Ο Αζάρ πιστεύει πως πλέον αυτός είναι ο κορυφαίος!

Με τον Αζαρ να λέει πως ίσως είναι αυτος πια ο κορυφαίος και να εξηγεί πως ο λόγος που θέλει να πάει Ισπανία είναι πως από το πρωτάθλημα της La Liga προέρχονται οι νικητές της χρυσής μπάλας άξιζει να δούμε από το england365 το απόλυτα αγωνιστικό crash-test μεταξύ Λιονέλ Μέσι και του Βέλγου σταρ.   



Ο Αζάρ πιστεύει πως πλέον αυτός είναι ο κορυφαίος!

Με τον Λιονέλ Μέσι αδιαμφισβήτητα ν' αποτελεί έναν εκ των κορυφαίων παικτών του πλανήτη για τον 21 αιώνα να μεγαλώνει σιγά σιγά ακονίζει την σκέψη ποιος θα μπορούσε να τον διαδεχτεί στον θρόνο. 

Με τους Μέσι και Κριστιάνο να σκοράρουν 50 γκολ το χρόνο, ο Βέλγος άσος παρά το τεράστιο ταλέντο που διαθέτει δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να κερδίσει μια θέση στην ελίτ. Το φετινό επιθετικό ποδόσφαιρο του Μαουρίτσιο Σάρι ωστόσο τον θέτει και επίσημα στην κούρσα του συναγωνισμού.

Αν παρατηρήσει κανείς την μέχρι τώρα συγκομιδή τερμάτων ανάμεσα στους δυο άσους θα καταλήξει στο ακόλουθο συμπέρασμα. Από την μια πλευρά ο Μέσι έφτασε πρόσφατα τα 40 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος για δέκατη φορά στη σειρά, σε αντίθεση με τον Αζάρ ο οποίος δεν έχει καταφέρει να καταγράψει περισσότερα από 20 σε μια σεζόν από τότε που κέρδισε τον τίτλο στην Γαλλία με τη Λιλ το 2011. Η φετινή χρονιά βέβαια έρχεται να καταρρίψει τα προηγούμενα στατιστικά, δείχνοντας τα πρώτα σημάδια ενός νέου ποδοσφαιρικού τοπίου. Αζάρ και Μέσι ύστερα από 5 ματς έχουν συμπληρώσει 10 τέρματα, στοιχείο που αρχίζει να ανακατεύει και πάλι την παρτίδα του σκάκι. 

«Ξέρω τον Εντέν. Ήρθαμε εδώ μαζί και έπαιξα εναντίον του στην Γαλλία. Τον είχα παρακολουθήσει εδώ και καιρό, αλλά είμαι βέβαιος πως μπορεί να γίνει καλύτερος. Έχει την ποιότητα να εξαλείφει τους αμυντικούς», δήλωσε ο συμπαίκτης του Θέσαρ Αθπιλικουέτα, μόλις ο Βέλγος έκανε το πρώτο του χατ-τρικ για την Τσέλσι στο Κάρντιφ τον προηγούμενο μήνα.

Η μηχανή των γκολ… Εντέν Αζάρ 

Το γεγονός πως ο 27χρονος άσος γίνεται ολοένα και πιο παραγωγικός στο γκολ, δεν θα έλεγε κανείς πως προκαλεί μεγάλη έκπληξη στους αναλυτές της Πρέμιερ Λιγκ. Ειδικότερα, ο Αζάρ φαίνεται να έχει επανέλθει στα 7 γκολ σε 8 παιχνίδια, νούμερο που τον αφήνει μόλις 5 γκολ λιγότερα από το συνολικό αριθμό της περασμένης σεζόν. Με μέσο όρο 3,6 σουτ σε κάθε ματς πετυχαίνει ουσιαστικά περισσότερα τέρματα από όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο φορ της Τσέλσι δείχνει έτσι να είναι πιο παραγωγικός στο γκολ από τον Μέσι. Έχοντας καταγράψει λιγότερο χρόνο στο χορτάρι σε σχέση με τον νικητή 5 Χρυσών Μπαλών, έχει σημειώσει λιγότερα σουτ, αλλά έχει σκοράρει ένα τέρμα περισσότερο από τον Αργεντινό. 

Πράγματι ο Εντέν υπολογίζεται πως πετυχαίνει ένα γκολ κάθε 82,43 λεπτά κατά μέσο όρο, ενώ ο Μέσι κάθε 110,83 λεπτά. Όλα αυτά τα στοιχεία καταδεικνύουν πως ο Βέλγος σταρ αντί να μοιράσει την μπάλα σε συμπαίκτες του, είναι πιο πρόθυμος να πάει ο ίδιος στον στόχο ακόμη και αν η πιθανότητα να σκοράρει είναι χαμηλή. Πλέον εμφανίζεται πιο ενεργός και «αδίστακτος» μπροστά στον στόχο. Το αναμενόμενο ποσοστό σκοραρίσματος του μάλιστα κυμαίνεται στο 3,28 που επαληθεύει ακριβώς το γεγονός πως ο Αζάρ σκοράρει σε πιο δύσκολες ευκαιρίες σε σύγκριση με τον Μέσι. 

Μέσι …ο δημιουργός 

Ωστόσο ενώ η ποσότητα των γκολ του φορ των Μπλε έχει βελτιωθεί δραματικά, οι μεταξύ τους κλίμακες έχουν εξισορροπηθεί και με έναν άλλο τρόπο. Ο σταρ της Μπαρτσελόνα αποδεικνύει μεγαλύτερη δημιουργική δύναμη ίσως για να γεμίσει το κενό των Τσάβι και Αντρές Ινιέστα. Ο Μέσι έχει μια περισσότερη ασίστ από τον Αζάρ, αλλά έχει δημιουργήσει 9 περισσότερες ευκαιρίες με μέσο όρο 3,79 σε αντιδιαστολή με το 2,96 του Βέλγου. Το υψηλότερο σκορ των 4,24 ευκαιριών του Λιονέλ καταδεικνύει την τάση του να δημιουργεί πιο πολλές ευκαιρίες.  

Στον αντίποδα η δημιουργική δεινότητα του Αζάρ δεν έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με τις πρόσφατες σεζόν. Στην πραγματικότητα παρουσιάζει περισσότερα αγγίγματα στην μπάλα ( 100,14 ανά ματς) από ποτέ άλλοτε. Ο αρχηγός της Αργεντινής βέβαια έχει μεταφέρει το παιχνίδι σε ένα άλλο επίπεδο, στοχεύοντας σε βαθύτερες μπαλιές που οδηγούν στην τελική πάσα. Κατά συνέπεια ενώ ο ρυθμός σκοραρίσματος του έχει μειωθεί, εντούτοις τον αντισταθμίζει η δημιουργική του παραγωγή. 

Ο βασιλιάς της ντρίμπλας

Μια από τις πιο ξεκάθαρες στατιστικές συγκρίσεις αυτή τη σεζόν υποδεικνύει την μείωση του ποσοστού των επιτυχημένων ντριμπλών του Αζάρ. Συγκεκριμένα, σημειώνει πολύ λιγότερη επιτυχία στο να κερδίσει έναν παίκτη από τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας τους αριθμούς να πέφτουν κάτω από τον Αργεντινό ομόλογο του. Ο Μέσι άλλωστε είναι ένα φαινόμενο με την μπάλα στα πόδια. 

Φέτος αυτό το σκηνικό τείνει να παίρνει μια εντελώς διαφορετική τροπή, καθώς ο Μαουρίτσιο Σάρι χρησιμοποιεί τον Εντέν από το κέντρο προς τα εμπρός, παίζοντας πιο ψηλά, πιο προωθημένα δηλαδή σε σχέση με τον Κόντε που τον άφηνε απομονωμένο στο κέντρο. Αυτό σημαίνει πως όταν ο στραίκερ της Τσέλσι κάνει μια ντρίμπλα, την εκδηλώνει σε περιοχή που τα ποσοστά κινδύνου και ανταμοιβής είναι υψηλότερα. Έτσι, τη φετινή χρονιά υπό την καθοδήγηση του Σάρι που τον θέλει πολύ πιο εγωιστικό επιθετικά, σουτάρει με μεγαλύτερη συχνότητα (3,6 φορές ανά παιχνίδι), ενώ πέρυσι έφτανε μόλις τις 2,6 φορές ανά ματς. 

Ενδιαφέρον έχει βέβαια και το γεγονός πως και ο Μέσι παίρνει πολύ λιγότερες μπαλιές στην περιοχή του πέναλτι από ποτέ. 

Hazard is the new Messi?

Αναμφίβολα το γκολ του Αζάρ εναντίον της Λίβερπουλ στο Κύπελλο Καραμπάο υπήρξε ένα προϊόν καθαρά ατομικής ιδιοφυΐας, δηλώνοντας πως η Τσέλσι μπορεί να βασίζεται στον παίκτη-αστέρα της. Λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει ο ρόλος του Μέσι στην Μπαρτσελόνα καθώς υπεισέρχεται στα χρόνια του λυκόφωτος της καριέρας του, εύκολα θα στοιχημάτιζε κανείς πως Αζάρ βρίσκεται κοντά στο να τον ξεπεράσει.   

Κωνσταντινα Θεοδωρου