Αυτή η Αγγλία έχει μέλλον

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ φαίνεται να είναι τυχερός αλλά και συνάμα... καταραμένος, έχοντας στην διάθεσή του μία από τις πιο νεανικές και ταλαντούχες ομάδες που έχουν υπάρξει ποτέ για τα “τρία λιοντάρια”.  



Αυτή η Αγγλία έχει μέλλον

Στο περασμένο Παγκόσμιο Κύπελλο, η εθνική ομάδα της Αγγλίας, δίνοντας τόπο στα νιάτα, έφτασε μια ανάσα από τον τελικό. Έναν τελικό που τόσο αναζητεί και επιθυμεί για παραπάνω από πενήντα χρόνια. Όμως το γκολ του Μάντζουκιτς στην παράταση του ημιτελικού εναντίον της Κροατίας έβαλε τέλος στα όνειρα των Άγγλων για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου.

Μετά και το πέρας της σχετικά... επιτυχημένης πορείας στο Nations League, η Αγγλία μπήκε δυναμικά στην διαδικασία των προκριματικών για το Euro 2020. Οι νίκες επί του Μαυροβουνίου (1-5) και Τσεχίας (5-0) έδωσαν μεγάλη ώθηση σε ομάδα και κόσμο, δίνοντας ελπίδα πως ίσως το επερχόμενο Ευρωπαϊκό να... έρθει σπίτι.

Αυτό όμως που δημιουργεί τόση αισιοδοξία για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Οι καλές παρουσίες των αγγλικών ομάδων στα ευρωπαϊκά κύπελλα της περασμένης περιόδου αλλά και το καλό ποδόσφαιρο σε συνάρτηση με το ταλέντο και το χαμηλό μέσο όρο ηλικίας δημιουργούν ένα πολύ... ελκυστικό πακέτο στα μάτια των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.

Στην τελευταία του επιλογή για τα ματς με Βουλγαρία και Κόσοβο, ο τεχνικός της Αγγλίας κάλεσε 25 παίκτες με μέσο όρο ηλικίας τα 24.5 έτη. Ο μεγαλύτερος ηλικιακά είναι ο δεύτερος τερματοφύλακας της ομάδας, Τομ Χίτον (33) ο οποίος είναι και ο μόνος άνω των πρώτων -άντα. Ραχίμ Στέρλινγκ και Τζόρνταν Χέντερσον είναι οι θεωρητικά πιο έμπειροι της ομάδας έχοντας από 51 συμμετοχές με τα χρώματα της χώρας τους ενώ ο νεότερος του συνόλου του Σάουθγκεϊτ είναι ο wonderkid Τζέιντον Σάντσο (19).

Τέσσερις ποδοσφαιριστές αναμένονται να πάρουν το βάπτισμα του πυρός. Άρον Ουάν Μπισάκα, Τάιρον Μινγκς, Μέισον Μάουντ και Τζέιμς Μάντισον είναι έτοιμοι να συμμετάσχουν για πρώτη φορά με την αντρική ομάδα των “τριών λιονταριών”. Φυσικά για διάφορους λόγους κόπηκαν και αρκετοί παίκτες οι περισσότεροι από τους οποίους αποτελούν βασικά στελέχη της Αγγλίας. Ντέλε Άλι, Έρικ Ντάιερ, Τζακ Μπάτλαντ, Ρούμπεν Λόφτους-Τσικ και Κάλουμ Χάντσον-Οντόι είναι ποδοσφαιριστές με πολύ ταλέντο και σε ιδιαίτερα νεαρή ηλικία όντας χρήσιμα βέλη στην φαρέτρα του Σάουθγκεϊτ.

Το ταλέντο όμως δεν τελειώνει εκεί για την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Στο σύντομο μέλλον θα πρέπει να περιμένουμε να κληθούν στην αντρική ομάδα και κάποιοι ακόμα νεαροί και εξαιρειτκά ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές. Τάμι Έιμπραχαμ (21), Φιλ Φόντεν (19), Ράιαν Σεσενιόν (19), Ρις Νέλσον (19) και Έινσλι Μέιτλαντ-Νάιλς (21) αναμένονται να μας απασχολήσουν και με την Αγγλία όπως κάνουν ήδη με τους συλλόγους τους.

Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ έχει να διαχειριστεί μια ομάδα με τρομερό ταλέντο αλλά με σχετικά λίγη εμπειρία. Φυσικά αυτό θα αλλάξει σύντομα καθώς όλοι οι ποδοσφαιριστές που έχουν κληθεί πρωταγωνιστούν στις ομάδες τους και αν συνεχίσουν με αυτό το ρυθμό, η Αγγλία θα πρέπει να θεωρείται φαβορί στις επόμενες διεθνείς διοργανώσεις.

Θάνος Κονταξής