Ψάχνοντας τον «άσο» που... δεν θα κάψει την Αγγλία

Η 100άρα της αντίστροφης μέτρησης μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ της Ρωσίας «έσπασε» και στην Αγγλία έχει ξεκινήσει η κουβέντα για τη θέση – φωτιά κάτω απ' τα δοκάρια της εθνικής ομάδας της Αγγλίας. Ο εξαιρετικός, αλλά άπειρος, Πίκφορντ, η κακή περίοδος του Χαρτ και η υποψηφιότητα του Μπάτλαντ.



Ψάχνοντας τον «άσο» που... δεν θα κάψει την Αγγλία

Τρεις μήνες προτού τα «τρία λιοντάρια» παίξουν το πρώτο τους ματς για το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο με αντίπαλο την Τυνησία για το 7ο γκρουπ της σπουδαιότερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, στο Νησί άρχισαν ν' ασχολούνται με τον άνθρωπο τον οποίο πρέπει να εμπιστευθεί ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για την υπεράσπιση της εστίας της εθνικής ομάδας της Αγγλίας...

Ο Τζο Χαρτ ήταν εκείνος που τράβηξε όλο το κουπί στην προκριματική φάση, ξεκινώντας στα 9 από τα 10 ματς μέσω των οποίων το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εξασφάλισε την παρουσία του στα γήπεδα της Ρωσίας για το φετινό καλοκαίρι, όμως, κάθε άλλο παρά ευνοϊκή είναι η συγκυρία για τον νυν γκολκίπερ της Γουέστ Χαμ, στην οποία μεταπήδησε το φετινό καλοκαίρι ως δανεικός από τη Μάντσεστερ Σίτι.

Παρά την εμπειρία που όμοιά της δεν έχει ούτε ο Πίκφορντ, ούτε ο Μπάτλαντ, αλλά ούτε και οι Χίτον, Φόρστερ, Πόουπ, ο Τζο Χαρτ ίσως θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα πως δεν θα είναι εκείνος η πρώτη επιλογή του Σάουθγκεϊτ για τα γκολπόστ της εθνικής ομάδας. Να μεν έχει βρεθεί στο Euro του 2012, του 2016 και το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, όμως έχει να παίξει στην Πρέμιερ από τον περασμένο Νοέμβρη και στα 14 ματς που έχει αγωνιστεί για την τρέχουσα σεζόν, έχει μέσο όρο τερμάτων 2,14 ανά ματς...

Ο Τζόρνταν Πίκφορντ, έδωσε και το περασμένο Σάββατο στον Σάουθγκεϊτ έναν λόγο για να διατηρήσει ακέραιες και ιδιαίτερα αυξημένες τις πιθανότητές του ώστε να είναι εκείνος που θα επιλεγεί ως βασικός πορτιέρε της Αγγλίας στο Μουντιάλ. Η απόκρουσή του σε κεφαλιά του Μπαρνς στο πρώτο ημίχρονο της ήττας (2-1) της Έβερτον από τη Μπέρνλι, ήταν από εκείνες που μένουν στη μνήμη και φυσικά ο ομοσπονδιακός κόουτς των «τριών λιονταριών» έχει σχηματίσει άποψη. 

Εξαιρετικός πέρυσι στη Σάντερλαντ, αρκετά καλός και με τη μπάλα στα πόδια, ξεχωρίζει και φέτος στο «Γκούντισον Παρκ», είναι μόλις 23 ετών, έχει περιθώρια εξέλιξης, μαθαίνει από τα λάθη του και έχει καταγράψει 29 ματς στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ, με μέσο όρο 1,69 τέρματα ανά παιχνίδι και 66,2% ποσοστό επιτυχημένων επεμβάσεων στην εστία. Δεν έχει εμπειρία από μεγάλη διοργάνωση και προτού κάνει το ντεμπούτο του με το τμήμα ανδρών της Αγγλίας τον περασμένο Νοέμβρη, είχε παίξει σε όλα τα μικρά κλιμάκια από αυτό της κ-16.

Ο Τζακ Μπάτλαντ είχε ραντεβού με τεράστια ατυχία πριν από το Euro του 2016, το οποίο φυσικά αλλιώς είχε φανταστεί σε πολλά επίπεδα... Επί προσωπικού, υπέστη κάταγμα στο χέρι και αναγκάστηκε να το δει από μακριά δίχως να είναι παρών στην αποστολή, ενώ φυσικά αντίκρισε όπως και όλο το αγγλικό έθνος, τον ντροπιαστικό αποκλεισμό από τους Ισλανδούς στη φάση των «16» της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Γαλλίας. 

Υπέστη νέο τραυματισμό στο χέρι τον περασμένο Νοέμβρη, έπαιξε στο τελευταίο ματς των προκριματικών όπου τα «τρία λιοντάρια» επικράτησαν 1-0 της Λιθουανίας και φέτος έχει κρατήσει μόλις πέντε φορές απαραβίαστη την εστία του στην Στόουκ, σε 26 συμμετοχές. Με διψήφιο αριθμό να μένει πλέον μέχρι και την έναρξη του φετινού Μουντιάλ, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά πως ο Μπάτλαντ δεν θα έρθει ξανά αντιμέτωπος με οποιαδήποτε ατυχία...

Στην εξίσωση των τερματοφυλάκων που έχουν τις δικές τους πιθανότητες παρουσίας στη Ρωσία σε λίγους μήνες από τώρα προκειμένου να πάρουν μέρος στην τεράστια ποδοσφαιρική γιορτή, μπαίνουν επίσης οι Φρέιζερ Φόρστερ, Τομ Χίτον και Νικ Πόουπ. Και μάλιστα, ο τελευταίος εξ αυτών, είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και τρομερά αξιοπρόσεκτα «γρανάζια» της Μπέρνλι του Σον Ντάις. 

Αρπάζοντας την ευκαιρία μετά τον τραυματισμό του Χίτον, έχει παίξει σε 26 ματς, έχει κρατήσει ανέπαφη την εστία του σε 9 από αυτά και δέχεται 0,85 γκολ ανά παιχνίδι! Τρομερά στατιστικά, τρομερές συστάσεις και τεράστια βοήθεια από τη φετινή πορεία των «clarets», όμως τεράστιο ρίσκο η παντελής έλλειψη εμπειρίας από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική σκηνή...

Οι εμφανίσεις του και η σταθερότητα που παρουσιάζει, είναι και οι λόγοι που έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολο στον Τομ Χίτον την επαναφορά στις βασικές επιλογές του Ντάις. Ο σοβαρός τραυματισμός στον ώμο, τον περιόρισε σε μόλις 4 συμμετοχές φέτος, επέστρεψε στα τέλη του Φλεβάρη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν θα δει το όνομά του σε κάποιο από τις θέσεις του αεροσκάφους με το οποίο οι Άγγλοι διεθνείς θα μεταβούν στη διοργανώτρια χώρα του Μουντιάλ.

Ο Φόρστερ από την πλευρά του στη Σαουθάμπτον έχει χάσει την θέση του βασικού γκολκίπερ στο «St. Mary's» από τη Boxing Day, βρέθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 δίχως όμως να συμπληρώσει κάποια παρουσία και αυτή τη στιγμή φαίνεται πως δύσκολα θα κερδίσει κάτι περισσότερο στην πολύ θεωρητική σειρά προτεραιότητας για την εστία της εθνικής ομάδας της Αγγλίας.

«Δυστυχώς είναι ανάμεσα στον Πίκφορντ και τον Μπάτλαντ η επιλογή και λέω δυστυχώς γιατί πρόκειται για δύο άπειρους τερματοφύλακες, παρά το ταλέντο και τις ικανότητές του. Για τον Χαρτ είναι δύσκολο καθώς και δεν παίζει, αλλά και δεν παίζει καλά τις τελευταίες δύο σεζόν. Θα έλεγα Πίκφορντ γιατί έχω δει τον Μπάτλαντ να κάνει μεγάλα λάθη...» ανέφερε στην τηλεόραση του SkySports ο Τζέιμι Κάραγκερ για το «φλέγον» ζήτημα, με τον Γκάρι Νέβιλ να δηλώνει:

«Είναι τεράστιο πρόβλημα όταν κάνεις rotation στους τερματοφύλακές σου... Προσωπικά ήθελα να γνωρίζω ποιος θα είναι εκείνος που θα υπερασπιζόταν την εστία μας. Μπορεί να ηρεμήσει ένα ολόκληρο γήπεδο, αλλά και να προκαλέσει νευρικότητα αν ο ίδιος δείχνει ότι δεν έχει την ψυχραιμία που απαιτείται και δεν είναι έτοιμος. Δεν ξέρω ποιον θα διαλέξει ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ. Εγώ ίσως επέλεγα τον Μπάτλαντ για να δει από κοντά ο Πίκφορντ και να πάρει μαθήματα. Δεν θα πρέπει να πέσει στα βαθιά και να τα κάνει μαντάρα από την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση... ».