Ο Φαν Ντάικ το βραβείο, γιατί χωρίς αυτόν η Λίβερπουλ δεν θα ήταν η ίδια ομάδα!

Ο Ολλανδός αμυντικός της Λίβερπουλ Βίρτζιλ Φαν Ντάικ είναι ο παίκτης της χρονιάς σύμφωνα με τις ψήφους των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών στην Βρετανία. Και εκείνο που πρέπει κάποιος να υπολογίσει στο αν είναι σωστό ή όχι να περάσει ο Ολλανδός τον άλλο μεγάλο υποψήφιο, τον Στέρλινγκ, δεν είναι άλλο από την απάντηση στην ερώτηση: Ποιος από τους δύο αν έλειπε από την ομάδα του δεν θα είχε διαφορά στην τελική βαθμολογική συγκομιδή της! Γραφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Ο Φαν Ντάικ το βραβείο, γιατί χωρίς αυτόν η Λίβερπουλ δεν θα ήταν η ίδια ομάδα!

Ας υπολογίσουμε λοιπόν την περίπτωση, εάν έλειπε από την Λίβερπουλ ο Φαν Ντάικ θα μπορούσε η ομάδα του Κλοπ να έχει κάνει αυτή τη σεζόν που διανύει; Θα μπορούσε δηλαδή να έχει φτάσει αυτή τη συγκομιδή βαθμών, συνολικά 91, που είναι πέντε περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη σεζόν της Λίβερπουλ στην εποχή της premier league; Η απάντηση είναι όχι! Ο Ολλανδος εκτός του ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος κεντρικός αμυντικός όχι μόνο στο αγγλικο πρωτάθλημα αλλά πιθανώς σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπλήρωσε το βράδυ της Παρασκευής εναντίον της Χάντερσφιλντ 50 παιχνίδια στο πρωτάθλημα με τη φανέλα των reds.

Σε 27 από αυτά η ομάδα του δεν έχει δεχτεί τέρμα και οο ήττες  είναι μόλις τέσσερις, μία μόνο στην φετινή σεζόν εκείνη απέναντι στην πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι με 2-1. Η παρουσία του στην άμυνα αλλάζει όλη την ομάδα και δίπλα του, κάτι που φάνηκε ήδη από την περσινή σεζόν όταν Λίβερπουλ έφτασε στον τελικό του Champions League, βελτιώνονται και οι υπόλοιποι! Και αυτό πιθανώς είναι το μεγαλύτερο κομπλιμέντο που  κάποιος να δώσει σε έναν αμυντικό, αφού η επιβλητική του παρουσία βελτιώνει ολόκληρο το σύνολο.

Σε αυτά τα 50 παιχνίδια  η Λίβερπουλ έχει κερδίσει τα 35 με 11 να έχουν έρθει ισόπαλα Ενώ τα τέρματα σε αυτά τα ματς είναι 111 υπέρ και μόλις 30 κατά, κάτι που αν υπολογίσει κανείς το πόσο εύκολα δεχόταν η Λίβερπουλ τέρματα πριν την άφιξη του τον Γενάρη του 2018, καταλαβαίνει κανείς πόσο καταλυτικός είναι με την παρουσία του για ολόκληρη την ομάδα.

Παμε τώρα στον Στέρλινγκ. Η ερώτηση είναι χωρίς αυτόν θα μπορούσε να είναι και πάλι πρώτη η Σιτι και να κάνει τον ίδιο αριθμό αγώνων με νίκες σκοράροντας και τόσα πολλά γκολ; Η εύκολη απάντηση είναι ναι γιατί απλούστατα έχει τόσες επιλογές ο Πεπ που ένας ποδοσφαιριστής που κόστισε τα περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην ιστορία της ομάδας και αναδείχθηκε μόλις πριν τρία χρόνια ο κορυφαίος στο νησί με τη φανέλα της Λέστερ, ο Μαχρέζ δεν μπορεί να βρει χώρο στην αρχική ενδεκάδα! Ο αντίλογος είναι πως τέτοια σεζον σαν αυτή που κάνει ο Στέρλινγκ, έχουμε χρόνια να την δούμε από Αγγλο ποδοσφαιριστή ο οποιος να παίζει στα άκρα. Και μάλιστα σκοράρει πια σαν κανονικός σέντερ φορ. Η συμμετοχή του στο παιχνίδι είναι εξαιρετική και έχει ωριμάσει τόσο πολύ που ουσιαστικά δεν βγαίνει από την ενδεκάδα, έχοντας γίνει πιο πολύτιμος ακόμα και από τον Αγουέρο.

Αλλά αυτό πρέπει πάντα να συνυπολογίσουμε σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν δίνονται βραβεία είναι το πόσο διαφορετική  θα ήταν μία ομάδα εάν ο υπό βράβευση παίκτης έλειπε. Και υπό αυτό το πρίσμα, ο Φαν Ντάικ αποτελεί  την  σωστή επιλογή και η σεζόν που κάνει είναι πραγματικά αψεγάδιαστη! Και στη φωτογραφία που υπάρχει στην στήλη  βλέπετε την υπογραφή που μου έβαλε φαρδιά πλατιά μετά τον τελευταίο αγώνα με την Πόρτο, που έφερε την Λίβερπουλ στα ημιτελικά του Champions League.