Μια σχέση 120 ετών…

Η Αγγλία υποδέχεται την Γκάνα σε φιλικό παιχνίδι με μία ιδιαιτερότητα που μου μας γυρνάει πίσω στον Άρθουρ Γουόρτον και στο 1885. Το england365.gr σας παρουσιάζει τον πρώτο μαύρο ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε σε επαγγελματικό επίπεδο στην Αγγλία.



Μια σχέση 120 ετών…

Γεννημένος το 1865 στην Γκάνα (τότε Χρυσή Ακτή), ο Άρθουρ Γουόρτον έφυγε για την Αγγλία ως ιεραπόστολος, αλλά στην πορεία τον κέρδισε ο αθλητισμός. Αφορμή η νίκη του στο «Στάμφορντ Μπριτζ», όχι όμως σε αγώνα ποδοσφαίρου, αλλά σε κούρσα 100 μέτρων με χρόνο, το τότε παγκόσμιο ρεκόρ, 10 δευτερόλεπτα.

Η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκινά το 1885 στην Ντάρλιγκτον και ακολουθεί η Πρέστον και η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Μάλιστα, θεωρείται ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες που είχε ποτέ η Σέφιλντ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο φύλλο της «Sheffield Telegraph & Independent», το Γενάρη του 1942. «…Σε παιχνίδι της Ρόδεραμ με τη Σέφιλντ στο «Όλιβ Γκρόουβ» ο Γουόρτον πηδούσε, κρεμιόταν από το δοκάρι και σταματούσε όλες τις προσπάθειες των αντίπαλων επιθετικών. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια…», θα γράψει ο TH Σμίθ.

Ο Γουόρτον πεθαίνει το 1930 και θάβεται σε άγνωστο μέρος. Ωστόσο η εγγονή του, Σίλα Λίσον, και το Ίδρυμα που φέρει το όνομά του, έκαναν προσπάθειες και βρέθηκε το μέρος που είχε ταφεί ο Γκανέζος τερματοφύλακας, όπου και στήθηκε επιτύμβια στήλη στη μνήμη του.

«Ο Άρθουρ έπαιξε στην Πρέστον, ένα χρόνο πριν η ομάδα γίνει ιδρυτικό μέλος της Football League και είναι απίστευτο το ότι ένας Αφρικανός ποδοσφαιριστής έπαιξε στην Αγγλία, 120 χρόνια πριν», δήλωσε μέλος της Επιτροπής κατά της ξενοφοβίας. Πριν το παιχνίδι με την Γκάνα, η αγγλική ομοσπονδία ποδοσφαίρου θα τιμήσει τη μνήμη του στο πρόσωπο της Σίλα Λίσον, ενώ και η Ντάρλινγκτον ανακοίνωσε την κατασκευή ενός αγάλματος του Γουόρτον, έως τον επόμενο Σεπτέμβριο.