Φτάνει αυτά τα παιδιά να καταλάβουν πως τώρα αρχίζει η καριέρα τους!

Μέσα στο 2017 η Αγγλία σε διαφορετικά ηλικιακά γκρουπ έχει κατακτήσει δύο παγκόσμιους τιτλους τοσο στους U-20 τον Ιούνιο στην Κορέα όως και τώρα στο U17 με την επική ανατροπή σε 5-2 από 0-2 με την Ισπανία αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο: Πόσα από αυτά τα παιδιά θα κάνουν κανονική καριέρα; Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Φτάνει αυτά τα παιδιά να καταλάβουν πως τώρα αρχίζει η καριέρα τους!

Η εμφάνιση των πιτσιρικάδων της Αγγλίας σε αυτό το τουρνουά ήταν θριαμβευτική. Νίκης και με μεγάλα σκορ μάλιστα επί της Βραζιλίας και της Ισπανίας δεν είναι κάτι που συμβαίνει  καθημερινά στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Και μάλιστα οι δύο τελευταίες επιτυχίες συνέβησαν χωρίς τον κορυφαίο παίκτη και τους Άγγλους μέχρι εκείνη τη στιγμή στην διοργάνωση, τον Τζαντον Σάντσο που η Ντορτμουντ τον ανακάλεσε (με απαράδεκτο τρόπο αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας) για να τον έχει στον πάγκο σε ματς της Μπουντεσλίγκα! Ο Σάντσο ανήκει στη Σίτι που δεν ήθελε το καλοκαίρι να το πουλήσει στην Τότεναμ θεωρωντας το προτιμότερο να τον δώσει στην Ντόρτμουντ, σε ένα ακόμα δείγμα του γιατί αυτά τα παιδιά δεν παίρνουν τις ευκαιρίες στους στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Όπως τον περασμένο Ιούνιο, ο MVP εκείνης της διοργάνωσης για την Αγγλία στην Κορέα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος τον U20 Ντομινίκ Σολανκε άφησε την Τσέλσι όπου δεν έβλεπε φως στο τούνελ για να υπογράψει στη Λίβερπουλ. Κατά ένα περιεργο τρόπο, και ο πρώτος σκόρερ αυτής της ομάδας των Άγγλων των u 17 ο Ράιαν Μπρουστερ ανήκε στην Τσέλσι μέχρι την ηλικία των 14 αλλά προτίμησε να υπογράψει μετά στην Λίβερπουλ, επειδή ο πατέρας του θεωρούσε ότι δεν δίνουν την Λονδρέζοι ευκαιρίες στα δικά τους παιδιά!

Για να επανέλθουμε σε αυτή την τεράστια επιτυχία, που προήλθε μέσα από ποδόσφαιρο που δεν έχουμε συνηθίσει από τις αγγλικές ομάδες, με κατοχή μπάλας με κάθετες πάσες, με συνδυασμούς αλλά και με τα χαρακτηριστικά της φυλής τους , δηλαδή το πάθος την έκρηξη και το πολύ τρέξιμο. Σε αυτή την ηλικία, το επόμενο στοίχημα θα είναι αυτό που περιέγραψε εξαιρετικά χθες ο Φρανκ Λάμπαρντ, λέγοντας πως αφού διασκεδάσουν τώρα και το χαρούν, ανεβάζοντας οσες φωτογραφίες θέλουν στο ίνσταγκραμ και στο facebook, πρέπει να συνειδητοποιήσουν αμέσως μετά πως αυτό είναι μόλις η αρχή και δεν είναι ο τερματισμός!

Τους υπενθύμισε πως θα δυσκολευτούν να γίνουν ακόμα και αναπληρωματικοι στις επαγγελματικές ομάδες τους, πως  θα παλέψουν πολύ και με ελάχιστες ευκαιρίες σε παιχνίδια κυπέλλου και Λιγκ Καπ και πως πρέπει να είναι πάντα έτοιμη και τη στιγμή που θα τους δοθεί η παραμικρή ευκαιρία!

Η σκληρή υπενθύμιση προς αυτά τα παιδιά και μάλιστα απο αυτούς που είναι ήδη μεγαλύτεροι σε ηλικία. Προέρχεται από το τι έχει συμβεί με τους 14 παίκτες που κατέκτησαν τον Ιούνιο κόντρα στη Βενεζουέλα το παγκόσμιο τίτλο στους νέους. Μεταξύ τους στην φετινή σεζόν της Premier League έχουν συνολικά οι 11 από αυτούς λιγότερες από 20 συμμετοχές! Ο κορυφαίος του τουρνουά Σολανκε έκανε χθες την όγδοη συμμετοχή του και αυτή σαν αλλαγή, εναντίον της Χάντερσφιλντ. Υπάρχουν τρεις που ακόμα δεν έχουν παίξει παιχνίδι στην φετινή σεζόν. Και μόνο ο Ντομινίκ Κάλβερτ-Λιουιν στην Έβερτον έχει παίξει έξι φορές στο πρωτάθλημα ως βασικός καθώς και στο Europa league. Συνεπώς ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα!

Υπάρχει μία λογική σε αυτό που είπε ο προπονητής της εθνικής ομάδας Ελπίδων της Αγγλίας Μπουθρόιντ πως με ξένους ιδιοκτήτες και με ξένους προπονητές, είναι πολύ δύσκολο για τους Αγγλους  ποδοσφαιριστές σε αυτή την ηλικία να γίνουν στελέχη των μεγάλων ομάδων. Όπως όλα τα πράγματα όμως εξαρτάται από ποια γωνία και υπό ποίο πρίσμα βλέπεις κάτι. Ο Ποτσετίνο στην  Τότεναμ καθιέρωσε τον Χάρι Κέιν και ένα σωρό Αγγλους στην εντεκάδα. Ο Φαν Χάαλ μπορεί να έκανε πολλά λάθη στη Γιουνάιτεντ αλλά έδωσε τεράστιες ευκαιρίες σε νέα παιδιά με χαρακτηριστικότερη περίπτωση τον Μάρκους Ράσφορντ.

Ο Κλοπ συνέχεια δίνει ευκαιρίες σε νέους. Ο Βενγκέρ ήταν αυτός που στην Άρσεναλ έδωσε σε κάποιους Αγγλους παίκτες χωρις να το σκεφτεί πολύ τεράστιες ευκαιρίες και ήταν αυτος που πιστώνεται  την καθιέρωση για τον κορυφαίο αριστερό μπακ την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου, τον Άσλεϊ Κόουλ μέσα σε μία νύχτα βαζοντας τον βασικό και μάλιστα κόντρα στην Μπάγερν στο Champions League. Ο Ράφα Μπενίτεθ αυτή τη στιγμή έχει την νεότερη ομάδα στην κατηγορία, στη Νιούκαστλ  δίνοντας ευκαιρίες και σε Αγγλους. Και η αίσθηση μου είναι πως ο Πεπ στη Σίτι σε παιδιά οπως ο Φόντεν που μάγεψε σε αυτό το τουρνουά θα δώσει πραγματικές ευκαιρίες!

Το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά είναι 17, 18,19 χρονών δεν σημαίνει τίποτα γιατί πολύ σωστά υπενθύμισε σε όλους χτες ο Λάμπαρντ πως ο Ρούνεϊ  ο Όουεν και ο Φάουλερ σε αυτή την ηλικία έπαιζαν βασικοί στις ομαδες τους και οι δυο πρώτοι και στην Εθνικη σε μεγάλες διοργανώσεις! Όμως συνήθως, όπως συμβαίνει τώρα και με τον Ράσφορντ, αυτές  είναι οι εξαιρέσεις και όχι ο κανόνας.

Απλά όπως σε όλα τα πράγματα πάντα είναι δύσκολη η ζωή για τους νέους. Επειδή όμως κανείς δεν μπορεί να σταματήσει το πως γυρίζει η γη πάντα οι καινούριοι έρχονται με φόρα. Είναι η πιο χαρισματική φουρνιά που είχε το αγγλικό ποδόσφαιρο τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και αν δει κανείς ακόμα και τα στατιστικά θα διαπιστώσει πως το 2017 σε 34 συναντησεις όλων των διοργανώσεων, κατέγραψε 28 νίκες, 6 ισοπαλίες και καμία ήττα (!) με γκολ 81-20!

Από την άλλη υπάρχει και ένας αντίλογος πολύ σοβαρός που λέει πως αν αυτά τα νέα παιδιά δεν πάρουν σε μεγάλες ομάδες την ευκαιρία δεν θα μπορέσουμε σύντομα να εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές και για την εθνική.