Ο Πεπ άλλαξε το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα και με αυτά τα στάνταρ κρίνονται πια όλοι!

Ήταν ο Μάρτιος 2009 και η Μάντσεστερ Σίτι στους πρώτους μήνες της νέας ιδιοκτησίας της έφτανε στα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ στην Ευρώπη παιζοντας για πρώτη φορά άνοιξη έπειτα από 30 χρόνια. Μόλις τελείωσε το ματς με το Αμβούργο παρά την νίκη με με 2-1 και ομάδα -τότε- του Μαρκ Χιούζ είχε αποκλειστεί είπα στον επίλογο της απόφώνησης για το MEGA πως  μαθηματικά τα επόμενα χρόνια αν συνεχιζε με χρήματα και πλάνο θα έφτανε η ώρα της. Έπειτα από μια δεκαετία η Σιτι που ξέραμε είναι πια ένα άλλο τεράστιο μέγεθος!  Πλέον επόμενος στόχος της θα πρέπει να είναι η κατάκτηση της Ευρώπης! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Ο Πεπ άλλαξε το ποδόσφαιρο του 21ου αιώνα και με αυτά τα στάνταρ κρίνονται πια όλοι!

Η άφιξη του Πεπ Γκουαρδιολα το Καλοκαίρι του 2016 Έμελλε να είναι το καθοριστικό σημείο για την αλλαγή όχι μόνο του ίδιου του status της Σίτι αλλά γενικότερα του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο βλέπουν το ποδόσφαιρο στο νησί. Αυτό δεν το λέω εγώ αλλά το παραδέχονται οι σημαντικότεροι αρθρογράφοι στην Αγγλία, από τον Χένρι Γουίντερ, τον Μάρτιν Σάμιουελ, τον Τζόναθαν Νόκροφτ και τον Νιλ Άστον ως οι άλλοι προπονητές που είναι ίσως το σημαντικότερο.

Γενικά στην Αγγλία η παρουσία ταυτόχρονα του Πεπ του Κλοπ του Ποτσετίνο τα τελευταία χρόνια ακόμα και του Μουρίνιο παρά τις εμμονές του ή του Φαν Χάαλ πιο πριν που έδωσα ευκαιρία σε νέα παιδιά, τώρα του Έμερι αλλά και του αδικημένου Σάρι, έχει μεταβάλλει το τοπίο γιατί είναι ολοφάνερη η αγωνιστική και τακτική βελτίωση όχι μόνο των ομάδων αλλά και των Άγγλων  ποδοσφαιριστών! Αποτέλεσμα αυτού είναι να βλέπουμε για πρώτη φορά την εθνική Αγγλίας να είναι έτοιμη να διεκδικήσει μεγάλα πράγματα.

Σε αυτή εδώ τη στήλη στις 14 Μαΐου 2011 λίγη ώρα μετά την κατάκτηση του κυπέλλου από τη Σίτι με το γκολ του Τουρέ εναντίον της Στόουκ που ήταν ο πρώτος τίτλος μετά το 1976 για τους Σίτιζενς, έγραφα στον επίλογο και μπορείτε να δείτε και το σχετικό απόσπασμα σε φωτογραφία:

«Αυτή η μέρα πάντως θα μείνει στην ιστορία. Η Γιουνάιτεντ κατάφερε να ξεπεράσει την εμμονή της με τα 18 πρωταθλήματα της Λίβερπουλ και η Σίτι να αποκτήσει επιτέλους ένα κύπελλο για να το βάλει σε μία …αραχνιασμένη αίθουσα τροπαίων! Αν αυτό που συνέβη χτες είναι η αρχή κάτι μεγάλου για τους «μπλε» θα φανεί, γιατί τα χρήματα δεν αγοράζουν πάντα την επιτυχία. Αλλά αν οι «ενοχλητικοί γείτονες» όπως τους αποκάλεσε πριν λίγους μήνες ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, εκτός από το να ξοδεύουν αρχίσουν να παίρνουν και τίτλους τότε στο μέλλον η πόλη μπορεί σίγουρα να θεωρεί πως θα ζήσει και άλλες μέρες σαν τη χτεσινή»!

Η πόλη ζει τέτοιες μέρες, αλλά τα τελευταία δυο χρόνια μόνο από τη Σίτι ειδικά αυτή τη διετία η οποία κατάργησε  κάθε λογική στο πρωτάθλημα συγκεντρώνοντας σε δύο σεζόν 198 βαθμούς επίδοση ιλιγγιώδη. Το γεγονός επίσης πως κυνηγάει την επόμενη βδομάδα στον τελικό του κυπέλλου απέναντι στη Γουότφορντ  όπου είναι και το ξεκάθαρο φαβορί, ένα treble στο νησί που δεν έχει προηγούμενο αφού ποτέ δεν έχει κατακτήσει Πρωτάθλημα, κύπελλο και League cup σε εσωτερικό επίπεδο κάποιος στο παρελθόν! Το γεγονός πως η Λίβερπουλ  ανέβηκε 22 ολόκληρους για να πιέσει στα ίσια τη Σίτι και η ομάδα του Γκουαρδιόλα Κάλυψε  διαφορά 7 πόντων τον Γενάρη με 14 σερί  νίκες στο τέλος είναι  πραγματικά αξιοθαύμαστο και έτσι γίνεται η πρώτη ομάδα που διατηρεί το πρωτάθλημα μετά από μία δεκαετία και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σερ Άλεξ το 2009.

Το απίστευτο είναι ότι άντεξε και η Λίβερπουλ έκανε 12 σερί νίκες στο τέλος και όμως δεν της έφτασαν για να καταλάβει κανείς πως επική ήταν αυτή η μονομαχία κρίθηκε στον ένα πόντο 98 έναντι 97. Μία συγκομιδή για την ομάδα του Κλοπ που έκανε μόλις μια ήττα, η οποία θα της αρκούσε να κατακτήσει οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα έχει γίνει στην Αγγλία εκτός από το περσινό και το φετινό!

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται πόσο σημαντική είναι  η επιρροή του Πεπ σε αυτή την ομάδα και πως τα στάνταρ που έχει βάλει πηγαίνοντας μπροστά το ποδόσφαιρο είναι τρομακτικά υψηλά μάλλον δεν έχει καταλάβει πως ο Καταλανός αποτελεί  τον πιο επιδραστικό άνθρωπο στο άθλημα στον 21ο αιώνα.

Αυτά τα διάφορα πως δούλεψε με τον Μέσι στη Μπάρτσα και στη Μπάγερν που παίρνει τον τίτλο κάθε χρόνο και τώρα στη Σίτι με πάρα πολλά λεφτά και πρέπει να τον δούμε να δουλεύει σε ομάδες σαν την Βαλένθια και τη Λεβερκούζεν και τη Γουέστ Χαμ τα ακούω βερεσέ! Ο Μίχελς από τον Άγιαξ και έχοντας αλλάξει το ποδόσφαιρο πήγε στην Μπαρτσελόνα και μετά δούλεψε στην Κολωνία που τότε που ήταν υπερδύναμη και δεν πήγε να δουλέψει σε ομάδα έβδομη η όγδοη. Και το Κύπελλο Πρωταθλητριών το πήρε μόνο με τους Ολλανδούς αλλά δεν τολμάει κανείς να συζητήσει για την επιδραστικότητα του συνολικά στο άθλημα επειδή δεν το κατέκτησε με την Μπαρτσελόνα!

Ο Μπόμπ Πέισλι πήρε τίτλους μόνο με την Λίβερπουλ ανάμεσα τους  και τρία κύπελλα πρωταθλητριών για τα οποία πέρασαν τόσα χρόνια για να το καταφέρει κάποιος άλλος μέχρι τον Αντσελότι και τον Ζιντάν. Τι σημαίνει αυτό πως ήταν κακός επειδή δεν κρίθηκε σε άλλη δουλειά ή δεν πήγε να δουλέψει στην Μίντλεσμπρο; Ο σερ Άλεξ μετά τις επιτυχίες με την Αμπερντίν κατέβηκε άλλαξε το σου του ποδοσφαίρου στην Αγγλία στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 13 πρωταθλήματα σε 20 χρόνια. Με τους κόκκινους διαβόλους πήρε και δύο αλλά με κανέναν άλλον. Τι σημαίνει αυτό πως έπρεπε να πάει να δοκιμάσει να το κατακτήσει και με την Σάλκε; Όποιος δεν καταλαβαίνει πόσο σημαντικός είναι ο Πεπ πιθανότατα δεν αντιλαμβάνεται και πως τα στάνταρ που έχει βάλει δεν είναι απλώς ψηλά από πλευράς τίτλων και αποτελεσμάτων έχοντας κατακτήσει εννέα πρωταθλήματα στις 11 σεζόν στην καριέρα του, αλλά ο τρόπος παιχνιδιού των ομάδων του καθορίζει το μεγαλείο! Και φυσικά είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από το αντιτουριστικό στυλ με το οποίο παρέταξε εδώ και χρόνια ο Μουρίνιο τις δικές του ομάδες!

Κακά τα ψέματα, η Μπάγερν δεν τρέλανε τον κόσμο από την ώρα που έφυγε ο Πεπ αντίθετα μάλιστα είναι διαρκώς χειρότερη και με εκείνον τουλάχιστον πλησιάσει πολύ να ξαναπαίξει τελικό. Τα ρεκόρ που έκανε στην Μπουντεσλίγκα Παραμένουν ακατάρριπτα όπως και αυτά που κάνει τώρα φέρνοντας τόσο ψηλά τον πήχη στην Αγγλία! Πέρσι 18 νίκες στα πρώτα 19 παιχνίδια και φέτος 18 νίκες στα τελευταία 19 στο αγγλικό πρωτάθλημα το λες και τρελαίνεσαι!

Όσο για την καραμέλα περί Μπαρτσελόνα που την βρήκε έτοιμη το 2008 να θυμίσω πως είχε χάσει τους δύο προηγούμενους τίτλους από την Ρεάλ όταν διώχθηκε ο Ράικαρντ τον ανέβασαν απευθείας από την δεύτερη ομάδα είναι πολύ δύσκολες αποφάσεις απομακρύνοντας τον Ροναλντίνιο για να στηρίξει τον Μέσι το οποίο πιστεύει πάρα πολύ και έχτισε την ομάδα γύρω από τους παίκτες που είχε η εθνική Ισπανίας και οι οποίοι Απογειώθηκαν τα επόμενα χρόνια, τον Τσάβι τον Ινιέστα τον Πουγιόλ, φυσικά τον Πικέ που αγόρασε από τη Γιουνάιτεντ και τον Μπουσκέτς που καθιέρωσε αυτός. Και το σημαντικότερο του, είναι πως μετάλλαξη την κυριαρχία των ομάδων από το αρκετά βαρετό τίκι-τάκα της Μπάρτσα σε ένα πολύ πιο μοντέρνο τρόπο στην Μπάγερν και τώρα μια πολύ διαφορετική εκδοχή απείρως καλύτερη στο μάτι με την Μάντσεστερ Σίτι. Τι να κάνει ο άνθρωπος, δεν μπορεί να πάει να αναλάβει την Ουέλβα ή την Χάντερσφιλντ για να ικανοποιήσει τους διάφορους επικριτές του και καλά θα κάνει! 

Εννοείται πως ο επόμενος στόχος πια για τη Σίτι ως μέγεθος είναι να πάρει το Champions League αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και υποχρεωμένος να το κάνει ο Πεπ. Η μία διοργάνωση που είναι το πρωτάθλημα απαιτεί να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος και μάλιστα φέτος είχε μια τόσο δύσκολη κόντρα με την Λίβερπουλ με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ανασάνεις Αλλά έχεις το περιθώριο να πάθεις μία ζημιά ακόμα και δύο. Το Champions League τιμωρεί ακόμα και το ένα λεπτό ή τη μια φάση ή τη μια κακή βραδιά. Αυτό το επεισόδιο της κόντρας Σίτι εναντίον Λίβερπουλ να είστε βέβαιοι πως πιθανότατα θα το δούμε και του χρόνου!