Η Κολομβία έγραψε ιστορία με ανατροπή!

Στην ιστορία της φάσης των ομίλων των Παγκοσμίων Κυπέλλων, 28 ομάδες έχουν κερδίσει το εναρκτήριο τους παιχνίδι και αποκλείστηκαν από τους ομίλους, 20 ομάδες έχουν ηττηθεί στη πρεμιέρα και προκρίθηκαν ως δεύτερες και 3 ομάδες έχουν ηττηθεί στη πρεμιέρα και προκρίθηκαν πρώτες.  



Η Κολομβία έγραψε ιστορία με ανατροπή!

Η Κολομβία φέτος προστέθηκε στην τελευταία κατηγορία όντας η τέταρτη που ξεκινάει με ήττα και περνάει πρώτη όμως είναι η πρώτη ομάδα που το καταφέρνει χωρίς να ισοβαθμήσει με τον δεύτερο (ή κατά περίπτωση και με τον τρίτο και με τον τέταρτο).

Η πρώτη ομάδα στην ιστορία που το έκανε ήταν η Δ. Γερμανία το 1982 όταν έπεσε θύμα μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε αγώνα Μουντιάλ. Ως ένα από τα φαβορί να κατακτήσει το τρόπαιο, στην πρεμιέρα του Β’ ομίλου, ηττήθηκε από την «πρωτάρα» Αλγερία με 1-2. Τα ιστορικά γκολ του Αλγερινού θριάμβου είχαν πετύχει οι Μαντζέρ (54’) και Μπελούμι (68’) ενώ για  τους Γερμανούς είχε ισοφαρίσει προσωρινά ο Ρουμενίγκε (67’). Αυτή ήταν και η τελευταία τους ήττα μέχρι και τον τελικό όπου η Ιταλία επικράτησε 3-1. Τα «πάντσερ» συνήλθαν απέναντι στη Χιλή (4-1) και επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους απέναντι στην Αυστρία (1-0) μαζεύοντας 4 βαθμούς (τότε η νίκη έδινε 2 βαθμούς) στον όμιλο. Εν τέλει προκρίθηκαν πρώτοι, σε έναν όμιλο γεμάτο «πρωτάρηδες», στην ισοβαθμία με την Αυστρία (2η) και Αλγερία (3η) χάρη στην καλύτερη διαφορά τερμάτων, όπως ήταν τότε το κριτήριο, που τους χάρισε η 4άρα στη Χιλή η οποία και τερμάτισε τελευταία χωρίς βαθμό.. 

Επόμενη ομάδα που κατάφερε τον «μίνι» άθλο, ήταν το Μεξικό το 1994 και μάλιστα σε έναν όμιλο που τερμάτισαν ισόβαθμες και οι 4 ομάδες για πρώτη και μοναδική μέχρι στιγμής φορά στα Παγκόσμια Κύπελλα με 4 βαθμούς. Οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας ξεκίνησαν με ήττα 0-1 από τους Νορβηγούς, ακολούθησε νίκη με τους Ιρλανδούς με 2-1 και την τελευταία αγωνιστική αναδείχθηκαν ισόπαλοι με την Ιταλία με 1-1. Όλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα του ομίλου ήρθαν έτσι ώστε όλες οι ομάδες να έχουν από μια νίκη, μια ισοπαλία και μία ήττα και το Μεξικό προκρίθηκε πρώτο λόγω καλύτερης επίθεσης με 3 τέρματα. Ακολούθησαν η Ιρλανδία (2η) και η Ιταλία (3η)καθώς τότε προκρίνονταν και οι 4 καλύτεροι τρίτοι των ομίλων, ενώ η Νορβηγία έχει να λέει για την ατυχία της καθώς αποκλείστηκε τελευταία στην ισοβαθμία με τον πρώτο!

Τελευταία μέχρι φέτος ήταν η Ισπανία η οποία το 2010 δεν ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις την διοργάνωση που έμελλε να κατακτήσει. Στον 8ο όμιλο βρέθηκε αντιμέτωπη με τις Χιλή, Ελβετία και Ονδούρα και στην πρεμιέρα έπαιξε με τους Ελβετούς οι οποίοι πήραν την ανέλπιστη νίκη χάρη σε γκολ του Ζέλσον Φερνάντες στο 52’. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογα κακή για τους Ισπανούς που ανασυντάχθηκαν και πήραν μόνο νίκες μέχρι και τον τελικό κερδίζοντας για τους ομίλους την Ονδούρα και τη  Χιλή με 2-0 και 2-1 αντίστοιχα. Έτσι προκρίθηκε πρώτη στον όμιλο χάρη στην καλύτερη επίθεση από τους δεύτερους Χιλιανούς που είχαν επίσης 6 βαθμούς. 

Τέλος η Κολομβία πριν λίγες ώρες με τη νίκη επί της Σενεγάλης εξασφάλισε την πρωτιά του ομίλου αλλά χωρίς το άγχος της ισοβαθμίας καθώς η δεύτερη Ιαπωνία μάζεψε 4 βαθμούς και πέρασε αυτή στην ισοβαθμία έναντι των Αφρικανών. Μάλιστα οι «σαμουράι» είναι αυτοί που νίκησαν τους «καφετέρος» στην πρεμιέρα με 2-1 όμως στην τελική βαθμολογία χαμογέλασαν οι πιο έμπειροι και ποιοτικοί Κολομβιανοί που εκτός της Σενεγάλης είχαν επικρατήσει και των απογοητευτικών Πολωνών με 3-0. 

Μάριος Γεωργιάδης