Το απόλυτο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ η Λίβερπουλ! (pics + vids)

Με αφορμή την έβδομη φορά στην ιστορία της που η Λίβερπουλ θα περάσει από το στάδιο των προκριματικών για να μπει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το england365 κάνει μία μικρή αναδρομή στις έξι προηγούμενες φορές που οι «κόκκινοι» διεκδίκησαν τη συμμετοχή τους στα γκρουπ του θεσμού και στέφθηκαν όλες τους από επιτυχία.



Το απόλυτο στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ η Λίβερπουλ! (pics + vids)

Μπορεί για ένα κλαμπ, όπως η Λίβερπουλ, η παρουσία στην «κυρίως ειπείν» φάση της συγκεκριμένης διοργάνωσης (την οποία έχει κατακτήσει 5 φορές συνολικά από εποχές Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης) να θεωρείται σχεδόν... δεδομένη, ωστόσο, κάνοντας μία σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, θα άξιζε και μόνο ως στατιστικό στοιχείο να αναφερθεί ότι ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ έχει φέρει 100% εις πέρας την αποστολή του, κάθε φορά που έπρεπε να προσπεράσει το «σκόπελο» των προκριματικών.

Η τωρινή θα είναι η παρθενική φορά της Λίβερπουλ στα πλέι-οφς του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία παρ’ όλα αυτά, δεν θα ήταν λάθος να εξομοιωθεί με τις προηγούμενες έξι, όπου έπαιξε στον τρίτο προκριματικό γύρο, καθότι τις χρονιές εκείνες η εν λόγω φάση του θεσμού ήταν η τελευταία πριν την είσοδο στους ομίλους.

Ένας μικρός «αστερίσκος» θα πρέπει να σημειωθεί για το 2005, όταν οι «κόκκινοι» ξεκίνησαν από τον πρώτο προκριματικό γύρο, καθώς συμμετείχαν στη διοργάνωση με ειδική πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (UEFA) ως υπερασπιστές του τίτλου της προηγούμενης αγωνιστικής περίοδου μην έχοντας εξασφαλίσει το εισιτήριο συμμετοχής τους από το εγχώριο πρωτάθλημα.

Χάκα: (7 και 21 Αυγούστου 2001, τρίτος προκριματικός γύρος)

Έπρεπε να περάσουν 16 ολόκληρα χρόνια (από τον τραγικό τελικό του Χέιζελ το 1985), για να δουν οι φίλοι της Λίβερπουλ την ομάδα τους να παίζει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Οι κάτοχοι του Κυπέλλου Ουέφα την περασμένη αγωνιστική περίοδο (2000-2001) «κόκκινοι» κλήθηκαν να υπερσκελίσουν το «εμπόδιο» της Χάκα από τη Φινλανδία, προκειμένου να λάβουν μέρος για παρθενική φορά στον ανανεωμένο από το 1992 θεσμό, γνωστό έκτοτε με την ονομασία Τσάμπιονς Λιγκ.

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη, οι δύο αυτοί αγώνες είχαν διαδικαστικό χαρακτήρα για το σύνολο του Ζεράρ Ουγιέ, το οποίο επικράτησε με το εμφατικό 5-0 στο πρώτο ματς εκτός έδρας και με ένα ευρύ και πάλι σκορ (4-1) στη ρεβάνς του «Άνφιλντ».

Γκράτσερ: (10 και 24 Αυγούστου 2004, τρίτος προκριματικός γύρος)

Η πρώτη δοκιμασία για να ζήσουν, όχι μόνο οι φίλοι της Λίβερπουλ, αλλά και όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι το έπος του τελικού της Κωνσταντινούπολης το Μάιο του 2005, περνούσε από την... Αυστρία.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης εκείνη τη σεζόν (2004-2005) «κόκκινοι» ξεκίνησαν το όμορφο αυτό ταξίδι που κατέληξε στην τουρκική πόλη με το τρόπαιο «αγκαλιά», από το Γκραζ, όπου και αντιμετώπισαν την Γκράτσερ επικρατώντας στο αρχικό ματς των δύο ομάδων με σκορ 2-0, χάρη σε δύο τέρματα του Στίβεν Τζέραρντ.

Στον επαναληπτικό της Αγγλίας, η Λίβερπουλ μπορεί να έχασε (1-0) σε ένα ματς, πάντως, που ελάχιστοι θα θυμούνται, καθώς θα... σκαλίζουν τα κιτάπια των αναμνήσεών τους ανατρέχοντας σε εκείνη τη χρονιά.

Από τότε και για πέντε συνεχόμενα χρόνια (έως και το 2008), ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ θα δίνει ανελλιπώς το «παρών» στα προκριματικά του καλοκαιριού για το Τσάμπιονς Λιγκ.

TNS: πρώτος προκρ, Κάουνας: δεύτερος προκρ, ΤΣΣΚΑ Σόφιας: τρίτος προκριματικός γύρος (13 Ιουλίου – 23 Αυγούστου 2005)

Το καλοκαίρι του 2005 ήταν και το πιο γεμάτο τα τελευταία χρόνια από πλευράς υποχρεώσεων για τη Λίβερπουλ, η οποία, όπως γράψαμε και παραπάνω, μολονότι πρωταθλήτρια Ευρώπης, συμμετείχε από το... παραθυράκι στο Τσάμπιονς Λιγκ, μιας και είχε τερματίσει 5η στην Πρέμιερ Λιγκ και δεν είχε καταφέρει έτσι, να διασφαλίσει από εκεί την παρουσία της στο θεσμό.

Παρά τα έξι παιχνίδια που χρειάστηκαν για να μπουν στα γκρουπ, οι «κόκκινοι» δεν συνάντησαν κάποια σημαντική δυσκολία ούτε με τους ερασιτέχνες Ουαλούς της TNS (νίκες με ίδιο σκορ, 3-0 εντός και 3-0 εκτός), αλλά ούτε και με την Κάουνας από τη Λιθουανία (νίκη με 3-1 εκτός και 2-0 στο «Άνφιλντ») και τη βουλγαρική ΤΣΣΚΑ (νίκη με 3-1 στη Σόφια στο πρώτο ματς, «αναίμακτη» ήττα στον επαναληπτικό της Αγγλίας με 1-0).

Μακάμπι Χάιφα: (9 και 22 Αυγούστου 2006, τρίτος προκριματικός γύρος)

Σε μία χρονιά που η Λίβερπουλ θα διεκδικούσε μετά από δύο χρόνια απέναντι στον ίδιο αντίπαλο (Μίλαν) το τρόπαιο με τα «μεγάλα αυτιά» στον τελικό της Αθήνας, δίχως εντούτοις, να φτάσει στην κατάκτηση αυτή τη φορά, το πρώτο της ευρωπαϊκό τεστ ήταν αυτό απέναντι στη Μακάμπι Χάιφα.

Η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ απέκλεισε με μεγάλη δυσκολία τους Ισραηλίτες κερδίζοντας με 2-1 το πρώτο ματς στο «Άνφιλντ» (οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν, ενώ η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε την ανατροπή λίγο πριν τη λήξη του αγώνα) και φέρνοντας ισοπαλία με 1-1 στο ουδέτερο ουκρανικό έδαφος και το «Βαλερί Λομπανόφσκι» που χρησιμοποίησε ως έδρα η Μακάμπι.

Τουλούζ: (15 και 28 Αυγούστου 2007, τρίτος προκριματικός γύρος)

Την επόμενη χρονιά του τελικού στο ΟΑΚΑ, η Λίβερπουλ κλήθηκε για άλλη μία φορά να περάσει από τη διαδικασία των προκριματικών. Αντίπαλός της αυτή τη φορά ήταν η Τουλούζ, την οποία και νίκησε, τόσο στον πρώτο αγώνα της Γαλλίας με 1-0, όσο και στον επαναληπτικό του «Άνφιλντ» με το ευρύ 4-0, για να προκριθεί έτσι, για μία ακόμη σεζόν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Σταντάρ Λιέγης: (13 και 27 Αυγούστου 2008, τρίτος προκριματικός γύρος)

Η τέλευταια έως σήμερα φορά που οι «κόκκινοι» αγωνίστηκαν στα προκριματικά της μεγαλύτερης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη «γηραιά ήπειρο» ήταν και η πιο ζόρικη, όσον αφορά τη μετέπειτα πορεία τους στο... κυρίως μενού του θεσμού.

Η Λίβερπουλ έμεινε στο «μηδέν» μετά από 208 λεπτά απέναντι στη Σταντάρ Λιέγης, στην κανονική διάρκεια δηλαδή, όχι μόνο του πρώτου χρονικά αγώνα στο Βέλγιο, αλλά και για όλη σχεδόν τη διάρκεια εκείνου στο «Άνφιλντ», μέχρι τελικά ο Ντιρκ Κάουτ να... βγάλει το φίδι απ’ την τρύπα δύο λεπτά πριν τη λήξη της παράτασης (118’) δίνοντας στην ομάδα του το «εισιτήριο» για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.