Τζο Κόουλ: Το «ξεπεσμένο»... παιδί θαύμα!

Τα δεδομένα στο ποδόσφαιρο αλλάζουν και οι «ήρωες» του αθλήματος, περιθωριοποιούνται μέσα σε πολύ μικρό διάστημα. Ένα από τα «θύματα» αυτής της ιδιαιτερότητας, είναι και ο Τζο Κόουλ.



Τζο Κόουλ: Το «ξεπεσμένο»... παιδί θαύμα!

 

Στην Αγγλία, οι απόψεις για τον 29χρονο πλέον Λονδρέζο, είναι αντικρουόμενες. Κάποιοι λένε ότι ίσως έκανε το limit up του πολύ νωρίς... Κάποιοι, ότι απλά βρέθηκε στο... σωστό σημείο τη σωστή στιγμή και εκμεταλλεύτηκε, ίσως και χωρίς να το θέλει, την ανάγκη και την «δίψα» των φιλάθλων αλλά και των ανθρώπων του ποδοσφαίρου στο «Νησί» για ανάδειξη και προβολή του νέου παιδιού-θαύμα. Το σίγουρο είναι ότι πλέον ο Τζο Κόουλ, δεν περνά και τις καλύτερες μέρες της ποδοσφαιρικής του καριέρας.

Μόλις στα 16 του χρόνια, με τις εμφανίσεις του στην Γουέστ Χαμ, ανάγκασε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τον Άλεξ Φέργκιουσον να σημειώσουν το όνομα του στην κορυφή της μεταγραφικής λίστας. Μάλιστα, οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν αποφασισμένοι να βγάλουν από τα ταμεία τους 10 εκατομμύρια λίρες για το πιο «hot» όνομα του αγγλικού ποδοσφαίρου εκείνη την εποχή. Το βήμα για το Όλντ Τράφορντ δεν έγινε ποτέ.

Το 2001 και σε ηλικία 20 ετών, ο Τζο Κόουλ, θα κάνει το ντεμπούτο του στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, στον αγώνα κόντρα στο Μεξικό. Οι συστάσεις που τον ακολουθούσαν, δικαιώνονται απόλυτα από τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί και πλέον αρχίζει για τον ίδιο η καθιέρωση και η αναγνώριση. Είναι μέλος της ομάδας των «λιονταριών» τόσο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, όσο και στο Ευρωπαϊκό του 2004. Ενδιάμεσα, το 2003 συγκεκριμένα, η Τσέλσι, τον ντύνει στα «μπλε» έναντι 6,6 εκατομμυρίων λιρών. Σύντομα, γίνεται από τα αγαπημένα παιδιά της εξέδρας, ενώ αποτελεί βασικό κομμάτι της καταπληκτικής ομάδας των «μπλε» που «σάρωνε» τη σεζόν 2004-05.

Με τη φανέλα της Αγγλίας, κάνει πράγματα και θαύματα στον δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006, δίνοντας συνέχεια στις εξαιρετικές του εμφανίσεις και στην τελική φάση. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις με την Τσέλσι συνεχίζονται και της σεζόν 2007-08, όταν και παίρνει από τους φιλάθλους της ομάδας, το βραβείο του πολυτιμότερο παίκτη.

 


Όλα κυλάνε ιδανικά για τον Άγγλο άσο, αλλά το 2009 με το «καλημέρα» ανατρέπει τα πάντα. Ο τραυματισμός του στο γόνατο τον Ιανουάριο, τον αναγκάζει να μείνει εκτός μάχης για μεγάλο διάστημα και να ξαναπάρει φανέλα βασικού το Σεπτέμβριο, στο ματς του Λιγκ Καπ με την ΚΠΡ. Ωστόσο, η «ζημιά» για τον Κόουλ είχε γίνει.

Η εκρηκτικότητα του, έχει ξεμείνει κάπου εκεί στα μέσα του προηγούμενου Γενάρη και οι εμφανίσεις που πραγματοποιεί μετά τον τραυματισμό του, δεν θυμίζουν σε τίποτα τον βασικό και αναντικατάστατο παίκτη της Τσέλσι και της Αγγλίας. Ο παραγκωνισμός του από το αρχικό σχήμα των «μπλε» δεν θα αργήσει να έρθει, καθώς ο Κάρλο Αντσελότι, εμπιστεύεται τους Ντέκο, Μαλουντά και Καλού.

Το θέμα της... «πτώσης» του Κόουλ, απασχολεί πολύ τα media στην Αγγλία και ο Ιταλός τεχνικός της Τσέλσι, με δηλώσεις του χαρακτηριζεί... αργό παίκτη τον Κόουλ, αποτέλεσμα του τραυματισμού του και της μεγάλης αγωνιστικής απραξίας από την οποία προέρχεται. Το πρόβλημα για τον 29χρονο άσο δεν τελειώνει εκεί, αλλά έχει προεκτάσεις και στην εθνική ομάδα της Αγγλίας εν όψει της τελικής φάσης του Μουντιάλ το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.

Ο Φάμπιο Καπέλο δεν δείχνει να υπολογίζει στον Κόουλ και σε πρόσφατες δηλώσεις του στα ΜΜΕ, τόνισε ότι: «Ο Κόουλ δεν είναι ο παίκτης που θυμάμαι...», αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να τον αφήσει εκτός αποστολής των «λιονταριών» για το μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού. Εξάλλου, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αγγλίας, έχει δείξει και άλλες φορές, όπως με τον Όουεν, ότι δεν του καίγεται καρφί για τις μεγάλες αλλά «ξεπερασμένες» δόξες της χώρας και θέλει ένα σύνολο παικτών που είναι σε καλή κατάσταση και έτοιμοι να κάνουν τα πάντα μέσα στο γήπεδο.

Το θέμα όσο περνά ο καιρός και πλησιάζουμε σε μέρες... Μουντιάλ, «πιάνει» όλο και περισσότερο χώρο στις εφημερίδες και αναγκάζει τον κόσμο να ασχολείται με αυτό. Ο Ρούνεϊ πρόσφατα ερωτηθείς σχετικά, απάντησε: «Ο Τζο είχε έναν άσχημο τραυματισμό, αλλά αν είναι απολύτως καλά, θα είναι θετικό να τον έχουμε μαζί μας στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής». Όπως και να έχει, το ερωτηματικό παραμένει, ειδικά από την στιγμή που στο πρόσφατο φιλικό με την Αίγυπτο, ο Κόουλ, άδικα περίμενε την πρόσκληση.... η οποία δεν ήρθε ποτέ.