Η «μεταγραφή» Πογκμπά στο πλάνο της Γιουνάιτεντ

Το σίριαλ «Πογκμπά» θα απασχολήσει όλο το καλοκαίρι, όσο και να φωνάζει η Γιουνάιτεντ ότι ο παίκτης δεν πωλείται, επηρεάζοντας όλο το μεταγραφικό της σχεδιασμό, αφού ο ίδιος δεν φαίνεται να είναι συγκεντρωμένος στο πρότζεκτ του Σόλσκιερ, ενώ ταυτόχρονα η προοπτική να επιστρέψει στο Τορίνο ή να παίξει υπό τις οδηγίες του «Ζιζού» δεν του περνάει αδιάφορη, όπως πολλάκις έχει αφήσει να εννοηθεί!



Η «μεταγραφή» Πογκμπά στο πλάνο της Γιουνάιτεντ

Πρόκειται για έναν παίκτη-βαρόμετρο σε οποιοδήποτε σύνολο έχει αγωνιστεί. Ήταν ο στυλοβάτης του κέντρου στη «Γηραιά Κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου στην αρχή των σερί τίτλων, βελτιώνοντας θεαματικά το παιχνίδι του δίπλα στον μαέστρο της «μπιανκονέρο» ορχήστρας, Αντρέα Πίρλο και τον Αρτούρο Βιντάλ. Ταίριαξε άψογα σε ένα στυλ αγωνιστικού συστήματος, που του επέτρεψε να πειραματιστεί με πρωτοποριακά για τη θέση του στοιχεία. Το σουτ από απόσταση, η αξιόλογη σέντρα, το ένας εναντίον ενός στο χώρο του κέντρου, αλλά και στα πλάγια, για να δημιουργήσει χώρους στους εξτρέμ και να αξιοποιήσει την άρτια τεχνική του, προκειμένου να μοιράζει ασίστ στους επιθετικούς της ομάδας του. Η εξέλιξή του ήταν ραγδαία και ο ίδιος αντιλήφθηκε ότι μπορούσε πλέον να  ανταπεξέλθει στον ρυθμό της Πρέμιερ Λιγκ. 

Επέστρεψε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να τη βοηθήσει να μπει σε μία κανονικότητα, στη μετά-Φέργκιουσον εποχή. Παρ’ ότι αναδείχθηκε Πρωταθλητής Κόσμου με τους «τρικολόρ» στο Μουντιάλ της Ρωσίας, δεν έχει καταφέρει να βοηθήσει την ομάδα του να ορθοποδήσει, αδυνατώντας έστω να γίνει ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Οι διαμάχες με τον Μουρίνιο, το παρατεταμένο ντεφορμάρισμα τη σεζόν που μας πέρασε, με κάποιο διάλειμμα όταν ανέλαβε ο Σόλσκιερ και το αποκορύφωμα με τις αποδοκιμασίες του «Όλντ Τράφορντ» προς το πρόσωπό του μετά την ήττα από την Κάρντιφ την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος, έχουν μπερδέψει πολύ τον Γάλλο σταρ. Γιουβέντους και Ρεάλ Μαδρίτης παραμονεύουν για να τον εντάξουν στα ρόστερ τους, αν και η Γιουνάιτεντ ήταν κατηγορηματική όσο αφορά την πώλησή του.

Με ένα μεγαλοπρεπέστατο «δεν πωλείται», έβαλε προσωρινό φρένο στις όποιες σκέψεις αγοράς του έχουν οι «μερέγχες». Προφανώς, πάνω σε αυτόν θα στηριχθεί το σύστημα και το κυνήγι των στόχων της νέας σεζόν. Ο Πογκμπά συνήθισε το κοινό σε μέτριες εμφανίσεις, όμως αυτό δεν οφείλεται κατ’ αποκλειστικότητα στον ίδιο. Οι αλλαγές σε τεχνικό τιμ και ρόστερ, οι λανθασμένες επιλογές στις μεταγραφές, όπως των Αλέξις Σάντσες και Φρεντ, οι συχνοί τραυματισμοί του Μάτα και οι -κάτω του μετρίου- εμφανίσεις κομβικών παικτών, όπως των Λουκάκου και Μαρσιάλ, δεν έδωσαν το περιθώριο στον παγκόσμιο πρωταθλητή να αξιοποιήσει τον ηγετικό ρόλο, με τον οποίο τον χαρακτήρισαν από την επιστροφή του και έπειτα.

Εφόσον η Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ χάσει τον παίκτη, ουσιαστικά θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή τον αγωνιστικό της σχεδιασμό, ξοδεύοντας μεν αρκετά χρήματα σε αναγνωρισμένους αμυντικούς χαφ, άγνωστο δε αν θα καταφέρουν να ταιριάξουν με τα «θέλω» του Νορβηγού προπονητή ή αν θα ανταπεξέλθουν στον εντελώς διαφορετικό ρυθμό του αγγλικού πρωταθλήματος σε σχέση με τα άλλα μεγάλα. Αντιθέτως, η πλαισίωση του Πογκμπά με παίκτες ουσίας, κατά κύριο λόγο ελπιδοφόρους, θα του δώσει κίνητρο, ώστε να καθαρίσει το μυαλό του από οπαδικές γκρίνιες και να αφοσιωθεί στη δύσκολη αποστολή που άφησε πίσω του ο Σερ Άλεξ, που δεν είναι άλλη από το να γίνει και πάλι η Γιουνάιτεντ, μεγάλη δύναμη σε Αγγλία και Ευρώπη.

Για τον οργανισμό της κόκκινης πλευρά του Μάντσεστερ, είναι πολύ κρίσιμο να διατηρήσουν στο δυναμικό τους ένα παίκτη με την προσωπικότητα του Πογκμπά και που κινεί τα νήματα στο χώρο του κέντρου, παρά να αγοράσουν άμεσα παίκτες για να καλύψουν τα κενά της ομάδας. Πρόκειται για την λεγόμενη «εσωτερική» μεταγραφή, καθώς κερδίζει σε ποιότητα, ομοιογένεια και γλιτώνει ολόκληρη αναδιάρθρωση του αγωνιστικού της σχεδιασμού. Το πλήγμα της αποχώρησής του θα είναι πολύ πιο μεγάλο, από όσο νομίζουν εκείνοι που αμφιβάλλουν για τον Γάλλο μέσο.

Αρχικά στη διοίκηση πρέπει να «παίξουν» με το μυαλό του, κάνοντάς του ξεκάθαρο ότι θα είναι η βάση της νέας ομάδας και προστατεύοντάς τον από τις αρνητικές κριτικές. Επόμενο βήμα θα είναι η μεταγραφική βοήθεια που θα του προσφέρουν. Έτσι θα του μειώσουν την επιθυμία να υποκύψει στο δέλεαρ της «Γιούβε» και του Ζιντάν. Η αγάπη του για την ομάδα τον κρατάει σε αυτήν (προς το παρόν). Η μάχη είναι στο χέρι της Γιουνάιτεντ και είναι η μεγαλύτερη που έχει να δώσει αυτό το καλοκαίρι.

Θανάσης Κρητικός