Λο Σέλσο: Το wonderkid της Παρί βρήκε από τον Εμερι τον «δρόμο» του

Ο Τζιοβάνι Λο Σέλσο είναι η «ζωντανή» απόδειξη του πως ένας δανεισμός μπορεί να ωφελήσει τα μέγιστα έναν παίκτη στην εξέλιξή του από τον χρόνο συμμετοχής και τις εμπειρίες που μπορεί να αποκομίσει μέχρι και στην εύρεση νέας θέσης και ρόλου μέσα στο γήπεδο…



Λο Σέλσο: Το wonderkid της Παρί  βρήκε από τον Εμερι τον «δρόμο» του

Όταν η Παρί Σεν Ζερμέν (υπό τις οδηγίες του Ουνάι Έμερι) ξόδευε το καλοκαίρι του 2016 το ποσό των 10.000.000€ για να αποκτήσει τον 20χρονο τότε Τζιοβάνι ΛοΣέλσο από την Ροζάριο, έβλεπε στο πρόσωπό του έναν πολύ εξελίξιμο επιθετικό χαφ, που όμως χρειαζόταν χρόνο για να «ψηθεί».

Αφού λοιπόν πέρασε την πρώτη σεζόν (2016-2017) μισή στην Αργεντινή και την Ροζάριο και μισή στην Γαλλία και την Παρί Σεν Ζερμέν, την επόμενη χρονιά είχε έρθει η ώρα του να εισέλθει στο ροτέισον της γαλλικής ομάδας και να δείξει τι αξίζει. Ο απολογισμός του σε 48 παιχνίδια (μόλις τα μισά ως βασικός) ήταν 6 γκολ και 7 ασίστ, αγωνιζόμενος όμως σε θέσεις μακριά από την κανονική του.

Βλέπετε ο Ουνάι Έμερι προτιμούσε να χρησιμοποιεί τον νεαρό Αργεντίνο ως αμυντικό χαφ ή ως εσωτερικό μέσο (πιο σπάνια), ρόλοι διαφορετικοί απ’ αυτόν του επιτελικού χαφ που είχε συνηθίσει. Ίσως αυτό να έγινε και πάνω στην προσπάθεια του Ισπανού προπονητή να μην αφήνει έξω κανέναν από τους μεγάλους αστέρες της ομάδας σε συνδυασμό με την θέλησή του να δώσει ευκαιρίες στον μικρό.

Ωστόσο, τα αποτελέσματά του δεν κρίθηκαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η σωματική του διάπλαση ήταν ένα μεγάλο αρνητικό, όταν αγωνιζόταν ως αμυντικό χαφ, αφού έχοντας ύψος 1,77μ. και αρκετά λεπτεπίλεπτο κορμί δεν ήταν εύκολο να αντιμετωπίσει τους πολύ πιο δυνατούς και ψηλότερους παίκτες των αντίπαλων ομάδων, διότι μην ξεχνάμε ότι στην Ligue1 λόγω των κορμιών που υπάρχουν,εξαιτίας του μεγάλου αριθμού των Αφρικανών ποδοσφαιριστών που αγωνίζονται εκεί, το παιχνίδι είναι πολύ πιο physical.

Έτσι, λοιπόν, επιλέχθηκε φέτος να παραχωρηθεί δανεικός στην Ρεάλ Μπέτιςγια να πάρει παιχνίδια ως βασικός και να «ψηθεί» σε ένα πολύ καλύτερο πρωτάθλημα. Οι Ανδαλουσιάνοιπλήρωσαν 2.000.000€ ενοίκιο για τον 23χρονο Λο Σέλσο, πέρα από την κάλυψη του συνόλου των αποδοχών του. Μάλιστα, συμφώνησαν με την Παρί και για μία οψιόν αγοράς ύψους 30.000.000€, νούμερο απλησίαστο για την Μπέτις,αφού μόλις μία φορά το έχει προσεγγίσει-ξεπεράσει στην ιστορία της, το καλοκαίρι του 1998 με την απόκτηση του Ντενίλσοναντί 31.500.000€ από την Σάο Πάολο.

Φέτος, λοιπόν, υπό τη «σκέπη» της Μπέτις ο νεαρός Αργεντίνος μεταμορφώθηκε. Αρχικά, άλλαξε θέση και επέστρεψε στην φυσική του, δηλαδή του επιθετικού μέσου, και μάλιστα στο 3-5-2 που χρησιμοποιεί ο Κίκε Σετιέν, παίζει δίπλα και λίγο πιο πίσω από τον επιθετικό.

Ο 60χρονος Ισπανός προπονητής των Ανδαλουσιάνων εκμεταλλεύτηκε την ταχύτητα και την υψηλή τεχνική του κατάρτιση και σε συνδυασμό με τα αρκετά καλά τελειώματά του για χαφ, του έδωσε έναν καινούργιο ρόλο, μέσα από τον οποίο ο Λο Σέλσο απελευθερώθηκε και το παιχνίδι του ανέβηκε επίπεδο. Σαν αποτέλεσμα ο 22χρονος φέτος μετράει ήδη 40 συμμετοχές (μόλις οκτώ ως αλλαγή) σε όλες τις διοργανώσεις με 14 γκολ και 4 ασίστ, αγωνιζόμενος μάλιστα σε ένα πολύ πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα απ’ το γαλλικό και σε μία χαμηλότερου επιπέδου ομάδα από τους Παριζιάνους. Επιπροσθέτως, έχει πετύχει τουλάχιστον πέντε γκολ περισσότερα από κάθε άλλον παίκτη της Μπέτις.

Τα πολύ ποιοτικά κοντρόλ του, ο πολύ καλός έλεγχος της μπάλας, καθώς και η διορατικότητά του τον καθιστούν άμεσο κίνδυνο τόσο όταν βρίσκετε μέσα στην περιοχή, όσο και όταν τραβιέται λίγο έξω απ’ αυτήν για να δημιουργήσει. Αν συνυπολογίσεις σ΄ αυτά και την «τίμια» εκτελεστική του ικανότητα, ο «πονοκέφαλος» της αντίπαλης άμυνας αυξάνεται. Ακόμη, η καλή του αμυντική συμπεριφορά τον βοηθάει να εφαρμόζει πολύ σωστά το πρέσινγκ ψηλά που επιχειρεί πολλές φορές η Μπέτις δίνοντας παράλληλα ακόμα ένα λόγο στον προπονητή του να τον έχει στην κορυφή της λίστας των επιλογών του.

Η φετινή του εικόνα δείχνει ότι «χαραμίζεται» στις θέσεις του αμυντικού χαφ και του εσωτερικού μέσου που προσπαθούσε να τον «μυήσει» ο Έμερι την περσινή χρονιά, στην προσπάθειά του να τον «χωρέσει» στην ενδεκάδα δείχνοντας ότι τον πιστεύει.

Το ερώτημα όμως τώρα είναι αν η Μπέτιςθα αποφασίσει να δαπανήσει ένα τόσο μεγάλο ποσό για να διατηρήσει στο ρόστερ της τον Λο Σέλσο ή αν οι Παριζιάνοι θα θελήσουν, με κάποιον τρόπο, να τον κρατήσουν στο ρόστερ τους με τον Τούχελ (αν παραμείνει στον πάγκο της γαλλικής ομάδας) να του δίνει ένα σημαντικό ρόλο στο ροτέισόν της. Μην ξεχνάμε ότι το καλοκαίρι αναμένεται να φύγουν αρκετοί παίκτες από το Παρίσι και ίσως αυτή να είναι ευκαιρία του 23χρονου Αργεντινού να διατηρηθεί στο ρόστερ της Παρί και γιατί όχι να διεκδικήσει και μία θέση στην βασική ενδεκάδα.

Σωτήρης Μυκονίου