Δωρεάν και ΦΙΦΑ δεν υπάρχει!

Μπορεί να είναι κοινό μυστικό πως η ψήφος των στελεχών της ΦΙΦΑ σπάνια δίνεται …δωρεάν, όμως η αποκάλυψη του πρώην προέδρου της αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Λόρδου Τρισμαν ήρθε να ρίξει και άλλο νερό στο μύλο της αμφιβολίας για την ακεραιότητα των ανθρώπων που στελεχώνουν διοικητικά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.



Δωρεάν και ΦΙΦΑ δεν υπάρχει!

Ο Λόρδος Τρισμαν ο οποίος είχε οδηγηθεί σε παραίτηση από τη θέση του προέδρου όταν αποκαλύφθηκαν κατΆιδίαν συνομιλίες στις οποίες μιλούσε για σενάρια δωροδοκίας διαιτητών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, αυτή τη φορά αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά στη βρετανική βουλή.

Ο Τρισμαν δεν δίστασε να κατονομάσει τους τέσσερις παράγοντες της ΦΙΦΑ οι οποίοι ζήτησαν ανταλλάγματα προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Αγγλίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Ο Τζακ Γουόρνερ, αντιπρόεδρος της ΦΙΦΑ και πρόεδρος της ConCaCAF, φέρεται να ζήτησε ως «αποζημίωση» 2,5 εκατομμύρια λίρες για τη δημιουργία εκπαιδευτικού ιδρύματος στο Τρίνιναντ και Τομπαγκο.

Ανταλλάγματα ζήτησαν επίσης ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας Ρικάρντο Τεσέιρα, ο πρόεδρος της ConMeBol Νικολας Λεοζ ο οποίος θέλησε να λάβει τον τίτλο του ιππότη και ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας της Ταιλάνδης Οραουι Μακούντι ο οποίος ήθελε να εισπράξει τα έσοδα απο τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενός φιλικού αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Ταιλάνδης. 

«Δεν μπορώ να πω αν όλοι είναι άγγελοι ή διάβολοι. Πάντως αν είναι αλήθεια θα το πολεμήσω» τόνισε ο Ζεπ Μπλατερ όταν ενημερώθηκε για τις αποκαλύψεις του Τρισμαν.  ¶μεση ήταν και η αντίδραση του Γουόρνερ, ο οποίος χαρακτήρισε "ανούσιες" τις καταγγελίες του Τρισμαν τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο ο πρώην πρόεδρος της  FA προσπαθεί να τονώσει τη ...νεκρή πολιτική του καριέρα.

Πάντως οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Ο βουλευτής των Συντηρητικών Ντάμιαν Κόλινς έφερε στην επιφάνεια στοιχεία απο έρευνα των Sunday Times με τα οποία αποκαλύπτεται πως ο πρόεδρος της αφρικανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Ισα Χαγιάτου και ο Ζακ Ανουμα απο την Ακτή Ελεφαντοστού, έλαβαν  1,5 εκατομμύρια δολάρια για να στηρίξουν με την ψήφο τους την υποψηφιότητα του Κατάρ.

Υπενθυμίζεται πως έρευνα των  Sunday Times πέρυσι είχε οδηγήσει στην τιμωρία δυο ακόμη στελεχών της ΦΙΦΑ για δωροδοκία. Στο παρελθόν έρευνα του Σκωτσέζου δημοσιογράφου Αντριου Τζένιγκς αποκάλυπτε πολλά για τον κόσμο της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Τα αποτελέσματα είχαν δημοσιευθεί στο βιβλίο με τίτλο "FOUL! The Secret World of FIFA: Bribes, Vote-Rigging and Ticket Scandals", αλλά και στην εκπομπή Panorama του BBC.