We have conquered all of Europe!

Λίβερπουλ και Τότεναμ στον τελικό του Champions League, Τσέλσι και Άρσεναλ στον τελικό του Europa League. Η αγγλική κυριαρχία φέτος στα ευρωπαϊκά κύπελλα είναι εμφανέστατη αλλά σε καμία περίπτωση δεν ήταν αναμενόμενη. Και το Λονδίνο, γίνεται η πρώτη πόλη με τρεις διαφορετικές ομάδες την ίδια χρονιά σε τελικούς στα κύπελλα Ευρώπης! 



We have conquered all of Europe!

Για πρώτη φορά στη ιστορία των δύο κορυφαίων ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων τέσσερις ομάδες της ίδιας εθνικότητας φτάνουν στους δύο τελικούς. Μόνο οι Ισπανοί έφτασαν μία ανάσα από το συγκεκριμένο επίτευγμα – δύο φορές μάλιστα- αρχικά τη σεζόν 2013-2014 και για δεύτερη φορά τη σεζόν 2015-2016.

Ο μοναδικός τελικός της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης που είχε ως διεκδικητές τού τροπαίου δυό αγγλικές ομάδες ήταν τη σεζόν 2007-2008 όπου Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι βρέθηκαν αντιμέτωπες στη Μόσχα. Μετά το 1-1 της κανονικής διάρκειας με γκολ του Ρονάλντο στο 26΄ και του Λάμπαρντ στο 45΄ το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και στη συνέχεια στα πέναλτι.

Έκει οι Τέρι και Ανελκά δεν κατάφεραν να βρουν στόχο κι έτσι οι «Κόκκινοι Διάβολοι» κατέκτησαν το 3ο τους Champions League.

Βέβαια, ο πρώτος ευρωπαϊκός τελικός μεταξύ αγγλικών ομάδων έλαβε χώρα πολύ νωρίτερα. Το 1972, όταν Τότεναμ και Γουλβς «μονομάχησαν» στους διπλούς τελικούς του Κυπέλλου UEFA. Μετά το νικηφόρο 2-1 στην έδρα των «Λύκων» , οι «Πετεινοί» βολεύτηκαν με την ισοπαλία και το 1-1 στη ρεβάνς για να κατακτήσουν τον δεύτερο τους ευρωπαϊκό τίτλο.

Φέτος, η Τότεναμ έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό Champions League (στη σύγχρονη μορφή της διοργάνωσης), διεκδικώντας ευρωπαϊκό τρόπαιο από το Κύπελλο UEFA του 1984. 

Αντίπαλος της η Λίβερπουλ με την οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωπες σε αναμετρήσεις όπου ο νικητής θα κατακτούσε κάποιον τίτλο μόλις δύο φορές και μάλιστα την ίδια χρονιά. Το 1982 Λίβερπουλ και Τότεναμ θα διεκδικήσουν για πρώτη φορα μεταξύ τους κάποιον τίτλο.

Στον τελικό του EFL Cup οι «Κόκκινοι» θα επικρατήσουν με 3-1 στην παράταση μετά το 1-1 των 90 λεπτών της κανονικής διάρκειας. Μετά από λίγους μήνες θα αναμετρηθούν και πάλι αυτή την φορά για χάριν του Community Shield όπου η Λίβερπουλ θα επιβεβαιώση την ανωτερότητα της και με τη νίκη της με σκορ 1-0 θα σηκώσει το πρώην Charity Shield. Η μοναδική τους ευρωπαϊκή συνάντηση σημειώθηκε πριν 46 χρόνια στα ημιτελικά του Κυπέλλου UEFA. Με το συνολικό σκορ στο 2-2 οι “Reds” προκρίθηκαν στον τελικό λόγω του εκτός έδρας γκολ που πέτυχαν στην ήττα τους με 2-1.

Ένα σκαλοπάτι παρακάτω στον τελικό του Europa League θα παρακολουθήσουμε ένα λονδρέζικο ντέρμπι. Τσέλσι και Άρσεναλ έχουν δώσει συνολικά έξι παιχνίδια στα οποία ο νικήτης σήκωσε κάποιο τρόπαιο. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως όλες αυτές οι αναμετρήσεις έγιναν την τελευταία 20ετία και πιθανότατα σχετίζονται με την αγωνιστική άνοδο των «Μπλε» του Λονδίνου. Παρά την βελτίωση της Τσέλσι, η Άρσεναλ είναι αυτή που έχει επικρατήσει στην πλειονότητα αυτών των αναμετρήσεων. Συγκεκριμένα, οι «Κανονιέρηδες» με αντίπαλο την Τσέλσι έχουν κατακτήσει δύο FA Cup το 2002 (2-0) και το 2017 (2-1) αλλά και δύο Community Shield το 2015 (1-0) και το 2017 (1-1 στην κανονική διάρκεια, 4-1 στα πέναλτι).

Αντίθετα, οι «Blues» έχουν περιοριστεί σε μία κατάκτηση τού Community Shield το 2005 (2-1) και μία κατάκτηση τού EFL Cup το 2007 (2-1). Όπως η Λίβερπουλ με την Τότεναμ έτσι και η Τσέλσι με την Άρσεναλ έχουν βρέθει μονάχα μία φορά αντιμέτωπες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Το 2004, στα προημιτελικά του Champions League θα έχουμε για πρώτη φορά λονδρέζικο ντέρμπι. Μετά το ισόπαλο 1-1 του Stamford Bridge, η Τσέλσι θα επικρατήσει με 2-1 στο Highbury και θα προκριθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η αλήθεια είναι ότι μας είχε λείψει το αγγλικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο στα ευρωπαϊκά δρώμενα. Τα αποτελέσματα των δύο τελικών ήδη θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ιστορικά ανεξαρτήτως του τί θα γίνει εν τέλει, καθώς πέρα από τη δοξά τής κατάκτησης ενός ευρωπαϊκού τίτλου οι οπαδοί των νικητών θα μπορούν να ασκήσουν την λατρεμένη παγκοσμίως «αγγλική» καζούρα στους χαμένους.

Γιώργος Σ. Παντελεάκος