Φαβορί η Σίτι αλλά φέτος θα γίνει μάχη και όχι περίπατος!

Σσσσσσς αρχίζει..... Το πιο πλούσιο πρωτάθλημα της Ευρώπης, αυτό στο οποίο πλέον και η τελευταία ομάδα της βαθμολογίας εξασφαλίζει (μόνο από την τηλεόραση) 170 εκατομμύρια ευρώ είναι και πάλι εδώ από απόψε. Και ποτέ στο παρελθόν ομάδα δεν ξεκίνησε με μικρότερο ποσοστό από αυτό που προσφέρουν οι μπουκς για τη Σίτι προκειμένου να γίνει η πρώτη ομάδα από το 2009 που θα διατηρεί τον τίτλο. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Φαβορί η Σίτι αλλά φέτος θα γίνει μάχη και όχι περίπατος!

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν μπορεί μια ομάδα  να αρπάξει το πρωτάθλημα μέσα από τα χέρια της Σίτι. Η ομάδα του Πεπ Έσπασες όλα τα κοντέρ την περσινή σεζόν, ξεπερνώντας κάθε όριο λογικής με τις 18 νίκες στο πρώτο γύρο σε 19 παιχνίδια κάτι το οποίο θεωρώ ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί ξανά για πάρα πολλά χρόνια. Έφτασε τους 100 βαθμούς και είχε ήδη εξασφαλίσει το πρωτάθλημα από την πρώτη βδομάδα Δεκεμβρίου όταν έφυγε νικήτρια από το Ολντ Τράφορντ. 

Διαίσθηση μου  όμως είναι πως φέτος θα έχουμε μάχη. Θα είναι πολύ πιο κοντά για μεγάλο διάστημα οι ομάδες και με την Λίβερπουλ να μπορεί πραγματικά για πρώτη φορά να αρθρώσει απαιτήσεις τίτλου και με τη Γιουνάιτεντ που μπορεί να πολεμήσει και να διεκδικήσει και που δεν έχει τόσο κακή ομάδα όσο μερικοί λένε.

Και με την Τότεναμ με καινούργιο γήπεδο ακόμα και χωρις μεταγραφές ( η πρώτη ομάδα που δεν έκανε ούτε μια κίνηση στη καλοκαιρινή περίοδο από το 2003 και μετά) η οποία ωστόσο δεν έχασε ούτε ένα βασικό παίκτη. Με την Τσέλσι σε μία νέα εποχή με πολύ καλό προπονητή τον Σάρι και σίγουρα καλύτερη από πέρσι ενώ τέλος η Άρσεναλ και μόνο που αρχίζει χωρίς Βενγκέρ σημαίνει κάτι νέο,  συνεπώς και απρόβλεπτο. 

Και μόνο που κάθε χρόνο αλλάζει χέρια το τρόπαιο από το 2009 και έπειτα δημιουργεί ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον. Επίσης έχει πολύ μεγάλο στατιστικό ενδιαφέρον το γεγονός πως οι τρεις τελευταίοι πρωταθλητές απολύθηκαν (Μουρίνιο Ρανιέρι και Κόντε) συνολικά δε οι έξι τελευταίοι που έχουν πάρει πρωτάθλημα εκτός του Σερ Αλεξ τελείωσαν τη συνεργασία απολυόμενοι ουσιαστικά! Και ο Μαντσίνι και ο Πελεγκρίνι από την Μάντσεστερ Σίτι και  ο Αντσελότι το 2011 από τη Τσέλσι μόλις ένα χρόνο έπειτα από το μοναδικό Νταμπλ στην ιστορία των μπλε. Είναι και αυτό ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που υποσημειώνει το πόσο έχει αλλάξει το περιβάλλον στο αγγλικό πρωτάθλημα. 

Ένα άλλο ωραίο της φετινής Premier League είναι το πως έχουν βελτιωθεί ομάδες που σίγουρα θα παίξουν το δικό τους ρόλο όπως η Έβερτον με τον Μάρκο Σίλβα στον πάγκο που έκανε και εξαιρετικές μεταγραφές, η Γουλβς που εντυπωσίασε στην Τσαμπιονσίπ και πρόσθεσε πολύ καλούς ποδοσφαιριστες στο ρόστερ οπως τους Πορτογάλους Ρικάρντο και Μουτίνιο και η Γουέστ Χαμ με Πελεγκρίνι στον πάγκο και ωραίες μεταγραφές. Η Κρίσταλ Πάλας που έκανε ένα μικρό θαύμα με τον Ρόι Χότζον στον πάγκο και γλύτωσε από τον υποβιβασμό, τώρα θα είναι σίγουρα πιο επικίνδυνη από την αρχή, με την Νιούκαστλ του Ράφα Μπενίτεθ και τη Σαουθάμπτον αλλά και τη Λέστερ υποψήφιες για θέση στη δεκάδα. Και βέβαια την πάντα υπολογίσιμη Μπέρνλι με τον Σον Ντάις για έκτη σεζόν εκεί που κατόρθωσε μετά 51 χρόνια να παίξει Ευρώπη! 

Αν σε όλα αυτά βάλουμε στην εξίσωση πως υπάρχουν πολύ δύσκολες έδρες στις οποίες εύκολα μπορεί να την πατήσει κανείς, η αίσθηση είναι πως η μάχη για τον τίτλο θα είναι πολύ πιο δύσκολη και πολύ πιο ενδιαφέρουσα από τον μονόλογο της Σίτι την περασμένη περίοδο. Για το οποίο φυσικά μόνο θαυμασμό μπορεί κανείς να έχει αποδεχόμενος πως η ομάδα του Πεπ έπαιξε εντυπωσιακά καλά για να πετύχει αυτή τη σειρά των ρεκόρ που δύσκολα θα επαναληφθούν στο μέλλον. 

Σίτι λοιπόν απόλυτο φαβορί αλλά και με το ένα μάτι προς το Τσάμπιονς Λιγκ κρυφοκοιτάζοντας προς την Μαδρίτη. Ο Γκουαρντιόλα θα ήθελε πολύ να έκανε αυτή την υπέρβαση με την ομάδα του και σε περίπτωση που απασχοληθεί πολύ σε αυτό το μέτωπο δεν είναι απίθανο να έχει απώλειες στο εσωτερικό μέτωπο.

Καλή μας χρονιά λοιπόν... με την ευχή να είναι αλησμόνητη. Η περίπτωση της Λέστερ είναι νωπή για να υπενθυμίζει σε όλους πως τα όνειρα πρέπει να τα κυνηγήσεις με όλη σου τη πίστη για Μα γίνουν πραγματικότητα...