Μα τα dilly ding dilly dong, μπορεί να την κάνει να... δουλέψει

Μπορεί ο Κλάουντιο Ρανιέρ να κάνει το πράγμα να δουλέψει στην Φούλαμ; Έχει τις μονάδες; Το england365.gr αναλύει...



Μα τα dilly ding dilly dong, μπορεί να την κάνει να... δουλέψει

Η διακοπή για τις εθνικές έδωσε την ευκαιρία στην Φούλαμ να τα βρει με τον Σλάβισα Γιοκάνοβιτς για την αποζημίωσή και με τον Κλάουντιο Ρανιέρι για να αναλάβει τον πάγκο της, με τον Ιταλό να διαδέχεται το πρώτο του μεταγραφικό απόκτημα επί εποχής Τσέλσι και να επιστρέφει στην Αγγλία για να μεταμορφώσει τους Λονδρέζους. Πολύ μεγάλο το στοίχημα για τον ίδιο, ο οποίος έχει ήδη ξεσκονίσει το 101 του 4-4-2 και ετοιμάζεται να τους βάλει... στην δεκάδα.

Μπορεί να μην μπαίνει ούτε στο Top-30 των κορυφαίων προπονητών της ιστορίας, αλλά το επίτευγμα της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ με την Λέστερ σίγουρα είναι από μόνο του αρκετό για να τον βάλει κάπου εκεί γύρω...

Λάτρης συγκεκριμένης τακτικής, ο πρώην προπονητής της εθνικής Ελλάδας δύο πράγματα ξέρει. Να... παίρνει λεφτά από αποζημιώσεις και να παίζει 4-4-2. Όταν έφυγε από τον πάγκο των πρωταθλητών Ευρώπης του 2004 βρήκε την επόμενη επαγγελματική του στέγη στις «αλεπούδες».

Η νέα ζωή στην Ligue 1 και οι ομοιότητες με την Φούλαμ

Από εκεί πήγε στη Ναντ που έψαχνε σταθερότητα μετά την αδυναμία της να κρατήσει τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο στην Γαλλία -αφού ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ μετά από την καλύτερη σεζόν των «καναρινιών» εδώ και μια δεκαετία έδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πόρτο και υπέγραψε το συμβόλαιο της ζωής του- και τα πρώτα δείγματα γραφής ήταν εξαιρετικά. Πάλι 4-4-2 σε ευθεία για αρχή, πάλι προσαρμογές κατά την διάρκεια των αγώνων γύρω από το συγκεκριμένο σύστημα, πάλι επιτυχία, πάλι απόλυση για τον «Tinkerman» που έβγαλε όλη την σεζόν στην Ligue 1 και μετά το τέλος της αποχώρησε μιας και δεν τα έβρισκε με την διοίκηση. Κάπου μέσα στο καλοκαίρι έπαιξε και το να αναλάβει τον πάγκο της Λιόν...

Τώρα ο δρόμος τον φέρνει στην πόρτα μιας ομάδας ανάλογης μοίρας με αυτήν των προηγούμενων δύο, καλούμενος και πάλι να την ανεβάσει κόντρα σε στοιχηματικές πιθανότητες και κακές γλώσσες. Πάντως, όπως δεν επρόκειτο να το κάνει στη Ναντ το να πάρει πρωτάθλημα, έτσι δεν πρόκειται να το κάνει κι εδώ. Αυτά μια φορά συμβαίνουν, και μα τα dilly ding dilly dong, τότε ήταν παρών.

Το μεγάλο πρόβλημα της Φούλαμ είναι πως δεν ξέρει να αμύνεται. Οι μέχρι πρότινος παίκτες του Γιοκάνοβιτς είχαν πάρει την εντύπωση από τον προπονητή τους πως αγωνίζονται ακόμη στην Τσάμπιονσιπ. Όσα βάλουμε κι όσα φάμε... Ήταν λογικό να υπάρχουν διαστήματα έκρηξης στις αναμετρήσεις του, όμως στο κορυφαίο επίπεδο του κόσμου και κόντρα σε ομάδες που δεν είχαν την ίδια κακή άγνοια κινδύνου ήταν φυσικό κι επόμενο να μην επέλθει επιτυχία. Από την πλευρά του ο Ρανιέρι, αυτό -η καλύτερη και με περισσότερη συνοχή αμυντική λειτουργία δηλαδή- θα είναι το πρώτο που θα προσθέσει στην τακτική της Φούλαμ.

Για να υπάρχει εξέλιξη, ωστόσο, θα πρέπει παράλληλα να βγάλει από τους ποδοσφαιριστές του τουλάχιστον το 80% των δυνατοτήτων τους για να κάνει το πράγμα να δουλέψει. Έχει τις μονάδες; Υπάρχει το πρόσφορο έδαφος για να φυτέψει τον σπόρο και να τον περιμένει για δει μέχρι που μπορεί να μεγαλώσει;

Για την Λέστερ, τι να πούμε... Με Σμάιχελ, Σίμπσον, Χουτ, Μόργκαν, Φουχς, Ντρίνκγουοτερ, Καντέ, Μαχρέζ, Ολμπράιτον, Οκαζάκι και Βάρντι έγραψε ιστορία!

Στα πιο πρόσφατα...

Στη Ναντ κάτω από την εστία βρισκόταν ο Τσίπριαν Ταταρουσάνου, που αποτελεί (μαζί με τον Ουκιτζά που φέτος παίζει στην Ligue 2 με τη φανέλα της Μετς, τον Γκουρτνέρ της Αμιάν, τον Μενιάν της Λιλ, τον Κοστίλ της Μπορντό και τον Ρενέ της Τουλούζ που πέρυσι έβγαλε μάτια στην Ντιζόν) έναν από τους καλύτερους non-star κίπερ της λίγκας. Ίσως από αυτούς που αναφέρθηκαν βρίσκεται ακόμη και πρώτος στην λίστα των πιο ολοκληρωμένων και με διάρκεια εμφανίσεων σε ολόκληρο το σύνολο των ματς που έχει παίξει. Στην Φούλαμ θα πρέπει να βρει τον ποιο σταθερό ανάμεσα σε τρεις καλές επιλογές, των Ρίκο, Μπετινέλι και Φάμπρι, με αουτσάιντερ τον τελευταίο ο οποίος δείχνει τάσεις επιστροφής στην Μπεσίκτας. Πάντως, ρίχνοντας μια ματιά στα στατιστικά του και το πόσες ανέπαφες εστίες είχε στην Τουρκία, υπάρχουν στοιχεία που οδηγούν στο συμπέρασμα πως αν του δώσει αυτοπεποίθηση μπορεί να τον κάνει ακόμη και τον βασικό του!

Όσον αφορά τις θέσεις της άμυνας, στη Ναντ έκανε πρωταγωνιστή τον Νικολά Παλουά, χαρακτηριστικά του οποίου είναι και με το παραπάνω ευδιάκριτα στον πολύ καλύτερο ¶λφι Μόσον (ενώ υπάρχουν φυσικά και οι Οντόι, Τσέιμπερς και Λε Μαρσάντ), ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στα άκρα, αναδεικνύοντας τον Λεό Ντουμπουά στους Top2 δεξιούς μπακ της περσινής Ligue 1 (σ.σ τον τσίμπησε η Λυών πριν καν τελειώσει η αγωνιστική περίοδος και τον τράβηξε το καλοκαίρι στην ομάδα της). Στα αριστερά βρισκόταν ο Κοφί Τζιτζί, που πήρε κι αυτός μεταγραφή και φέτος φοράει τα χρώματα της Τορίνο. Στην Φούλαμ, διαθέτει επίσης ενδιαφέρουσες επιλογές στο δεξί άκρο με Κρίστι (κυρίως) και Φοσού-Μενσά, αλλά θα πρέπει να κινηθεί μεταγραφικά τον Ιανουάριο για μια προσθήκη στα αριστερά με μοναδική επιλογή τον Λε Μαρσάντ. Θα είναι έγκλημα να μετακινηθεί εκεί ο Σεσενιόν...

Πέρυσι βρήκε την υγειά του με δυάδα στον άξονα τους Αμπντουλαγιέ Τουρέ και Αντρέι Ζιρότο, θέσεις οι οποίες θα αναζητήσουν κάτοχο λογικά αναλόγως με τις απαιτήσεις της επόμενης συνάντησης. Αν θεωρήσουμε δεδομένο το 4-4-2 και πως εξίσου δεδομένα ο υγιής Τομ Κέρνι δεν βγαίνει από την 11αδα, παίζει ανάμεσα σε Σερί, Γιόχανσεν και Ζαμπό Ανγκισά για τον παρτενέρ του, με τον τελευταίο να είναι πιο κοντά στους δύο που είχε ο Ρανιέρι πέρυσι. Από ΅κει και πέρα αριστερά βασιζόταν κατά βάση στον Τομασόν, ενώ στο Λονδίνο έχει τον Σεσενιόν για όλες τις δουλειές οπότε θα πάει σίγουρα με αυτόν, και από δεξιά και προς την επίθεση με τους Σίρλε, Βιέτο και Μίτροβιτς.

Βέβαια το νυν ρόστερ του ευνοεί πάρα πολύ και το παιχνίδι με τον έναν επιθετικό (Μίτροβιτς) και τον δεύτερο που θα έρχεται από τα άκρα (Σίρλε) με την προσθήκη ενός ακόμη χαφ (Σερί) που θα βοηθήσει στις εναλλαγές από 4-4-2 σε 4-1-4-1/4-2-3-1, επιλογές με τις οποίες πορεύτηκε όλη την σεζόν πέρυσι παίζοντας κόντρα επίθεση και μια λίγο πιο σύγχρονη άμυνα man-to-man δίνοντας στον αντίπαλο χώρο σε βάθος που αντιμετώπιζε κυρίως με τα μπακ και τον έναν από τους δύο στόπερ του σε ρόλο... σκιάς του αντιπάλου που κινούταν στην πλάτη της άμυνας.

Μπετινέλι/Ρίκο/Φάμπρι – Κρίστι, Οντόι, Μόσον, Λε Μαρσάντ – Ζαμπό Ανγκισά (Τσέιμπερς) – Σίρλε, Σερί, Κέρνι, Σεσενιόν – Μίτροβιτς

 

Στην σούμα, λοιπόν, τα συστατικά για αυτό που ξέρει και θέλει να παίξει ο Ρανιέρι φαίνεται να υπάρχουν. Εκτός αν πάει με κανένα 3-5-2 και μας αφήσει όλους σέκους, το ρόστερ του συλλόγου που ξόδεψε όσο κανείς άλλος μετά την επιστροφή του στην Πρέμιερ Λιγκ θέλοντας να συνεχίσει την φόρα του, είναι αξιόλογο, και με τον Ιταλό στον πάγκο -plus των όσων έχουμε δει από τις υπόλοιπες της ουράς- η σωτηρία μπορεί να έρθει άνετα. Ιδανικά; 12αδα!

Γιώργος Σιάφας