Η σκοτεινή πλευρά της Σίτι και το οικονομικό «ντόπινγκ» που παραβλέπει η UEFA...

«Σοβαρός ο κίνδυνος τιμωρίας με βάσιμα στοιχεία»... Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν για τον φάκελο-Μάντσεστερ Σίτι μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Football Leaks. Τι συμβαίνει όμως πραγματικά με την οικονομική δραστηριότητα των «πολιτών» από το Σεπτέμβριο του 2008 και έπειτα;



Η σκοτεινή πλευρά της Σίτι και το οικονομικό «ντόπινγκ» που παραβλέπει η UEFA...

Η βιτρίνα

Κάτι περισσότερο από μια δεκαετία έχει συμπληρωθεί από την ημέρα που ο σύλλογος πέρασε στα χέρια του Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν, του πέμπτου υιού της βασιλικής οικογένειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Δέκα χρόνια οικονομικής και αγωνιστικής ανέλιξης, τα δέκα λαμπρότερα έτη στην ιστορία του κλαμπ, με τρεις κατακτήσεις πρωταθλημάτων (2012, 2014, 2018), δύο Community Shields (2012, 2018), ενός Κυπέλλου Αγγλίας (2011) και τριών Λιγκ Καπ (2014, 2016, 2018).

Αξιοπρόσεκτα και τα εξωαγωνιστικά άλματα κατά την περίοδο αυτή. Εγκαταστάσεις που παρόμοιες έχει να επιδείξει μόνο η ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, συμφωνίες εκατομμυρίων με κολοσσούς του επιχειρηματικού κόσμου, αξιόλογη δουλειά σε υποδομές και ακαδημία καθώς και σύσταση ενός δικτύου συνεργαζόμενων συλλόγων με μέλη τις New York City (ΗΠΑ), Club Atletico Torque (Ουρουγουάη), Melbourne City (Αυστραλία) και Girona (Ισπανία).

Αποτέλεσμα εικόνας για manchester city champions

Οικονομικά στοιχεία που προκαλούν ερωτήματα...

Η συνολική αξία του σωματείου ανέρχεται σήμερα στα 2.4 δισεκατομμύρια λίρες ενώ ο εμίρης υπολογίζεται να έχει «σπρώξει» στην ομάδα επί του συνόλου των ημερών του περίπου 1.1 δισεκατομμύριο για πάσης φύσεως έξοδα. Το πρώτο έντονο δείγμα... ανισορροπίας στα ταμεία των πρωταθλητών Αγγλίας έκανε ωστόσο την εμφάνισή του το Νοέμβριο του 2011...

Τότε η Σίτι παρουσίασε το μεγαλύτερο ετήσιο έλλειμμα που έχει κάνει ποτέ την εμφάνισή του σε απολογισμό ποδοσφαιρικού συλλόγου, με τον δείκτη να δείχνει -197 εκατομμύρια λιρών! Θετικοί ισολογισμοί εμφανίζονται για πρώτη φορά (σ.σ. μελετώντας πάντα την τελευταία δεκαετία) τα τελευταία τρία χρόνια, με τα περσινά κέρδη να ανέρχονται στα 10 εκατομμύρια.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Σίτι, Καλντούν Αλ Μουμπάρακ, αποκάλυψε πως οι  «πολίτες» επιχείρησαν μέσα στο 2016 να αγοράσουν τον Λιονέλ Μέσι από την Μπαρτσελόνα, προσφέροντας στον ίδιο τις τριπλάσιες αποδοχές από αυτές που απολάμβανε εκείνο το διάστημα στη Βαρκελώνη... Η διοίκηση της Σίτι προσπάθησε δηλαδή στο πρώτο της οικονομικά υγειές έτος της να τινάξει την μπάνκα στον αέρα με ένα deal που σε βάθος πενταετίας θα έφανε τα 755 εκατομμύρια!

Αποτέλεσμα εικόνας για khaldoon al mubarak manchester city

Κινείται η Σίτι εκτός ορίων Financial Fair Play;

Το FFP υποχρεώνει ουσιαστικά τους ευρωπαϊκούς συλλόγους να αποστέλλουν στην UEFA ετήσια reports με έσοδα και έξοδα και η απόκλιση αυτών πρέπει να δικαιολογεί την αγοραστική δραστηριότητα του κλαμπ ώστε την επόμενη σεζόν να δηλώνεται ένα συγκεκριμένο μπάτζετ μεταγραφών.

Η Μάντσεστερ Σίτι καταφέρνει -σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Football Leaks- να θολώνει το τοπίο στα ταμεία της με συμφωνίες που επισυνάπτονται ανάμεσα στο σύλλογο και σε εταιρίες που ανήκουν ή «τρέχουν» σε χέρια μελών της βασιλικής οικογένειας των Η.Α.Ε.

Etihad (Αεροπορική), Etisalat (Τηλεπικοινωνιών), Aabar (Επενδυτική) αποτελούν τα τρία χαρακτηριστικότερα παραδείγματα και τα... παραφουσκωμένα ποσά των συγκεκριμένων deals προκαλούν ερωτήματα για την πραγματική αξία αυτών των συμφωνιών. Η όλη διαδικασία έχει ονομαστεί από τον Μισέλ Πλατινί ως... «οικονομικό ντόπινγκ»!

Το φως της δημοσιότητας έχουν δει και άλλα tricks απόκρυψης εξόδων, όπως για παράδειγμα η πληρωμή του Ρομπέρτο Μαντσίνι, την περίοδο που ο Ιταλός τεχνικός βρισκόταν στον πάγκο της ομάδας (2009-13). Μέρος του ετήσιου εισοδήματός του φαίνεται πως πληρωνόταν από την ομάδα του Άμπου Νάμπι, Al Jazira Club, με την οποία ο 54χρονος κόουτς φέρεται να είχε υπογράψει την ίδια περίοδο συμβόλαιο συνεργασίας ως εξωτερικός συνεργάτης-σύμβουλος. Ο σύλλογος ανήκει επίσης στον Μανσούρ Μπιν Ζαγιέντ...

Αποτέλεσμα εικόνας για manchester city sheikh

Τι μέλλει γενέσθαι...

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει από εδώ και στο εξής η UEFA, η οποία καλείται ουσιαστικά-σε περίπτωση επαλήθευσης των ανωτέρω- να τα βάλει με τη δύναμη του χρήματος ώστε να διασώσει την υστεροφημία της, επιβάλλοντας τιμωρίες αποκλεισμού από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις στην Μάντσεστερ Σίτι αλλά και σε οποιονδήποτε έχει κινηθεί  έξω από τα όρια που η ίδια έχει θέσει...

Γιάννης Τζιουμακλής