Φαβορί η Άστον Βίλα, αλλά όλα τα άλλα ανοιχτά!

Ένα χρόνο πριν στην πρόβλεψη μου για το ποιος θα ανέβαινε από την Τσάμπιονσιπ έπεσα μέσα κατά τα δύο τρίτα αλλά την τρίτη ομάδα (όπως σχεδόν όλοι) αδυνατούσα να τη διανοηθώ! Τώρα θα δοκιμάσω ξανά αν και αυτή τη φορά τόσο ξεκάθαρο φαβορί όπως η Νιούκαστλ δεν υπάρχει! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Φαβορί η Άστον Βίλα, αλλά όλα τα άλλα ανοιχτά!

Το εκπληκτικό είναι πως η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ ξεκίνησε πολύ άσχημα την περσινή σεζόν και παρόλα αυτά στα τέλη του περασμένου Αυγούστου επέμενα πως θα κάνει περίπατο στην κατηγορία! Η διαφορά ποιότητας στους ποδοσφαιριστές που είχαν οι "καρακάξες" συν το γεγονός πως ενας τόσο σημαντικός τεχνικός έμεινε να παλέψει μαζί τους διαφοροποιούσε την κατάσταση!

Δεύτερο φαβορί έδινα την Μπράιτον, διότι διέθετε μία εξαιρετική βασική ενδεκάδα αλλά και γιατί στο πρόσωπο του Χιούτον έχει προπονητή που ήξερε την κατηγορία και το είχε ξανακάνει στο παρελθόν να ανεβάσει τόσο τη Νιούκαστλ όπως και τη Νόριτς.

Η Χάντερσφιλντ όμως είναι αλήθεια πως ξάφνιασε όλο τον κόσμο! Για μία ομάδα που δεν είχε καν διεκδικήσει την επιστροφή της στην μεγάλη κατηγορία από τη δεκαετία του 80' και που έλειπε από το 1972, αυτό που κατόρθωσε ο Βάγκνερ δίνει ελπίδα σε όλους τους υπόλοιπους πως ίσως και να είναι η χρονιά τους.

Μεγάλο φαβορί θεωρώ την Άστον Βίλα. Έχει έναν προπονητή που γνωρίζει εξαιρετικά τα κατατόπια, τον Στίβ Μπρους και ψώνισε σωστά τόσο το Γενάρη όσο και τώρα. Η προσθήκη του Τζον Τέρι της δίνει μια ηγετική φυσιογνωμία στα αποδυτήρια συν το status του συλλόγου που δεν παύει να είναι ένα  από τα μεγαλύτερα κλαμπ στο νησί!

Σχεδόν στο ίδιο επίπεδο τοποθετώ τη Μίντλεσμπρο. Πήρε τον Γκάρι Moνκ για το τιμόνι της, έχει μία ομάδα με εμπειρία Premier League και διαθέτει την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας. Αυτό που θα χρειαστεί να κάνει και που της στοίχισε πιθανώς την παραμονή στους μεγάλους είναι να σκοράρει περισσότερο.

Τρίτη στη λίστα θα έβαζα τη Φούλαμ. Ειδικά η παραμονή του ικανότατου Γιοκανοβιτς στον πάγκο συν τα νέα συμβόλαια Κάιρνι και Σεσενιόν δίνουν στην ομάδα μια σιγουριά και πίστη πως ίσως να είναι η σεζόν της επιστροφής!

Πολλοί πιστεύουν και ποντάρουν στη Γούλβς. Κάτι οι καλές μεταγραφές, με κυριότερη την πιο εντυπωσιακή της κατηγορίας αυτή του Νέβες από την Πόρτο, κάτι  το πορτογαλικό στοιχείο στην ιδιοκτησία με τον περιβόητο Μέντες που προσέλαβε προπονητή με εμπειρία Champions League τον Νούνο Εσπίριτο κάνουν τους φίλους  της ομάδας να ονειρεύονται! Δεν θεωρώ όμως ότι έχει ομάδα κάνει να δείξει στους δυσκολίες αυτής της κατηγορίας. Άλλος την Τσάμπιονσιπ όλη την χαρακτηρίζουν ως το πιο εξαντλητικό πρωτάθλημα και το πιο δύσκολο στο νησί!

Η ομάδα που θα ήθελα από την καρδιά μου να δω να παλεύει για την άνοδο και να τα καταφέρνει είναι η Λιντς Γιουναιτεντ ωστόσο δεν το βλέπω. Τον Απρίλιο ήταν στην τέταρτη θέση και απείχε έξι βαθμούς από την έβδομη ομάδα, μοιάζοντας σχεδόν βέβαιη για τα πλέι οφ. Στο τέλος έμεινε από καύσιμα τέρμα της εκτός εξάδας και έφυγε ο Γκαρι Μονκ! Νέος προπονητής ανέλαβε ο πρώην τεχνικός του ΑΠΟΕΛ, ο Κρίστιανσεν αλλά θα δυσκολευτεί πολύ να κρατήσει  την ομάδα ανταγωνιστική!

Ερωτηματικά είναι η Σέφιλντ Γουένσντεΐ που βρέθηκε πολύ κοντά πέρσι στο να τα καταφέρει, η Ρέντινγκ του Γιαπ Στάμ η οποία για ένα πέναλτι έμεινε εκτός Premier League και η Ντέρμπι Κάουντι.

Κάποια η κάποιες από αυτές θα δώσουν τη δική τους μάχη για να είναι στην τελική εξάδα. Εκεί όπου θα παλέψει να είναι και η Σεφιλντ Γιουναιτεντ που έχει ενα εξαίρετο κορμό και κόσμο για να την ακολουθεί παντού! Και φυσικά η Ίπσουιτς που παίζει πάντα καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο αλλά της λείπει βάθος στο ρόστερ!

Ενδιαφέρον επίσης έχει να δούμε τι θα συμβεί με την Σάντερλαντ. Η ομάδα που έπεσε αμαχητί στην περσινή σεζόν και χάσει ήδη σημαντικούς παίκτες δεν δείχνει σε κατάσταση να παλέψει για να επιστρέψει αμέσως όπως έκανε η "γειτόνισσα" της Νιούκαστλ πριν από ένα χρόνο!

Τέλος για να δούμε τι  έχει να προσφέρει και η "ελληνική" πλέον Νότιγχαμ Φόρεστ. Σύλλογος με τεράστια ιστορία και δύο κύπελλα πρωταθλητριών που ωστόσο δεν έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα και πρώτος στόχος της οφείλει να είναι να αποφύγει και πάλι τον υποβιβασμό.

Γενικά από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τον επόμενο Μάιο όταν θα ξέρουμε τις ομάδες που θα ανέβουν το σίγουρο ειναι πως αυτό το πρωτάθλημα, το μοναδικό επιπέδου δεύτερης κατηγορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη με τόσες ομάδες να έχουν πάρει τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις, θα μας δώσει ξεχωριστές συγκινήσεις!