Σπάει την «κατάρα» του Λιγκ Καπ η Σίτι

Από το 2011 και μετά έχει δημιουργηθεί μια μίνι παράδοση που θέλει την ομάδα που κατακτά το Λιγκ Καπ, του οποίου ο τελικός διεξάγεται κάθε χρόνο αυτή την περίοδο στο Γουέμπλεϊ, να κάνει μία «κοιλιά» στην απόδοσή της, έχοντας ανεπιτυχή αποτελέσματα στους αγώνες που ακολουθούν αμέσως μετά τον νικητήριο τελικό της διοργάνωσης.



Σπάει την «κατάρα» του Λιγκ Καπ η Σίτι

Η φετινή νικήτρια Μάντσεστερ Σίτι, μετά την άνετη νίκη της με 3-0 επί της Άρσεναλ στον τελικό του Λιγκ Καπ, δείχνει εντελώς ανεπηρέαστη από αυτή την «κατάρα». Η «αρμάδα» του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει κάνει δύο σπουδαίες νίκες κόντρα στην Άρσεναλ και την Τσέλσι, και δεν δείχνει ικανή να σταματήσει να κερδίζει σύντομα.

2011: Μπέρμιγχαμ

Η παράδοση ξεκινάει στις 27/2/2011 όταν η Μπέρμιγχαμ κερδίζει στον τελικό του Λιγκ Καπ της Άρσεναλ με 2-1, και στη συνέχεια αγνοεί για τα επόμενα τέσσερα παιχνίδια της την χαρά της νίκης, έχοντας δύο ήττες και μία ισοπαλία στο πρωτάθλημα, κόντρα σε Γουεστ Μπρομ, Γουίγκαν και Έβερτον αντίστοιχα, ενώ ενδιάμεσα αποκλείστηκε και από το FA Cup από την Μπόλτον. Στο τέλος μάλιστα της συγκεκριμένης σεζόν η Μπέρμιγχαμ τερμάτισε στην 18η θέση και υποβιβάστηκε στην Championship.

2012: Λίβερπουλ

Την επόμενη σεζόν η Λίβερπουλ, με τον Κένι Νταλγκίς στον πάγκο της, νικώντας στην διαδικασία των πέναλτι την Κάρντιφ Σίτι, κατέκτησε το όγδοο Λιγκ Καπ της ιστορίας της. Αντί όμως οι «κόκκινοι» με εφαλτήριο αυτό τον τίτλο να ανακάμψουν και στην Premier League, συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Στα έξι παιχνίδια που ακολούθησαν τον τελικό, η Λίβερπουλ νίκησε μόλις ένα, το ντέρμπι κόντρα στην Έβερτον, και έχασε τα υπόλοιπα πέντε.

2013: Σουόνσι

Η Σουόνσι έγινε το 2013 η πρώτη ομάδα από την Ουαλία που κατέκτησε το Λιγκ Καπ, επικρατώντας στον τελικό επί της Μπράντφορντ με 5-0. Ενώ στο αμέσως επόμενο παιχνίδι που έδωσε μετά τον τελικό νίκησε την Νιούκαστλ με 1-0, στη συνέχεια έκανε τρεις σερί ήττες, και κατάφερε να επιστρέψει στα νικηφόρα αποτελέσματα στις αρχές Μαΐου, μετά από εφτά αγωνιστικές, με αντίπαλο την Γουίγκαν εκτός έδρας .

2014: Μάντσεστερ Σίτι

Το 2014 η Μάντσεστερ Σίτι επικράτησε, στο Γουέμπλεϊ με 3-1, της Σάντερλαντ και κατέκτησε το Λιγκ Καπ, στα επόμενα δύο παιχνίδια όμως, η ομάδα του Μανουέλ Πελεγκρίνι, θα έχανε τους δύο από τους τρεις εναπομείναντες στόχους της. Μέσα σε διάστημα τριών ημερών ηττήθηκε αρχικά από την Γουίγκαν εντός εδράς με 1-2 και έμεινε εκτός από την συνέχεια του FA Cup, και στη συνέχεια γνώρισε μία ακόμα ήττα από την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου» και αποκλείστηκε στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ.

2015: Τσέλσι

Εξαίρεση σε αυτή την μίνι παράδοση δεν αποτέλεσε ούτε και η Τσέλσι του Ζοσέ Μουρίνιο, που σήκωσε το τρόπαιο του Λιγκ Καπ το 2015. Στα τρία επόμενα ματς, μετά τον νικηφόρο τελικό κόντρα στην Τότεναμ με 2-0, οι Λονδρέζοι κέρδισαν μόλις το ένα κόντρα στην Γουέστ Χαμ, ενώ απέτυχαν να κερδίσουν κατά σειρά τις Παρί Σεν Ζερμέν και Σαουθάμπτον, αποκλειόμενοι μάλιστα από τους Παριζιάνους από την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.

2016: Μάντσεστερ Σίτι

Οι «γαλάζιοι» του Μάντσεστερ κατέκτησαν τον τίτλο ξανά το 2016 μετά από έναν τελικό που κρίθηκε στην «ρώσικη ρουλέτα» των πέναλτι, κόντρα στην Λίβερπουλ. Τρεις μέρες μετά τον τελικό οι δύο αντίπαλοι αναμετρήθηκαν εκ νέου, αυτή τη φορά στο «Άνφιλντ» για το πρωτάθλημα, με τους «κόκκινους» να επικρατούν με 3-0. Ακολούθησε μία νίκη επί της Άστον Βίλα, πριν η Σίτι φέρει δύο ισοπαλίες, κόντρα στην Νόριτς και την Ντιναμό Κιέβου για τον Τσάμπιονς Λιγκ, και ηττηθεί από την συμπολίτισσα Γιουνάιτεντ με 0-1 στο «Έτιχαντ». 

2017: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Και φτάνουμε στην περσινή σεζόν που οι «κόκκινοι διάβολοι», με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο τους, κατακτούν το Λιγκ Καπ μετά από εφτά χρόνια, κερδίζοντας στον τελικό την Σάουθάμπτον με 3-2. Στους επόμενους τέσσερις αγώνες του πρωταθλήματος που έδωσε η Γιουνάιτεντ κατάφερε να κερδίσει μόνο τον ένα, απέναντι στη Μίντλεσμπρο, ενώ ήρθε ισόπαλη με τους αντιπάλους της στα υπόλοιπα τρία (Μπόρνμουθ, Γουέστ Μπρομ, Έβερτον).

Βασίλης Πλακογιάννης