Ακόμα πιο βαθύ το σκοτάδι στο Στάδιο του Φωτός...

Ήταν 16 Δεκεμβρίου 2016, όταν με ένα γκολ του Πάτρικ Φαν Άανχολτ, η Σάντερλαντ κατακτούσε ένα κρίσιμο, εντός έδρας, τρίποντο απέναντι στη Γουότφορντ και πετύχαινε την τέταρτη νίκη της, μέσα στη σεζόν, στην Πρέμιερ Λιγκ. Αυτό που δεν φαντάζονταν οι 40,267 θεατές, που βρέθηκαν εκείνο το Κυριακάτικο μεσημέρι στο ‘’Στάδιο του Φωτός’’ είναι ότι θα παρακολουθούσαν την τελευταία εντός έδρας νίκη της ομάδας τους, μέχρι σήμερα    



Ακόμα πιο βαθύ το σκοτάδι στο Στάδιο του Φωτός...

Με τους τρεις βαθμούς από εκείνο το ματς με τη Γουότφορντ, η Σάντερλανντ έφτανε τους 14, πλησιάζοντας έτσι την Κρίσταλ Πάλας, που βρισκόταν ακριβώς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αυτός ο ένας πόντος που τη χώριζε από τη σωτηρία έμοιαζε βατή υπόθεση και η συνήθης ευτυχή κατάληξη των προηγούμενων ετών όλοι έλεγαν πως θα επαναλαμβανόταν! Φευ…!

Οι ‘’Μαυρόγατες’’ μετά από αυτή τη νίκη κατέρρευσαν, πετυχαίνοντας μόλις 2 νίκες ακόμα μέσα στη σεζόν σε όλες της διοργανώσεις και έχοντας τη φτωχή συγκομιδή των μόλις δέκα βαθμών στις υπόλοιπες 21 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, βιώνοντας φυσιολογικά τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ στο τέλος της σεζόν. 

Κι αν ο υποβιβασμός είναι μια πικρή στιγμή για κάθε ομάδα, και ειδικότερα για τους οπαδούς της, αυτό που δεν φαντάζονταν οι 40,267 θεατές, που βρέθηκαν εκείνο το Κυριακάτικο μεσημέρι στο ‘’Στάδιο του Φωτός’’ είναι ότι θα παρακολουθούσαν την τελευταία εντός έδρας νίκη της ομάδας τους, μέχρι σήμερα, σχεδόν ένα χρόνο μετά ή για την ακρίβεια 352 μέρες…

352 μέρες που αντιστοιχούν σε 21 εντός έδρας ματς χωρίς νίκη για όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου και ενός φιλικού με τη Σέλτικ, περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην ιστορία των δύο πρώτων κατηγοριών της Αγγλίας. Το νέο ιστορικό χαμηλό καταγράφηκε στον ισόπαλο αγώνα με τη Μίλγουολ, όταν η Σάντερλαντ συμπλήρωσε 20 αγώνες χωρίς νίκη στο σπίτι της, και με την ήττα από τη Ρέντινγκ με 1-3 τον περασμένο Σάββατο, επέκτεινε το αρνητικό ρεκόρ στους 21 αγώνες χωρίς εντός έδρας τρίποντο.

Με την κατάσταση να είναι άσχημη από το καλοκαίρι όταν η ομάδα αναγκάστηκε να αποχωριστεί τους πιο ποιοτικούς της παίκτες, όπως ο Μπορίνι, ο Γιανουζάι, ο Πίκφορντ και ο ηγετικός Ντεφόε, λόγω του υποβιβασμού αλλά και του υπέρογκου χρέους, άνω των 110 εκ. λιρών, που έχει ο σύλλογος, το μέλλον δεν έμοιαζε ευοίωνο αλλά αυτό που ερχόταν δεν μπορούσε να το φανταστεί κανείς.

Η νέα σεζόν ξεκίνησε με νέο προπονητή τον Σάιμον Γκρέυσον στη θέση του Ντέβιντ Μόγιες και τους ‘’παλιούς’’ Λι Κάτερμολ και Τζερμαίν Λενς να παραμένουν στην ομάδα για να πλαισιώσουν ταλαντούχους νεαρούς, όπως ο 18χρονος επιθετικός Τζος Μάγια, με ρεαλιστικό στόχο αυτή να κάνει μια αξιοπρεπή πορεία και ίσως να ‘’κλείσει το μάτι’’ και στην 6άδα των πλέι-οφ. Τέσσερις μήνες μετά όλα αυτά φαντάζουν μακρινό παρελθόν καθώς η Σάντερλαντ σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και βρίσκεται στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας με 14 βαθμούς και μόλις δύο νίκες στο πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ μετά από 20 αγωνιστικές, έχοντας τη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας με 38 γκολ παθητικό και τη 2η χειρότερη επίθεση με 12 τέρματα στο ενεργητικό της, φλερτάροντας ανοιχτά πλέον με το δεύτερο υποβιβασμό μέσα σε δύο χρόνια.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μετά από εκείνη τη νίκη με τη Γουότφορντ πέρυσι, η Σάντερλαντ, αφού υπέστη άλλες δύο ήττες το Δεκέμβριο του 2016, έχει πετύχει μόλις 6 νίκες, όλες εκτός έδρας, σε 44 επίσημα ματς για όλες τις διοργανώσεις μέσα στο 2017, μετρώντας ακόμα 13 ισοπαλίες και 27 ήττες. Με την πίεση του κόσμου να είναι αφόρητη και τις αντιδράσεις να ξεπερνάνε τα συνηθισμένα, τουλάχιστον για τα Βρετανικά δεδομένα, η διοίκηση προχώρησε στην αντικατάσταση του Σάιμον Γκρέισον, με τον Κρις Κόουλμαν, που διετέλεσε και προπονητής της ΑΕΛ για 6 μήνες τη σεζόν 2011-12 όταν αυτή ήταν μάλιστα στη Β’Εθνική (!).

Ο Ουαλός τεχνικός, με θητεία μεταξύ άλλων στη Φούλαμ και τη Ρεάλ Σοσιεδάδ, μετά από μία απόλυτα πετυχημένη 6ετία στον πάγκο της Εθνικής Ουαλίας με την οποία έφτασε μέχρι και τα ημιτελικά του EURO 2016, αποδέχτηκε την πρόσκληση-πρόκληση και ανέλαβε τις τύχες της ομάδας από τον Αγγλικό Βορρά. Η ανακοίνωσή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους φιλάθλους της ομάδας και παρά την, εκτός έδρας ήττα, από την Άστον Βίλα στον ντεμπούτο του, οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί της Μπέρτον , με 0-2,την επόμενη αγωνιστική, σε ένα ματς με χαρακτήρα πρόωρου ντέρμπι παραμονής κατακτώντας την πρώτη νίκη, έπειτα μετά από αυτή επί τις Καρλάιλ για το Λιγκ Καπ στις 20 Αυγούστου, και το πρώτο τρίποντο στο πρωτάθλημα μετά από 18 αγώνες και τη νίκη επί της Νόριτς τη 2η αγωνιστική.

Αυτή όμως η αύρα αλλαγής ήταν πολύ καλή για να κρατήσει όπως φαίνεται, καθώς η Ρέντινγκ το Σάββατο προσγείωσε απότομα τη Σάντερλαντ και τον Κοόυλμαν. που είδε τους οπαδούς της ομάδας του να φεύγουν από το γήπεδο μαζικά πριν λήξει το ματς, στην πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που λέει ότι η Σάντερλαντ, όχι μόνο παραμένει στον πάτο της βαθμολογίας αλλά κινδυνεύει να σπάσει ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ και να γίνει η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου χωρίς εντός έδρας νίκη για ένα ολόκληρο έτος!

Με την ψυχολογία να είναι κακή και τα προβλήματα πολλά λόγω τραυματισμών και απουσιών βασικών στελεχών, όπως ο Κάλουμ ΜακΜάναμαν που αποβλήθηκε στο ματς με τη Ρέντινγκ, τα πράγματα μοιάζουν δύσκολα αλλά ο Κρις Κόουλμαν επιμένει ότι ‘’Πρέπει και μπορούμε να μετατρέψουμε ξανά την έδρα μας σε δύναμή μας’’ παραδεχόμενος ωστόσο ότι ‘’Κάτι πρέπει να αλλάξει, αυτό είναι ξεκάθαρο. Πρέπει να είμαστε θαραλλέοι από εδώ και πέρα’’.

Τα 3 εναπομείναντα ματς για το 2017 είναι αυτά με την πρωτοπόρο Γουλβς στο ‘’Μολινό’’ και με τη Φούλαμ και τη Μπέρμιχαμεντός έδρας και πέρνα της δεδομένης βαθμολογικής σημασίας, μένει να δούμε αν οι ‘’Μαυρόγατες’’ θα βγάλουν επιτέλους νύχια σώζοντας οτιδήποτε αν σώζεται από το καταστροφικό 2017 και δίνοντας λίγη χαρά στους φίλους τους με τουλάχιστον μία νίκη εντός έδρας και αποφεύγοντας παράλληλα να γράψουν άλλη μία μαύρη σελίδα στην ιστορία του συλλόγου.

Γιώργος Χρονόπουλος