Match of the 70’s

Σε σύγκριση με τα παλιότερα χρόνια το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Έχει γίνει πιο μοντέρνο, μετράει πολύ περισσότερο η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών παρά η τεχνική κατάρτιση τους. Συνέχεια όμως, στις κουβέντες μας για το άθλημα κάνουμε συγκρίσεις με το παρελθόν...



Match of the 70’s

Σε σύγκριση με τα παλιότερα χρόνια το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Έχει γίνει πιο μοντέρνο, μετράει πολύ περισσότερο η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών παρά η τεχνική κατάρτιση τους. Συνέχεια όμως, στις κουβέντες μας για το άθλημα κάνουμε συγκρίσεις με το παρελθόν. Και ύστερα αναρωτιόμαστε εάν  το ποδόσφαιρο πριν 40 χρόνια ήταν καλύτερο από σήμερα.

Εδώ ερχόμαστε εμείς. Ερευνήσαμε με κάθε λεπτομέρεια τι έγινε πριν 40 χρόνια στο, για πολλούς, κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το αγγλικό.

Περίοδος 1970-1971

Τον Αύγουστο του 1970 ξεκινούσε ένα πρωτάθλημα  το οποίο θα χαρακτηριζόταν από πολλές εκπλήξεις. Το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου ήταν η Λιντς του Ντον Ρέβι. Οι «Peacocks» έκλειναν δέκα χρόνια με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο και ήθελαν να το γιορτάσουν παίρνοντας το πρωτάθλημα. Ισχυρός διεκδικητής ήταν η Άρσεναλ που με ηγέτη τον Φρανκ Μακ Λίντοκ είχαν αρκετές φιλοδοξίες για να φτάσουν όσο ψηλότερα γινόταν. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ περνούσε μια περίοδο αλλαγών αφού έψαχνε να βρει τον ιδανικό προπονητή να αντικαταστήσει τον μέγιστο Ματ Μπάσμπι αλλά οι εμπνεύσεις του Τζορτζ Μπεστ έδιναν ελπίδες για τίτλο στους οπαδούς των «κόκκινων διαβόλων». Από κοντά υπήρχαν η Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι, η Τότεναμ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Γουλβς.

Στα πρώτα παιχνίδια η Λιντς έδειξε τις διαθέσεις της. Καθάρισε εύκολα την Μάντσεστερ στο Ολντ Τράφορντ και πήγαινε από νίκη σε νίκη. Η Γιουνάιτεντ έχασε και από την Άρσεναλ στο Χάιμπουρι με 4-0. Οι «κανονιέρηδες» παίζοντας ωραίο ποδόσφαιρο κέρδισαν και την Τότεναμ στο λονδρέζικο ντέρμπι αλλά οι πρώτες αμφιβολίες και μουρμούρες για τις δυνατότητες τους να «χτυπήσουν» το πρωτάθλημα ακούστηκαν μετά την βαριά ήττα από την Στόουκ με 5-0. Εδώ πρέπει να κάνουμε μια μικρή αναφορά στην διαιτησία. Στον αγώνα της Τσέλσι με την Ίπσουιτς που βρήκε νικητές τους «μπλε» είχαμε το πρώτο άουτ-γκολ. Δείτε το video και θα καταλάβετε!

 

 

Φτάσαμε στον Οκτώβριο και ο μήνας αγωνιστικά άνοιξε με το ματς της Κόβεντρι κόντρα στην Έβερτον. Στεκόμαστε στο συγκεκριμένο ματς γιατί οι ποδοσφαιριστές της Κόβεντρι είχαν μια υπέροχη έμπνευση σε μια εκτέλεση φάουλ, σκόραραν αλλά αυτό το γκολ το ακύρωσε η Αγγλική Ομοσπονδία και απαγόρευσε τον τρόπο εκτέλεσης του. Η Λιντς συνέχιζε να είναι πρωτοπόρος στην βαθμολογία και αυτόν τον μήνα χάρη στα πολύ όμορφα γκολ του Πίτερ Λόριμερ.

Ο Νοέμβριος ήταν ο μήνας που μπήκε το καλύτερο γκολ της σεζόν σύμφωνα με το BBC. Στο παιχνίδι Τότεναμ-Μπέρνλι, οι «Spurs» επικράτησαν με 4-0 αλλά το τέταρτο γκολ ήταν σκέτη μαγεία! Στο μεταξύ, η Λιντς προβλημάτιζε με τις εμφανίσεις της αλλά οδηγούσε την κούρσα από την πρώτη θέση.

Ο Δεκέμβριος ήταν ο μήνας που σίγουρα θα ήθελε να ξεχάσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι «μπέμπηδες» έτρωγαν τη μια «σφαλιάρα» πίσω από την άλλη. Έχασαν 3-1 στο Ολντ Τράφορντ από την Άρσεναλ, αναδείχθηκαν ισόπαλοι με την Ντέρμπι 4-4 και η κακή απόδοση της ομάδας οδήγησε στην απόλυση του Γουίλφ Μακ Γκίνες (μετέπειτα προπονητή σε Παναχαϊκή και Άρη) και τον επαναπατρισμό του Ματ Μπάσμπι. Ο «Σερ» όμως δεν μπόρεσε να χαλιναγωγήσει τον «άτακτο» Τζορτζ Μπεστ που ξεκίνησε τα καπρίτσια του. Ήταν η αρχή του τέλους για τον μεγάλο μάγο της Μάντσεστερ. Όλα αυτά εξελίσσονταν την ώρα που όλη η Βρετανία παρακολουθούσε την τραγική ιστορία του Άιμπροξ όπου έχασαν την ζωή τους 66 οπαδοί της Ρέιντζερς ύστερα από την κατάρρευση μιας κερκίδας.

 

Όπως αναφέραμε πριν, ο Τζορτζ Μπεστ τιμωρήθηκε για ανάρμοστη συμπεριφορά από την αγγλική Λίγκα. Αλλά σίγουρα ο Ιανουάριος δεν ήταν ο μήνας των σταρ. Ακόμα ένας μεγάλος παίκτης, ο Μπόμπι Μουρ δικάστηκε για κλοπή κοσμημάτων στο ξενοδοχείο που κατέλυσε η Εθνική Αγγλίας το καλοκαίρι του 1970 στο Μεξικό. Ο αρχηγός της Γουέστ Χαμ ποτέ δεν καταδικάστηκε αλλά σίγουρα επηρεάστηκε πολύ από αυτή την ιστορία. Πίσω στο πρωτάθλημα όμως, η Τότεναμ νίκησε την Λιντς στο Έλαντ Ρόουντ 2-1 αλλά η Άρσεναλ δεν εκμεταλλεύτηκε την γκέλα των «παγωνιών» αφού έχασε από την Χάντερσφιλντ (ύστερα από μια τραγική διαιτητική απόφαση). Ο Φεβρουάριος βρήκε την ομάδα του Ντον Ρέβι εκτός FA Cup όπου και αποκλείστηκε από την άσημη Κόλτσεστερ.

Έτσι έμεινε μόνο το πρωτάθλημα για τα παγώνια και στις αρχές του Μαρτίου πήρε διαφορά 7 βαθμών από την Άρσεναλ που είχε 2 παιχνίδια λιγότερα. Τον Μάρτιο η Έβερτον έσβησε τα όνειρα της Κόλτσεστερ στο κύπελλο Αγγλίας συντρίβοντας την με 5-0. Η Έβερτον θα έβρισκε στα ημιτελικά την μισητή αντίπαλο Λίβερπουλ.  Οι «κόκκινοι» του Μπιλ Σάνκλι κερδίσαν 2-1 τα «ζαχαρωτά» και πήραν το εισιτήριο για τον τελικό. Εκεί θα έβρισκαν αντίπαλο την Άρσεναλ που σε μια άτυπη εκδίκηση επικράτησαν της Στόουκ με 2-0.

 

Η Άρσεναλ βρισκόταν μέσα στους 2 στόχους της, πρωτάθλημα και κύπελλο. Ο αγγλικός Τύπος έπλεκε το εγκώμιο του προπονητή των κανονιέρηδων, Μπέρτι Μι. Γνωστός για την πειθαρχία του αλλά και για την οργάνωση του σε θέματα τακτικής, είχε γίνει εκείνη την εποχή «talk of the town» αφού από φυσιοθεραπευτής είχε γίνει προπονητής και μάλιστα μιας ομάδας που κυνήγαγε το νταμπλ.

Η Λιντς εξακολουθούσε να ήταν πρωτοπόρος αλλά οι «κανονιέρηδες» καραδοκούσαν. Στο ματς της Λιντς με την Γουέστ Μπρομ θα κρίνονταν πολλά. Το γεμάτο Έλαντ Ρόουντ όμως δεν υπολόγιζε στην χειρότερη διαιτητική απόφαση της ιστορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Ντον Ρέβι και οι ποδοσφαιριστές του έφυγαν με κατεβασμένο το κεφάλι αφού έχασαν από την Γουέστ Μπρομ με ένα γκολ που οι οπαδοί της Λίντς ακόμα διαμαρτύρονται για οφ σάιντ.

Η Άρσεναλ πλέον κρατούσε την τύχη του τίτλου στα δικά της χέρια. Στο παιχνίδι κόντρα στην Τότεναμ στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν ήθελε μόνο τη νίκη. Όλοι οι δρόμοι έξω από το γήπεδο ήταν γεμάτοι με φίλους των κανονιέρηδων. Το γκολ του Ρέι Κένεντι έδωσε το έναυσμα για πανηγύρια.

Η Άρσεναλ ήταν πρωταθλήτρια αλλά κυνηγούσε ακόμα έναν στόχο. Το κύπελλο. Τον Μάιο αντιμετώπιζε στον τελικό την Λίβερπουλ. Οι ποδοσφαιριστές εξαντλημένοι από τους πολλούς αγώνες ήταν υποχρεωμένοι να παίξουν. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και η Λίβερπουλ ευτύχησε να βάλει γκολ στο πρώτο λεπτό. Οι πρωταθλητές όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη και με 2 γκολ, του Κέλι και του Τζορτζ έκαναν το ιστορικό νταμπλ. Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που συνέβη αυτό στον 20ο αιώνα.

 

Οι αγγλικές ομάδες όμως τα πήγαν πολύ καλά και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η Τσέλσι κατάφερε να σηκώσει το Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης και η Λιντς «έπνιξε» τον καημό της στην κούπα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, κερδίζοντας την Γιουβέντους.

Το σημερινό αφιέρωμα μας τελείωσε αλλά μην επαναπαύεστε γιατί έρχονται ακόμα καλύτερα. See you next week !

Mιχάλης Ηλιού

TAGS: