Τα… επίσημα της Αγγλίας με την Ολλανδία (video)

H εθνική ομάδα της Αγγλίας ετοιμάζεται για το φιλικό με την Ολλανδία και το england365 κάνει μια αναδρομή στα σπουδαιότερα ματς ανάμεσα στις δύο χώρες.



Τα… επίσημα της Αγγλίας με την Ολλανδία (video)

Η αναμέτρηση της Παρασκευής (23/3) στο «Amsterdam Arena» θα είναι η 21η μεταξύ των «τριών λιονταριών» και των «οράνιε».

Από τις προηγούμενες 20 φορές που αντάμωσαν οι δύο ομάδες, οι 15 ήταν σε φιλικό επίπεδο και μόλις 5 από αυτές σε προκριματικά ή τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.

To πρώτο από τα επίσημα ραντεβού έγινε τον Ιούνιο του 1988, όταν ο Μάρκο Φαν Μπάστεν πραγματοποίησε μία από τις σπουδαιότερες εμφανίσεις του με το εθνόσημο και με τρία γκολ οδήγησε την Ολλανδία στη νίκη με σκορ 3-1 τη φάση των ομίλων του Euro 1988, το οποίο τελικά και κατέκτησε.

Δύο χρόνια αργότερα (1990) οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στo Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιταλίας, πάλι για τη φάση των ομίλων. Το ματς που διεξήχθη στο Κάλιαρι έμεινε στο 0-0, αμφότερες πήραν την πρόκριση στα νοκ-άουτ, με την Αγγλία να φτάνει έως το μικρό τελικό της διοργάνωσης και την Ολλανδία να μένει εκτός από τη Δυτική Γερμανία στους «16».

Τα επόμενα δύο επίσημα ραντεβού Άγγλων και Ολλανδών ήταν το 1993, στην προκριματική φάση του Μουντιάλ των ΗΠΑ. Τον Απρίλιο εκείνης της χρονιάς το ματς στο «Γουέμπλεϊ» έμεινε στο 2-2 (1’ Μπαρνς, 24’ Πλατ/35’ Μπέργκαμπ, 87’ Φαν Βόσεν), ενώ τον Οκτώβριο η Ολλανδία επικράτησε στο Ρότερνταμ 2-0 με γκολ του σημερινού προπονητή της, Ρόναλντ Κούμαν και του Ντένις Μπέργκαμπ. Οι «οράνιε» βγήκαν τελικά δεύτεροι πίσω από τη Νορβηγία και πήγαν στο… Αμέρικα, ενώ οι Άγγλοι τερμάτισαν τρίτοι και έμειναν σπίτι τους!

Η τελευταία του επίσημη συνάντηση έλαβε χώρα το 1996 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Αγωνιζόμενα μπροστά στο κοινό τους τα «τρία λιοντάρια» πήραν εμφατική νίκη με σκορ 4-1 στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, με τους Άλαν Σίρερ και Τέντι Σέριγχαμ να βρίσκουν στόχο από δύο φορές. Στα νοκ-άουτ η Αγγλία αποκλείστηκε στα πέναλτι στον ημιτελικό με τη Γερμανία και η Ολλανδία κόλλησε στα προημιτελικά, καθώς έμεινε εκτός συνέχειας από τους Γάλλους επίσης στη «ρώσικη ρουλέτα».