Δεν πήρε κανείς από τα Χριστούγεννα πρωτάθλημα αλλά αρκετοί στο παρελθόν το έχασαν!

Η σεισμικών προδιαγραφών έκπληξη που έκανε η Παλας κερδίζοντας την αήττητη στο Etihad Μάντσεστερ Σίτι με 3-2 δίνει αέρα τεσσάρων βαθμών στη Λίβερπουλ που θα περάσει τα Χριστούγεννα στη κορυφή της Premier League, ωστόσο, η προϊστορία δεν είναι σύμμαχος των reds. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Δεν πήρε κανείς από τα Χριστούγεννα πρωτάθλημα αλλά αρκετοί στο παρελθόν το έχασαν!

Τις τέσσερις τελευταίες φορές που βρέθηκε πρώτη τα Χριστούγεννα, δεν μπόρεσε να κατακτήσει τον τίτλο και αυτό από μόνο του αποτελεί την καλύτερη  υπενθύμιση πως τίποτα δεν κρίνεται τόσο νωρίς στην σεζόν. Έκτός φυσικά εάν είσαι η περσινή Μάντσεστερ Σίτι, σαρώνεις τα πάντα στο διάβα σου και είσαι 13 βαθμούς μπροστά.

Είναι αλήθεια πάντως πως καμία από τις προηγούμενες φορές για τις οποίες γίνεται κουβέντα η Λίβερπουλ δεν ήταν τόσο πειστική όσο είναι φέτος σχετικά με τις πιθανότητες και τις προϋποθέσεις προκειμένου να κατακτήσει τον τίτλο! Πριν από πέντε χρόνια, το 2013 προέκυψε να είναι επικεφαλής ανήμερα των Χριστουγέννων και λιγότερο επειδή έπειθε ενώ αμέσως μετά με δυο ήττες σε Σιτι και Τσέλσι βρέθηκε τεταρτη την πρωτοχρονιά. Και όμως τελικά εκείνη τη σεζόν το 2013-14 πιθανότατα να έφτασε πιο κοντά από ποτέ αφού με τρία παιχνίδια να απομένουν, χρειαζόταν επτά βαθμούς ωστόσο το γλυστρημα του Τζεραρντ αποδείχτηκε καθοριστικό στον αγώνα με την Τσέλσι. 

Μία δεκαετία πίσω, η ομάδα ήταν πολύ πιο έτοιμη αγωνιστικά με τον Μπενίτεθ στον πάγκο και με αστέρια όπως ο Τόρες ο Τζέραρντ ο Αλόνσο ο Μασεράνο και ο Κάραγκερ όμως δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί την διαφορά που είχε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πετώντας πάρα πολλούς βαθμούς μέσα στη σεζόν εντός έδρας με ομάδες όπως η Χαλ, η Φούλαμ, η Γουεστ Χαμ, η Στοουκ ή εκτός με τη Γουιγκαν! 

Το 1996-97 κάτι ανάλογο με 23 χαμένους πόντους στο Ανφιλντ της στέρησε το πρωτάθλημα ενώ το 1990 παρά το εξαιρετικό ξεκίνημα με δέκα νίκες στα πρώτα 11 ματς η ξαφνική παραίτηση του Νταλγκλίς τον Φεβρουάριο απορρύθμισε την ομάδα και η ¶ρσεναλ άρπαξε την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Η τωρινή Λίβερπουλ κάνει τον καλύτερο πρώτο γύρο στην ιστορία του συλλόγου με νικες σε όλα τα ματς και ισοπαλιες μόνο με Σιτι Τσέλσι και Αρσεναλ. Παραμένει αήττητη οπως το 1987-88 για τελευταία φορά όταν τότε έφτασε τα 29 ματς χωρίς  ήττα όμως τότε τα Χριστούγεννα είχε ξεφύγει δέκα πόντους από τη Νότιγχαμ που την ακολουθούσε ενώ τώρα παρά τα εκπληκτικά αποτελέσματα η Σιτι είναι εκεί! 

Το απίστευτο αυτής της φετινής σεζον είναι πως η Τότεναμ κάνει την καλύτερη χρονιά της από το 1960-61 όταν πήρε το νταμπλ και παρόλα αυτά δεν μπαίνει καν στην κουβέντα για το αν μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα! Το ίδιο συνέβαινε μέχρι χθες και την ήττα της Τσέλσι από την Λέστερ, και για την ομάδα του Σάρι. Είναι τόσο υψηλό το επίπεδο των δύο ομάδων που πηγαίνουν μπροστά στη βαθμολογία ώστε είναι πολύ πιθανό στο τέλος να κριθεί η μάχη γύρω στους 92 έως 95 πόντους! 

Θα ήταν μεγάλο λάθος, πάντως, να ξεγράψει κάποιος τη Σιτι επειδή έκανε κάποια απρόσμενη γκέλα. Η ομάδα του Γκουαρντιόλα, έχει ξαναδεί  το έργο και  το γνωρίζει καλά. Μην ξεχνάμε πως έχει ποδοσφαιριστές που ήδη τρεις φορές έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές σε αντίθεση με την Λίβερπουλ που διαθέτει μόνο έναν τον Τζέιμς Μίλνερ ο οποίος τους τίτλους τους έχει πάρει το 2012 και το 2014 με την Μάντσεστερ Σίτι!

Ωστόσο η ομάδα που έχει φτιάξει ο Γιούργκεν Κλοπ κομμάτι- κομμάτι, μέσα σε μία τριετία από τότε που έφτασε στο Μερσεϊσάιντ, δείχνει απόλυτα έτοιμη να ολοκληρώσει αυτό που δεν μπόρεσαν όλοι οι προκάτοχοί του μετά την αποχώρηση του Νταλγκλίς το 1991. Η απόκτηση του ¶λιισον έδωσε την σιγουριά κάτω από τα δοκάρια που δεν είχε  η Λίβερπουλ και έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ από τον Ρέι Κλέμενς το 1978-79 σε ένα ολόκληρο πρωτο γύρο.

Ο Φαν Ντάικ μας έκανε όποιους αμφιβάλλαμε για το αν τα χρήματα ήταν πολλά ή λίγα να παραδεχτούμε πως δίνει τόση σιγουριά στην αμυνα που δεν είχε με κανένα άλλο από τον ¶λαν Χάνσεν και έπειτα η Λίβερπουλ. Ο Σαλάχ ξαναβρήκε το μαγικό ραβδάκι του, ο Μανέ είμαι εξαιρετικός ο Φιρμινο θα φτάσει και πάλι στα επιθυμητά επίπεδα και ο Φαμπινιο με τον Κεϊτά προσφέρουν βάθος στα χάφ ενώ κάνει απίθανη σεζόν ο Βαϊναλντουμ. Ο Σακίρι έμοιαζε λιρα εκατό από την αρχή ενώ ο Γκόμεζ πριν τον τραυματισμό του ήταν πολύ καλός και αυτός θα είναι μακροπρόθεσμα ο μόνιμος παρτενέρ του Φαν Ντάικ. 

Προσθέστε το πόσο καθοριστικός έχει εξελιχθεί ο Ρόμπερτσον στα αριστερά, πως ξεπετάχτηκε ο Αλεξάντερ Αρνολντ όλη αυτή την διετία στα δεξιά και το πως παραμένει τόσο σημαντικός ο Μιλνερ για τη ψυχολογία της ομάδας τη στιγμή που ο Χέντερσον έδειξε τις αρχηγικές ικανότητες του σε δύσκολα ματς όπως αυτό με τη Νάπολι. Πολλοί δεν γνωρίζουν το ποσο αγαπητός είναι μέσα στα αποδυτήρια κάτι που ο Κλοπ το υπολογίζει παρά πολύ στο πως θα μπορέσει το οικοσύστημα του συλλόγου να λειτουργήσει! 

Φυσικά οι επόμενες 10 μέρες θα είναι και για την Λίβερπουλ και για την Σιτι παραπάνω από καθοριστικές. Εάν υποθέσουμε ότι δεν υπάρχουν άλλες απώλειες το μεταξύ τους παιχνίδι στο Etihad στις 3 Γενάρη θα είναι ο πρωτος μεγάλος σταθμός μέχρι το τέλος. Και με δεδομένο πως το ρητό παραμένει πως δεν κέρδισε κάνεις τον τίτλο από τα Χριστούγεννα, η πικρή αλήθεια είναι πως πολλές φορές κάποιοι το έχουν χάσει επειδή σε αυτό το διάστημα δεν μπορούσαν να διαχειριστούν σωστά τα συνεχόμενα παιχνίδια!

Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος που θα επιβεβαιώσει γιατί παραμένει το εορταστικό πρόγραμμα τόσο σημαντικό στο καλεντάρι του αγγλικού ποδοσφαίρου. Όλα αυτά πριν από την επόμενη σεζόν όπου για πρώτη φορά θα έχουμε διακοπή αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Χρόνια πολλά σε όλους και καλά Χριστούγεννα με υγεία και ευτυχία!