Η Γιουνάιτεντ άφησε εκτός Champions League την Άρσεναλ, στο νέο αντίο του Βενγκέρ

Εκτός τετράδας και μαθηματικά έμεινε η Άρσεναλ, που ηττήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με σκορ 2-1 στο «Ολντ Τράφορντ» και θα τερματίσει για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν κάτω από την Τότεναμ. Στο τελευταίο ντέρμπι του Αρσέν Βενγκέρ στο τιμόνι των «κανονιέρηδων», ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης στην ιστορία των Λονδρέζων που ξεκινάει βασικός, αλλά αυτός και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του δεν κατάφεραν να περιορίσουν τον Μαρουάν Φελαϊνί, που σκόραρε στις καθυστερήσεις για να διαμορφώσει αποτέλεσμα.



Η Γιουνάιτεντ άφησε εκτός Champions League την Άρσεναλ, στο νέο αντίο του Βενγκέρ

Ήταν ένα ξεχωριστό απόγευμα για το αγγλικό ποδόσφαιρο, με τον Βενγκέρ να αφήνει ένα γήπεδο που έχει ζήσει τόσο από την πλάγια γραμμή όσο και από την... εξέδρα, προσφέροντας μία από τις πιο ιστορικές φωτογραφίες και στιγμές γενικότερα στην εποχή της Πρέμιερ Λιγκ.

Πριν την έναρξη του ματς ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να τιμήσει τον Βενγκέρ, καλώντας κοντά τους και τον Ζοσέ Μουρίνιο, για να τον συμφιλιώσει με έναν από τους μεγαλύτερους εχθρούς του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Το σημαντικό νέο για την Άρσεναλ είναι πως -έχοντας ξεκουράσει και αρκετούς ποδοσφαιριστές της- πλέον πρέπει να ξεπεράσει το 1-1 του Λονδίνου και να προκριθεί στον τελικό του Europa League, το οποίο και πρέπει να κατακτήσει εάν θέλει να επιστρέψει στο Champions League της νέας σεζόν.

Όσον αφορά τον αγώνα, λίγο κατ’ ανάγκην, λίγο δίνοντας για ακόμη μία φορά τόπο στα νιάτα, ο Αλσατός ξεκίνησε αρκετούς νεαρούς στην αρχική του ενδεκάδα, μαζί με τον Μαυροπάνο που έκανε ντεμπούτο μετά την απόκτησή του από τον ΠΑΣ Γιάννινα, γενόμενος ο πρώτος Έλληνας που φοράει την φανέλα του συλλόγου ως βασικός. Μάλιστα ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός «επιβίωσε» σε όλο το 90λεπτο και ήταν αρκετά καλός, έχοντας και μία καθοριστική επέμβαση προ του Μαρουάν Φελαϊνί.

Νωρίτερα ωστόσο, είχε μερίδιο ευθύνης στο τέρμα που πέτυχε η Γιουνάιτεντ για να ανοίξει το σκορ, μιας και κράτησε τον Ρομέλου Λουκάκου εντός παιχνιδιού ως τελευταίος αμυντικός και στην συνέχεια δεν πρόλαβε την σέντρα με το αριστερό από τον Βέλγο, τον οποίο ωστόσο μάρκαρε σωστά στον χώρο. Στην εξέλιξη της φάσης ο Αλέξις Σάντσες είδε την μπάλα να απομακρύνεται από τον Έκτορ Μπεγιερίν πάνω στο δοκάρι και από εκεί να καταλήγει στο δεξί του Πολ Πογκμπά, που με εύκολο tap in δεν είχε πρόβλημα να την στείλει στα δίχτυα (16’).

Η Άρσεναλ προσπάθησε να βγάλει αντίδραση αλλά ο Πιερ-Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ ήταν πάρα πολύ απομονωμένος ανάμεσα στους αμυνόμενους της Γιουνάιτεντ. Μία ήταν όλη κι όλη η στιγμή που ανησύχησε ο Νταβίδ Ντε Χέα, που ίσως περίμενε να κρατήσει ακόμη ένα clean sheet φέτος. Ο Μχιταριάν είχε αντίθετη άποψη έξι λεπτά μετά την επιστροφή των ομάδων (51’), όταν νίκησε με συρτό σουτ τον Ισπανό από τα όρια της μεγάλης περιοχής για να κάνει το 1-1.

Ο Μουρίνιο άλλαξε πρόσωπα στην ενδεκάδα του, περνώντας τον Φελαϊνί αντί του Άντερ Ερέρα και τους Μάρκους Ράσφορντ (λίγο πριν το γκολ) και Αντονί Μαρσιάλ αντί των Λουκάκου και Τζέσι Λίνγκαρντ, για να πάρει από τον πρώτο το γκολ της νίκης. Ο υψηλόσωμος Βέλγος μέσος προειδοποίησε λίγο πριν ολοκληρωθεί το 90λεπτο στέλνοντας κεφαλιά στο δοκάρι (σ.σ σκόραρε ο Ράσφορντ στην επαναφορά αλλά ήταν οφσάιντ) για να επιστρέψει στις καθυστερήσεις και να χρησιμοποιήσει ξανά πολύ σωστά το σώμα του για να πάρει άπιαστη κεφαλιά (και τυχερή, μιας και ήρθε με το πίσω μέρος του κεφαλιού του) και να διαμορφώσει το τελικό 2-1.

Λεπτά πριν το τέλος του αγώνα ο Μχιταριάν είχε περάσει αλλαγή για να χειροκροτηθεί από μεγάλο κομμάτι της εξέδρας, που του αναγνώρισε το ότι δεν πανηγύρισε στο γκολ που πέτυχε (σ.σ πρώτος στην ιστορία που σκοράρει για και κατά της Γιουνάιτεντ σε μία σεζόν) αλλά και την γενικότερη συμπεριφορά του πριν και κατά την διάρκεια του μεταγραφικού σήριαλ με τον Αλέξις.

Οι συνθέσεις:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Βαλένσια, Λίντελεφ, Σμόλινγκ, Γιανγκ, Ερέρα (64’ Φελαϊνί), Μάτιτς, Πογκμπά, Λίνγκαρντ (64’ Μαρσιάλ), Λουκάκου (50’ Ράσφορντ), Αλέξις

Άρσεναλ: Οσπίνα, Μπεγερίν, Τσέιμπερς, Μαυροπάνος, Κολάσινατς (64’ Μονρεάλ), Τζάκα, Μέιτλαντ-Νάιλς, Ιγουόμπι, Νέλσον (64’ Γουέλμπεκ), Μχιταριάν (76’ Γουίλοκ), Ομπαμεγιάνγκ

Γιώργος Σιάφας