Η Μπέρνλι του Σον Ντάις συνεχίζει να ονειρεύεται!

Υπάρχει ένα σπάνιο ποδοσφαιρικό παραμύθι που κάνει τις σελίδες του 2017 να ξεχωρίζουν και να δίνουν ελπίδες σε κάθε σύλλογο, μικρότερου βεληνεκούς, πως το 2018 μπορεί να είναι η χρονιά τους!



Η Μπέρνλι του Σον Ντάις συνεχίζει να ονειρεύεται!

Μετά το πέρας του 2017, μιας χρονιάς ιδιαίτερα παραγωγικής στα ποδοσφαιρικά δρώμενα, υπάρχουν ρεκόρ και ξεχωριστές στιγμές που μένουν άξιες προς αναφορά. Το αήττητο της Μάντσεστερ Σίτι, τα ρεκόρ των Μέσι και Κέιν, ο ασταμάτητος Σαλάχ της Λίβερπουλ, η μεταγραφή του Νεϊμάρ που «έσπασε» τα ταμεία. Ιστορίες λίγο πολύ όμως αναμενόμενες και αντάξιες των ονομάτων.

Υπάρχει και η ιστορία της Μπέρνλι. Μιας ομάδας που με το χαμηλότερο μπάτζετ στην Πρέμιερ Λιγκ, δεν κυνηγάει να σώσει απλά την κατηγορία, αλλά να οδηγήσει το ευρωπαϊκό άρωμα στο «Τερφ Μουρ». Η αξιέπαινη πορεία της αγγλικής ομάδας δεν έτυχε, αλλά πέτυχε και μετά το πέρας τριών δύσκολων ετών, δηλώνει έτοιμη να γράψει τη δική της ιστορία, με την πιο αισιόδοξη νότα.

Η δύσκολη διετία και κάτι...

Ο υποβιβασμός της Μπέρνλι το 2015, ήρθε ως φυσικό επακόλουθο τερματίζοντας στη 19η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Φτωχό ρόστερ και λίγα καλά ονόματα δεν έφταναν για να κρατηθεί στην κατηγορία. Με τον Σον Ντάις να είναι ο προπονητής της ομάδας που την ανέβασε θα περίμεναν κάποιοι την απομάκρυνσή του, με τη διοίκηση παρόλα αυτά να έχει άλλη γνώμη. Η δικαίωση της επιλογής έρχεται δύο χρόνια αργότερα.

Οι άνθρωποι των «κλάρετς» επειδή είναι Άγγλοι εμπιστεύτηκαν τον μανατζερ τους πως ηταν σε θέση να βάλει πιο γερές βάσεις, στη δοκιμασία της Τσάμπιονσιπ που θα ακολουθούσε. Η Μπέρνλι έκανε το...αγροτικό της και επέστρεψε άμεσα στα σαλόνια του αγγλικού πρωταθλήματος με δέκα Βρετανους και Ιρλανδούς στην ενδεκάδα!

Η μεταβατική χρονιά (2016-17) είχε ως πρώτο στόχο την παραμονή στην κατηγορία, που επιτεύχθηκε έστω και δύσκολα με το σύλλογο να τερματίζει στην 16η θέση, συγκεντρώνοντας 6 βαθμούς παραπάνω (40) από τη Χαλ (34) που υποβιβάστηκε. Ήταν η πρώτη φορά που η Μπερνλι θα επαιζε σερί σεζόν στη μεγάλη κατηγορία από τη δεκαετία του '70. Αυτό που θα εξελισσόταν ωστόσο την τρέχουσα σεζόν, όσον αφορά στην πορεία της ομάδας, ουδείς το φανταζόταν.

Το «μισό» 2017 των ονείρων

Οι στόχοι δεν έμοιαζαν να διαφέρουν, ειδικά μετά τη φυγή των βασικότατων Μάικλ Κιν και Αντρέ Γκρέι, με την Μπέρνλι να μοιάζει αποδυναμωμένη. Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του κλαμπ ήταν ένας «κυνηγός» από τη Λιντς Γιουναιτεντ, ο Κρις Γουντς.

Το μυαλό του Σον Ντάις όμως, έπλαθε διαφορετικά σενάρια. Η πίστη και η αφοσίωση στο καλοδουλεμένο πλάνο του, έχουν φέρει την Μπέρλνι να «φιγουράρει» στις υψηλές θέσεις, που οδηγούν στην Ευρώπη και δεν ακούγεται περίεργο να πει κανεις πως για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα οι «κλαρετς» μπορεί τον ερχόμενο Αύγουστο να δώσουν βραδινά ματς υπό τον ήχο της μουσικής του Europa League! 

Ο μέσος όρος εβδομαδιαίου μισθού των παικτών της δεν ξεπερνά τις 18.000 λίρες, αλλά αντικρούεται με το γεγονός ότι η Μπέρνλι έχει την 4η καλύτερη άμυνα στην Πρέμιερ Λιγκ, με 17 γκολ παθητικό (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ οι 3 πρώτες) και από 10 παιχνίδια που καταφερε να «κρατήσει» απαραβίαστη την εστία της.

Τα εντυπωσιακά κατορθώματα της ομαδας από το Λανκασάιρ δεν σταματούν εκεί. Είναι η μόνη, μετά τους 4 πρώτους (Μάντσεστερ Σίτι, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Λίβερπουλ), που έχει συγκεντρώσει τους περισσότερους βαθμούς εκτός έδρας (16) και τους πιο πολλούς απέναντι στους Big 6 (Μάντσεστερ Σίτι και Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Λίβερπουλ). Σημεία αναφοράς τα «διπλά» σε Στάμφορντ Μπριτζ (3-2 με την πρωταθλητρια Τσέλσι στην έναρξη της Πρέμιερ Λιγκ) και Γκούντισον Παρκ (1-0 την Έβερτον) και οι ισοπαλίες σε Ολντ Τράφορντ (2-2 με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκεί όπου μόνο αυτή και η Μάντσεστερ Σίτι κατάφεραν να πετύχουν στην ομάδα του Μουρίνιο περισσότερα από ένα γκολ), Γουέμπλεϊ (1-1 με Τοτεναμ) και Άνφιλντ (1-1 με Λίβερπουλ).

Αυτά που κάνει μέχρι τώρα, αναγάγουν την τρέχουσα σεζόν στην καλύτερη για το κλαμπ από το 1974 – 75. Τότε τερμάτισε στην 10η θέση τελικά αν και για μεγάλο διάστημα διεκδίκησε ακόμα και το πρωτάθλημα, ούσα στην πρώτη θέση για τρεις εβδομάδες στις αρχές Φεβρουαρίου. Η καλύτερη θέση βέβαια στην ιστορία του συλλόγου, είναι το πρωτάθλημα που πήρε το 1959 – 60, με προπονητή τον Χάρι Ποτς το όνομα του οποίου φέρει ο κεντρικός δρόμος έξω από το «Τερφ Μουρ». Την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης, αποκλειόμενη τελικά από το Αμβούργο.

Η οξυμένη αντίληψη του Ντάις

Έχοντας την Μπαρτσελόνα ως ποδοσφαιρική επιρροή και βάση στο έργο του, ο Σον Ντάις με το αγαπημένο του 1-0 (6 φορές εφέτος), άρχισε να μεγαλώνει το «παιδί» του στο κατάλληλο μέρος. Οι 4 αγωνιστικές γραμμές του γηπέδου είναι το μόνο μέρος που τα χρήματα, τα μεγάλα ονόματα και οι μεταγραφές μπαίνουν στην άκρη και επικρατεί το πάθος και η θέληση για το αγνό ποδόσφαιρο. Η Μπέρνλι μοιάζει «διψασμένη» όσο ποτέ για διάκριση και τη λυσσαλέα ανάγκη της φαίνεται πως υπερκαλύπτει ο Άγγλος κόουτς σε όλους τους τομείς.

«Δεν φωνάζεις στα παιδιά σου όταν μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν, οπότε γιατί να το κάνεις όταν μαθαίνουν να παίζουν ποδόσφαιρο;», το εύλογο ερώτημα. Ο Ντάις είναι ο κινητήριος μοχλός ολόκληρου του κλαμπ. Εμψυχώνει, στηρίζει, συμβουλεύει και δεν ξεχνά να χειροκροτήσει τους παίκτες του. Οι «κλάρετς» αγωνίζονται για πάρτη του, αποδεικνύοντας πως το ποδόσφαιρο που παίζεται με ευχαρίστηση, ενίοτε οδηγεί σε μοναδικά αποτελέσματα. Η ποδοσφαιρική υπόκλιση του 2017, ανήκει δικαιωματικά στον Σον Ντάις, για τον οποίο ο Γιούργκεν Κλοπ επεφύλασσε ένα εξαιρετικό κομπλιμέντο: «Ο Σον κάνει αυτά που πετυχαίνει ο Πεπ στη Σίτι με αναλογία των ρόστερ και του τι έχει στα χέρια του».

Η αναμέτρηση στο FA cup απέναντι στη Σίτι του Γκουαρντιόλα θα δώσει στη Μπέρνλι την ευκαιρία να μετρήσει και πάλι τις δυνάμεις της!

Έλενα Χαριτάκη