Ωραία η Πόλη, αλλά η… πόλη για τους Άγγλους είναι μία!

H Κωνσταντινούπολη, η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2020, «ξυπνά» ευχάριστες αναμνήσεις στους Άγγλους. Ειδικά σε αυτούς του λιμανιού του Λίβερπουλ που δεν θα ξεχάσουν… ποτέ το έπος του 2005, που γράφτηκε σαν σήμερα (25/5) στο «Ατατούρκ» απέναντι στη Μίλαν. Όμως ένα άλλο ευρωπαϊκό λιμάνι είναι το αγαπημένο των αγγλικών ομάδων!



Ωραία η Πόλη, αλλά η… πόλη για τους Άγγλους είναι μία!

Η πόλη του Ρότερνταμ, και συγκεκριμένα το «Ντε Κάιπ», αποδεικνύεται ιστορικά πως είναι γούρικο για τις αγγλικές ομάδες, καθώς όποτε έχει φιλοξενηθεί εκεί τελικός ευρωπαϊκής διοργάνωσης με συμμετοχή ομάδας από το «νησί», ο τίτλος κατάληγε πάντα στην Γηραιά Αλβιώνα.

Συνολικά τέσσερα τρόπαια έχουν κατακτήσει οι άγγλοι σε τελικούς στο ολλανδικό λιμάνι, ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών από την Άστον Βίλα και τρία Κύπελλα Κυπελλούχων από τις Τότεναμ, Έβερτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

 

1963: Τότεναμ – Ατλέτικο Μαδρίτης 5-1

Η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν η κάτοχος του Κυπέλλου Κυπελλούχων εκείνη τη σεζόν και θεωρητικό φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Τα «σπιρούνια» όμως, χάρη στα γκολ των Τζίμι Γκριβς (2), Τζον Γουάιτ και Τέρι Ντάισον (2) επικράτησαν με άνεση των ισπανών, φέρνοντας έτσι πίσω στο «νησί» τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο αγγλικής ομάδας. Ο μύθος θέλει τον 37χρονο αρχηγό της ομάδας Ντάνι Μπλάντσφλάουερ, ο οποίος εκτελούσε και χρέη βοηθού προπονητή, να διακόπτει την ομιλία του προπονητή του, Μπιλ Νίκολσον, πριν τον αγώνα, και να εμπνέει με τα λόγια τους συμπαίκτες του να φτάσουν στη νίκη. Μετά το ματς ο Τζίμι Γκριβς αποκάλεσε τον αρχηγό του «ποιητή της Τότεναμ».

1982: Άστον Βίλα – Μπάγερν Μονάχου 1-0

Σχετική εικόνα

Το Κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνα τα χρόνια ήταν αποκλειστική υπόθεση των άγγλων, καθώς η ανάδειξη των «Χωριατών» σε Πρωταθλητές Ευρώπης ήταν η έκτη διαδοχική χρονιά για τις αγγλικές ομάδες. Ήταν η δεύτερη φορά που ο τελικός της μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης θα γινόταν στο «Ντε Κάιπ», πρώτη φορά που θα υπήρχε όμως αγγλική συμμετοχή. Με σκόρερ τον Πίτερ Γουίθ, η ομάδα του Τόνι Μπάρτον επικράτησε των Βαυαρών, που είχαν τότε στην σύνθεσή τους τον Πολ Μπράιτνερ και τον Καρλ Χάιντς Ρουμενίγκε, και κατέκτησαν τον μοναδικό ως σήμερα ευρωπαϊκό τους τίτλο.

1985: Έβερτον – Ραπίντ Βιέννης 3-1

Σχετική εικόνα

Με μία εμφάνιση που δεν είχε αφήσει πολλά περιθώρια για αμφισβήτηση, καθώς η Έβερτον είχε κυριαρχήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, έφτασε στην κατάκτηση του μοναδικού ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία της. Σκόρερ για τα «ζαχαρωτά» ήταν οι Άντι Γκρέι, Τρέβορ Στίβεν και Κέβιν Σίντι. Το 1985 ήταν μία εκπληκτική χρονιά για την ομάδα απ’ το Λίβερπουλ, αφού εκτός από το Κύπελλο Κυπελλούχων επέστρεψε και στην κορυφή του αγγλικού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 1970, ενώ είχε την ευκαιρία να κάνει και το τρεμπλ, χάνοντας όμως στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0. Την επόμενη σεζόν οι αγγλικές ομάδες δεν έλαβαν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις λόγω των γεγονότων στο «Χέιζελ», και έτσι η Έβερτον δεν είχε την δυνατότητα να υπερασπιστεί τον τίτλο της.

1991: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπαρτσελόνα 2-1

Αποτέλεσμα εικόνας για united-barcelona rotterdam 1991

Στον πέμπτο τελικό Κυπέλλου Κυπελλούχων που φιλοξενήθηκε στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ επιβεβαίωσε την παράδοση που είχαν δημιουργήσει στο συγκεκριμένο στάδιο οι αγγλικές ομάδες και με τον Μαρκ Χιουζ να πετυχαίνει δύο γκολ, επικράτησε της Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Ήταν μάλιστα το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που κέρδιζε αγγλική ομάδα μετά την επιστροφή τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά την τιμωρία του «Χέιζελ», και ταυτόχρονα ήταν και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο των «κόκκινων διαβόλων».

Βασίλης Πλακογιάννης