπου βρεθείς, όμως δεν το κάνεις, σωστά;

Ίσως ο Zlatan είναι τόσο γοητευτικός γιατί μιλάει στο μυαλό σου σαν το ξιπασμένο δεύτερο εαυτό που κρύβεις για να μην στιγματιστείς.

«Πρώτα πήγα δεξιά, πήγε και αυτός. Μετά πήγα αριστερά πήγε και αυτός. Μετά πήγα πάλι αριστερά και αυτός πήγε για χότ ντογκ».

Ως παίχτης του Άγιαξ θέλησε να περιγράψει στους δημοσιογράφους πως αντιμετώπισε τον Στέφαν Ανσό, αμυντικό της Λίβερπουλ, καταφέρνοντας τελικά να τον «ξεφτιλίσει» εντός και εκτός γηπέδου.

Τα δύσκολα παιδικά χρόνια τον έκαναν να αποκτήσει μηχανισμούς άμυνας διαφόρων ειδών.

Έχει παραδεχτεί πως έχει υπέρμετρο εγωισμόκαι η ίδια η παραδοχή του δίνει τους πόντους που χρειάζεται για να ψηλώσει και άλλο λίγο στα μάτια μας. 

Φεύγοντας από την Παρί Σεν Ζερμέν για να πάει στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ προέβη σε μια δήλωση κόλαφο:

«Ήρθα σαν βασιλιάς, έφυγα σαν θρύλος»

Και αφού το λέει αυτός ποιοι είμαστε εμείς να το αρνηθούμε;

«Ο Ζλάταν δεν περνάει δοκιμαστικά»

Η πιο γνωστή φράση του Σουηδού αλλά και η πρώτη χρονικά καθώς μας γυρνάει στο μακρινό 2001.

Στις αρχές τις καριέρας του, ενδιαφέρθηκε για εκείνον η Άρσεναλ. Το ενδιαφέρον ήταν τόσο έντονο που το μόνο που του ζητήθηκε ήταν να περάσει μόνο ένα δοκιμαστικό.

Εκείνος αρνήθηκε βγάζοντας μπροστά το τεράστιο «εγώ» του, πράγμα που φάνηκε πως δεν του στέρησε τελικά κάτι από την πορεία του, αφού όπως λέει και ο λαός με τα όχι χτίζονται οι καριέρες.

Όταν τον ρώτησαν κάποτε τι δώρο πήρε στη σύζυγο του για τα γενέθλια της εκείνος απάντησε πως δεν χρειάζεται δώρα αφού έχει τον Ζλάταν!

Χιούμορ η πραγματικότητα; Δυστυχισμένο πλάσμα ή ένας ξιπασμένος μπαλαδόρος; Υπερεκτιμημένος παίχτης ή ένας από τους καλύτερους;

Τα ερωτήματα για τον Ζλάταν είναι πολλά, το σίγουρο είναι πως αν τον ακούσεις να μιλάει μένεις αποσβολωμένος, όπως εκείνη η δημοσιογράφος που τον ρώτησε για τις φήμες περί ομοφυλοφιλίας για να λάβεις πρόσκληση να τον επισκεφτεί σπίτι του μαζί με την αδερφή της.

Ποτέ μάλλον δεν θα καταλάβουμε αν αυτό που φαίνεται είναι ο πραγματικός του χαρακτήρας ήμια περσόνα που δημιούργησε από άμυνα, αυτό που ξέρουμε όμως είναι πως όσα χρόνια και αν περάσουν κανείς δεν πρόκειται να ξεχάσει αυτόν τον τύπο.

Τον ψηλό Σουηδό που πάντα θα σου φέρνει στο νου την εφηβεία σου, τότε που πίστευες πως θα κατακτήσεις τον κόσμο, πως είσαι άτρωτος και ότι ο πλανήτης σου ανήκει.

Λίγα μόλις χρόνια πριν προσγειωθείς στην πεζή πραγματικότητα.

Γεωργία Τζαγκαράκη