Σταχτοπούτες με και χωρίς... γοβάκι σε αυτό τον γύρο!

Είναι η διοργάνωση που οι Σταχτοπούτες έχουν την ευκαιρία έστω και για λίγο να γίνουν πριγκίπισσες, ακόμη και χωρίς ...γοβάκι! Είναι ο θεσμός που επιβεβαιώνει πως όλοι οι αδύναμοι μπορεί να ζήσουν το όνειρο. Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος.



Σταχτοπούτες με και χωρίς... γοβάκι σε αυτό τον γύρο!

Μην παραβλέπουμε πως μόλις το 2013 η Γουίγκαν έκανε μια από τις μεγαλύτερες εκπληξεις όλων των εποχών κατακτώντας το τρόπαιο τη χρονιά που υποβιβάστηκε, νικώντας την πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι 1-0 στον τελικό! 

Το FA Cup μπορεί να εχει χάσει για πολλούς τη γοητεία του αλλα παραμένει η πιο απρόβλεπτη διοργάνωση και μπορεί με τις τρεις κατακτήσεις της Άρσεναλ την τελευταία 4ετία να επαληθεύτηκε το ρητό πως οι μεγάλοι όταν θέλουν θα κατακτήσουν αυτοί το τρόπαιο αφήνοντας ελάχιστο χώρο στους μικρούς, ωστόσο παραδοσιακά αυτος ο τρίτος γύρος του FA Cup είναι γεμάτος εκπλήξεις.

Ποιος ξεχνά τον αποκλεισμό της Έβερτον το 2003 από την Σριούσμπερι με 2-1 αν και η διαφορά ήταν τρεις κατηγορίες και 85 θέσεις πιο κάτω στην ιεραρχία;

Το ότι η η Λίβερπουλ δεν νίκησε πέρσι την Πλίμουθ στο Άνφιλντ ή όταν η Μπέρνλι απέκλεισε την ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ που μόλις μερικούς μήνες μετά θα γινόταν πρωταθλήτρια Ευρώπης, με 1-0 το 2005 αν και ανήκε στην Τσάμπιονσιπ;

Πως η Μίλγουολ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου το 2004 και πήρε έτσι και την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ; Πως η η Τότεναμ αποκλείστηκε με 3-2 από την Λέστερ της τρίτης κατηγορίας το 2006 αν και προηγήθηκε 2-0 ενώ η Φούλαμ έμεινε έξω από την Λέιτον Οριεντ έπισης της τριτης κατηγοριας τη χρόνια που έφτασε στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας στην έδρα της με 2-1;

Κατά καιρούς πολλές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας έγραψαν μαύρες σελίδες στην ιστορία τους δεχόμενες χαστούκια από τους .μικρούς. Το 2002 η Λιντς, που τότε πρωταγωνιστούσε βρέθηκε έξω από την συνέχεια της διοργάνωσης όταν γνώρισε την ήττα 2-1 από την Κάρντιφ που αγωνιζόταν στην δεύτερη κατηγορία..

Τα «παγώνια» έχουν γνωρίσει και στο παρελθόν ανάλογες στιγμές με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό τους από τον 5ο γύρο του Κυπέλλου τη σεζόν 70-71 από την Κόλτσεστερ ομάδα τέταρτης κατηγορίας με 3-2. Ο «στρατός των παππούδων» όπως είχε ονομαστεί η Κόλτσεστερ λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας των παικτών της, νίκησε την πανίσχυρη ομάδα του Ντον Ρέβι που κάθε χρόνο πήγαινε για τρεις τίτλους!

«Θύματα» έχουν πέσει και οι παραδοσιακά πανίσχυροι, Μάντσεστερ Γιουναιτεντ, Άρσεναλ και Λίβερπουλ Τη σεζόν 83-84 η Μπόρνμουθ της τρίτης κατηγοριας πέτυχε μία εκπληκτική νίκη 2-0 επί της Κυπελλούχου λίγους μήνες πριν, Γιουνάιτεντ, που διέθετε σπουδαίους παίκτες όπως τον Ρόμπσον, τον Στράχαν, τον Γουάιτσαϊντ και τον Γουίλκινς. Τεχνικός της Μπόρνμουθ εκείνη την εποχή ήταν ο Χάρι Ρέντναπ ο οποίος είδε και μια ακόμη ομάδα του, την Γουεστ Χαμ να αποκλείει την Γιουνάιτεντ, το 2001 την εποχή της απόλυτης κυριαρχιας της με 1-0, μέσα στο Ολντ Τραφορντ με γκολ του Ντι Κάνιο!

Η Άρσεναλ τον Γενάρη του 1992, κληρώθηκε με την Ρέξαμ. Η ουαλική ομάδα βολόδερνε στην τότε τέταρτη κατηγορία και την εβδομάδα που θα γινόταν το ματς ήταν τελευταία. Οι «κανονιέρηδες» ήταν πρωταθλητές του 1991 και υπήρχαν γραφεία στοιχημάτων που δεν δέχονταν πονταρίσματα υπέρ των Λονδρέζων! Το τελικό 2-1 για την Ρέξαμ (που την χώριζαν 91 θέσεις στην...επετηρίδα της βαθμολογίας από την Άρσεναλ) καταγράφεται ως ένα από τα μεγαλύτερα σοκ στα 146 χρόνια του θεσμού.

Η Λίβερπουλ που κυριάρχησε στην Αγγλία από το 1976 έως το '84 κατακτώντας πρωταθλήματα, τέσσερα Κύπελλα πρωταθλητριών, τέσσερα Λιγκ καπ και ένα Κύπελλο ΟΥΕΦΑ έβλεπε το Κύπελλο Αγγλίας να ξεφεύγει από τα χέρια της! Δυο σεζόν σερί μάλιστα ήταν η ίδια ομάδα που έκανε την ζημιά! Η Μπράιτον το 1982-83 πήγε στο «Άνφιλντ», αν και τελευταία στο πρωτάθλημα, και νίκησε με 2-1 την Λίβερπουλ που είχε ξεφύγει δέκα πόντους της Αρσεναλ στην κορυφή . Το κακό για την Λίβερπουλ ήταν πως το ματς ήταν για το Κύπελλο, ενώ στο πρωτάθλημα οι «κόκκινοι» που ήταν σαρωτικοί, λίγες μέρες αργότερα κέρδισαν 5-1!

Την επόμενη χρονιά, η ιστορία επαναλήφθηκε όταν η Μπράιτον παρότι στην δεύτερη κατηγορία κέρδισε ξανά 2-0 την Λίβερπουλ και την απέκλεισε, την στιγμή που ήταν καθοδόν για ένα απίστευτο καρέ τίτλων! Τελικά πήρε όλα τα άλλα (πρωτάθλημα, Λιγκ καπ και πρωταθλητριών) αλλά το Κύπελλο έμεινε χίμαιρα εξαιτίας της Μπράιτον!

Την σεζόν 2000-01, η Λέστερ ηττήθηκε 2-1 από την Γουίκομ που αγωνιζόταν δυο κατηγορίες παρακάτω. Την ιστορία βέβαια αυτή την κάνει πιο συναρπαστική το γεγονός ότι το νικητήριο γκολ της Γουίκομ πέτυχε ο Ρόι Εσαντό ο οποίος είχε αποκτηθεί μέσω… αγγελίας στο ίντερνετ! Η Νιουκαστλ το 1972 είχε πέσει θύμα της ερασιτεχνικής Χέρφορντ, η οποία αφού κατάφερε να μείνει στο 2-2 στο «Σεν Τζέιμς Πάρκ» πήγε το ματς σε επαναληπτικό. Στο κατάμεστο «Έντγκαρ Στριτ» ανέτρεψε το σκορ και στην παράταση πήρε την νίκη με 2-1. Ενα άλλο αποτέλεσμα σοκ ήταν αυτό που πέτυχε μία ερασιτεχνική ομάδα και τράβηξε πάνω της τα φώτα το 1989.

Η Σάτον Γιουνάιτεντ κατάφερε να αποκλείσει την Κόβεντρι με 2-1, μόλις ενάμιση χρόνο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου από τους «γαλάζιους ουρανούς», με εκείνο να είναι και το μοναδικό τρόπαιο της ιστορίας τους!

Η Τότεναμ που αναφέραμε και πιο πάνω ένιωσε την ντροπή του αποκλεισμού από την Πορτ Βέιλ ομάδα τρίτης κατηγορίας το 1987, αν και μόλις μερικούς μήνες πριν είχε παίξει στον τελικό!

Επίσης τεράστια έκπληξη ήταν η νίκη της Χάλιφαξ, ομάδα τέταρτης κατηγορίας με 1-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι το 1980.Τρομερη έκπληξη ήταν η επικράτηση της ερασιτεχνικής Γουίμπλεντον το 1975 επι της πρωτοπόρου (εκείνη τη στιγμή) στη μεγάλη κατηγορία Μπερνλι, ενώ και η πανίσχυρη το 1972 Τσέλσι είχε αποκλειστεί από τη Λειτον Οριεντ με 3-2 αν και είχε προηγηθεί με 2-0.

Ποιός μπορεί να έχει σειρά σήμερα και αύριο; Γιατί αυτή είναι η πραγματική μαγεία του Κυπέλλου. Tα νοκ-αουτ ματς!