Γουάν-Μπισάκα: Πέρσι έμαθε, φέτος «πέταξε»!

Ο Άαρον Γουάν-Μπισάκα πρωτοεμφανίστηκε στο κοινό της Κρίσταλ Πάλας την περασμένη σεζόν χωρίς να κάνει κάτι αξιόλογο ώστε να προϊδεάσει το «Σέλχαστ Παρκ» για τις ικανότητές του. Κανείς όμως δεν περίμενε φέτος, ότι θα έκανε «ευρωπαϊκές» εμφανίσεις από το δεξιό άκρο της άμυνας της ομάδας του Ρόι Χότζον.  



Γουάν-Μπισάκα: Πέρσι έμαθε, φέτος «πέταξε»!

Για τους φίλους της Πρέμιερ Λιγκ δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια, ίσως η πιο πορωτική εφαρμογή για τα κινητά σε τέτοιο ύφος, η Fantasy Premier League. Σε μία μικρή σύνοψη της εφαρμογής, επιλέγεις με ένα μπάτζετ που σου διατίθεται, μία 15άδα ποδοσφαιριστών από τις ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος και αναλόγως τα πεπραγμένα τους σε κάθε μία από τις 38 αγωνιστικές, βαθμολογούνται προκειμένου να βγει ένα σύνολο, σύμφωνα με το οποίο συναγωνίζεσαι αντιπάλους από οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο.

Σε αυτό το «παιχνίδι», σίγουρα θα αισθάνονται δικαιωμένοι όσοι επέλεξαν για την άμυνά τους τον δεξιό οπισθοφύλακα της Κρίσταλ Πάλας, αφού η απόδοσή του όλη τη χρονιά κινήθηκε σε υψηλά στάνταρ, με μέσο όρο 7.3! Για αμυντικό σε ομάδα που περισσότερο θα παλέψει για την παραμονή και λιγότερο για μία καλύτερη θέση στη βαθμολογία, οπότε οι ήττες είναι το πιθανότερο σενάριο, αναμφισβήτητα πρόκειται για εντυπωσιακό στατιστικό.

Οι επτά εμφανίσεις που έκανε τη σεζόν 2017-18, του έδωσαν μία μικρή γεύση για την Πρέμιερ Λιγκ. Το περασμένο καλοκαίρι διαχειρίστηκε ψυχολογικά την πίεση που χρειάζεται για να ανταπεξέλθει σε αυτό τον ρυθμό και τις απαιτήσεις, πήρε χρήσιμες συμβουλές από τους έμπειρους αμυντικούς Τόμκινς, Γουόρντ και Νταν και βελτιώθηκε τόσο, ώστε με τις εμφανίσεις του να προσελκύσει το σοβαρό ενδιαφέρον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αγωνίστηκε σε 34 παιχνίδια χωρίς να αντικατασταθεί σε κανένα από αυτά. Στα 12 εξ αυτών βοήθησε στο να κρατηθεί ανέπαφη η εστία της ομάδας του, ενώ επιθετικά έδωσε τρεις ασίστ. Η συνεισφορά του στο επιθετικό παιχνίδι ήταν μεν μετρημένη, με διεισδύσεις και αρκετές σέντρες δε.

Ήταν περισσότερο αφοσιωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα, αφού οι ομάδες που διεκδικούσαν τους ίδιους στόχους με τους «αετούς», ενισχύθηκαν με ικανούς επιθετικούς, όπως η Νιουκάστλ, η Λέστερ, η Μπόρνμουθ και η Γουότφορντ. Ήταν αναγκαίο λοιπόν να μην χαθούν βαθμοί με τους συγκεκριμένους αντιπάλους και αυτούς που θα πάλευαν για την παραμονή στην κορυφαία κατηγορία. Η ταχύτητα και η δύναμη που τον διακρίνουν, του επιτρέπουν να έχει γρήγορες επιστροφές στο αμυντικό τρανζίσιον, να έχει ικανοποιητικό ποσοστό στις μονομαχίες με τους αντιπάλους του, κερδίζοντας 249 από τις συνολικά 377 που έδωσε, ενώ επιχειρήσε 129 τάκλιν. Το στοιχείο όμως που τον χαρακτηρίζει περισσότερο και προκαλεί έκπληξη, λόγω της θέσης του στον αγωνιστικό χώρο, είναι η επίδοση του σε ντρίπλες!

Ο Γουάν-Μπισάκα δεν έχει κανένα φόβο να πάει στο ένας εναντίον ενός με τον αντίπαλο εξτρεμ ή μπακ, παρ’ ότι αυτό μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις για τη δική του ομάδα. Παρουσιάζεται πολύ συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια του αγώνα και έχει την ικανότητα να κλέψει τη μπάλα άμεσα όταν αυτή χαθεί, βασικό προσόν για την τακτική των σύγχρονων προπονητών.

Ο 21χρονος Άγγλος διαθέτει στοιχεία που δύσκολα μπορείς να εντοπίσεις μαζεμένα σε κάποιον από τους καλύτερους μπακ του κόσμου. Φυσικά δεν κατατάσσεται σε αυτούς προς το παρόν, καθώς πρέπει να δοκιμαστεί σε υψηλότερο επίπεδο, έχει όμως όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να το καταφέρει. Εφόσον η Αγγλία καταφέρει να προκριθεί άμεσα στο Euro του 2020, μέσω του Nations League δεν είναι καθόλου απίθανο, εφόσον συνεχίσει να εξελίσσεται, να βρεθεί στην αποστολή των «Τριών Λιονταριών» του Γκάρεθ Σάουθγκειτ!

Θανάσης Κρητικός