H κατασκοπία στην υπηρεσία της FA

Σε συνεργασία με εταιρεία παρακολούθησης προχώρησε η αγγλική ομοσπονδία προκειμένου να αυξήσει τις πιθανότητες της στη μάχη της διεκδίκησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, τον περασμένο Δεκέμβριο, παρακολουθώντας τα στελέχη των επιτροπών διεκδίκησης των άλλων χωρών. .



H κατασκοπία στην υπηρεσία της FA

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph, η συγκεκριμένη εταιρεία (RISC) εγκαταστάθηκε στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι περισσότερες επιτροπές διεκδίκησης όπως και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΦΑ.

Αν και η αγγλική ομοσπονδία αρνήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο της εταιρείας, όμως κάποιες πηγές αναφέρουν πως η παρουσία τους εκεί συνδυάστηκε με την «επίβλεψη» στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου της Ζυρίχης τους εκπροσώπους των «αντιπάλων» διεκδικητών.

«Όποια και αν ήταν η παρακολούθηση περιορίστηκε στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, όπου ο καθένας μπορεί να δει ποιος συναντιέται με ποιόν» τόνισε η πηγή. «Δεν υπήρξε χρήση ηλεκτρονικών μέσων» συμπλήρωσε.

Ωστόσο φαίνεται πως τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν τόσο οι Ολλανδοί οι οποίοι «αξιοποίησαν» διπλωμάτες, όσο και οι Ρώσοι οι οποίοι χρησιμοποίησαν για τον ίδιο σκοπό υπαλλήλους του ξενοδοχείου. Όπως αποκαλύπτεται αυτή είναι μια διαδεδομένη τακτική που εφαρμόζεται προκειμένου να γνωρίζουν όλες τις …υπόγειες κινήσεις.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Ζεπ Μπλατερ. «Το Fair Play είναι κάτι που εμπνεύστηκε το βρετανικό ποδόσφαιρο. Όταν μιλάμε για κατασκόπους σε μια τέτοια κατάσταση, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να καταστρέψουν κάτι», τόνισε.

Οι λεπτομέρειες ήρθαν στο προσκήνιο στο πλαίσιο εξεταστικής επιτροπής στη βρετανική βουλή για τους λόγους που προκάλεσαν την αποτυχία της Αγγλίας να εξασφαλίσει τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Πάντως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον είχε καυτηριάσει τη στάση πολλών στελεχών της ΦΙΦΑ. «Πολλοί με κοιτούσαν στα μάτια και μου έλεγαν ΅μην ανησυχείς είμαστε μαζί σουΆ» δήλωσε, ωστόσο η Αγγλία πήρε μόλις δυο ψήφους.