Αγγλία: Εμπειρία στο Μουντιάλ με στόχο το Euro 2020...

Πάνε 52 χρόνια από τότε που ο Μπόμπι Μουρ σήκωνε ψηλά το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ στη μια και μοναδική μεγάλη στιγμή των Άγγλων στη διαδρομή των Μουντιάλ και ρεαλιστικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ξανά σύντομα... Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος. 



Αγγλία: Εμπειρία στο Μουντιάλ με στόχο το Euro 2020...

Απλά ενώ το 2002 και το 2006 ο Σβεν Γκόραν Έρικσον σταυρωνόταν από τον Τύπο γιατί η Αγγλία έφτανε μόνο μέχρι τα προημιτελικά,  τώρα παρόμοια πορεία από την ομάδα του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ  θα χαιρετιστεί ως εξαιρετική! Αυτό λέγεται διαφορετική οπτική και αυτό που παραμένει το μεγάλο πρόβλημα των Άγγλων  διαχρονικά, είναι  η συνειδητοποίηση πως δεν δικαιούται η Εθνική τους ομάδα να μπαίνει ως φαβορί στα μεγάλα τουρνουά! Δεν έχει επιτυχίες ούτε καλή προϊστορία, αποκλείεται πάντα στα πέναλτι και τελευταία νίκη σε νοκ-αουτ ματς σε Μουντιάλ ήταν ατη Στουτγκάρδη το 2006 απέναντι στο Εκουαδόρ με ένα φάουλ του Μπέκαμ...

Από τότε μια φορά δεν βγήκε καν από τον όμιλο και άλλη μια έπεσε κατευθείαν πάνω στη Γερμανία που κέρδισε με 4-1.

Και πραγματικά μπορεί να φτάσει στους οκτώ η Αγγλία κάτι που θα είναι σημαντική επιτυχία ωστόσο μόλις πάει στους 16 θα έρθουν οι εφημερίδες τύπου Sun, Mirror και Star και θα μιλούν πάλι για θριάμβους και τίτλους και έτσι έρχεται η σφαλιάρα!

Μια ομάδα χωρίς γκολκίπερ με τρία ταλαντούχα παιδιά που μεταξύ τους δεν έχουν δέκα συμμετοχές από την αρχή σε παιχνίδι, είναι το πρώτο βασικό πρόβλημα. Δεύτερον η έλλειψη πραγματικού ηγέτη και συντονιστή στα χαφ όπου κάποτε υπήρχαν λύσεις όπως ο Τζέραρντ ο Λάμπαρντ και ο Σκόουλς και φυσιογνωμίες όπως ο Μπέκαμ.  Τρίτον η εύθραυστη άμυνα που δεν σε πείθει πως μπορεί να διαχειριστεί σκορ υπέρ της. Τι μένει; Ο Χάρι Κέιν που τουλάχιστον εδώ δεν θα εκτελεί κόρνερ και στημένα και θα είναι μέσα στην περιοχή περιμένοντας τη μισή ευκαιρία. Ο Ντέλε Άλι που έχει δυνατότητες να κάνει ζημιές θα είναι κομβικός και ο Γουόκερ από τα πλάγια που μπορεί να αποδειχτεί κρυφό όπλο. Γενικά είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να κάνει υπέρβαση τερματίζοντας πάνω από το Βέλγιο στον όμιλο και μετά να παλέψει στους 16. Ο προημιτελικός θα είναι όμως το τέλος γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να πετάξει έξω κάποιον από τους τοπ!

Ο Σάουθγκεϊττ νομίζω πως φτιάχνει την ομάδα που θα προσπαθήσει να πάρει το Euro το 2020 να ημιτελικό και τελικό στο Γουέμπλεϊ και τώρα θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ ως πλατφόρμα εμπειρίας! Και είναι σίγουρο πως οι παίκτες είναι μαζί του!