ΑΕΚ όπως λέμε... Τσέλσι!

Τι κοινό μπορεί να έχουν η ΑΕΚ με την Τσέλσι; Το England365 έψαξε και βρήκε το αδιόρατο νήμα που τις ενώνει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και σας το παρουσιάζει.   



ΑΕΚ όπως λέμε... Τσέλσι!

Μία από τις πιο περίεργες ‘’διακρίσεις’’ στην Ευρώπη, που δεν θα επιθυμούσε άλλη ομάδα, έχει από χθες η ΑΕΚ. Οι ‘’κιτρινόμαυροι’’ μετά τον αποκλεισμό από το Γιουρόπα Λιγκ από τη Ντιναμό Κιέβου, με δύο ισοπαλίες, μετράνε πλέον στην ιστορία τους δύο αήττητους αποκλεισμούς από δύο διαφορετικές ευρωπαϊκές διοργανώσεις, καθώς υπάρχει και εκείνη η απίστευτη σεζόν του 2002-2003, με τις 6 ισοπαλίες σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ, στον οποίο η Ένωση τερμάτισε στην 3η θέση. 

​Κι αν αυτό ακούγεται παράδοξο, το ότι έχει συμβεί και σε άλλο σύλλογο, και μάλιστα σε 3(!) διαφορετικές διοργανώσεις, το κάνει ακόμα πιο φοβερό. Η Τσέλσι είναι η άλλη ομάδα που σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις αποχώρησε αλύγιστη από κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση και δημιούργησε αυτό το χωρίς προηγούμενο στατιστικό. Αρχικά έχει να ‘’επιδείξει’’ τον αποκλεισμό από την ολλανδική DWS , στο στρίψιμο του νομίσματος, καθώς δεν υπήρχε ακόμα ο κανόνας των εκτός έδρας γκολ ή των πέναλτι,  για το Κύπελλο Εκθέσεων   (μετέπειτα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ) τη σεζόν 1968-69, μετά από δύο ισοπαλίες χωρίς γκολ. Στον 1ο γύρο είχε προκριθεί εις βάρος της σκωτσέζικης Γκρίνοκ Μόρτον με δύο νίκες (5-0, 4-3 ). Τη σεζόν 1971-72 ήρθε ο αποκλεισμός από την Αντβίνταμπεργκ  στο 2ο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων. Οι Λονδρέζοι, που ήταν κάτοχοι του τίτλου από τον διπλό τελικό με τη Ρεάλ στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης το 1971 στον 1ο γύρο είχαν συντρίψει την Κάεγερνγκ από το Λουξεμβούργο με συνολικό σκορ 21-0.

Τελικά  αποκλείστηκαν από τους Σουηδούς λόγω των εκτός έδρας γκολ, έχοντας φέρει 0-0 στη Σουηδία και 1-1 στη ρεβάνς του Στάμφορντ Μπριτζ.   

​Το θλιβερό τρεμπλ κακοτυχίας για τους ‘’μπλε’’ ολοκληρώθηκε με τον αποκλεισμό από τη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, τη σεζόν 2014-15. Η ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο τότε είχε προκριθεί από τον 7ο όμιλο, μαζεύοντας 14 πόντους απέναντι σε Σάλκε, Σπόρτινγκ Λισαβώνας και Μάριμπορ. Αποκλείστηκε όμως μετά από την ισοπαλία ,με 2-2, με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Στάμφορντ Μπριτζ, αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με το 1-1 του πρώτου αγώνα την άφησε εκτός συνέχειας μεν, αήττητους για άλλη μία φορά δε. Άλλη μία απόδειξη ότι στο ποδόσφαιρο τελικά όχι απλά δεν κερδίζει ο καλύτερος, αλλά ακόμα και αυτός που δεν χάνει μπορεί να μείνει με άδεια χέρια.  

Γιώργος Χρονόπουλος