Ένας φαύλος κύκλος που «τρώει» τα σωθικά της Λίβερπουλ!

Το ερώτημα δεν είναι αν πρέπει να φύγει ο Κουτίνιο αλλά αν μπορεί η Λίβερπουλ να τον κρατήσει από τη στιγμή που οι σειρήνες  της Μπαρτσελόνα τον καλούν. Γράφει ο Χρηστος Σωτηρακόπουλος. 



Ένας φαύλος κύκλος που «τρώει» τα σωθικά της Λίβερπουλ!

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για τον πιο χαρισματικό ποδοσφαιριστή που έχει η ομάδα του Κλοπ  αυτή τη στιγμή! Ανεξάρτητα από τη γνώμη που μπορεί να έχει κάποιος για τον Μπρένταν Ρότζερς, αυτό που ιστορία του το αποτιμά είναι πως επέμεινε εκείνο τον Γενάρη του 2013 να αποκτηθεί ο νεαρός Βραζιλιάνος από την Ίντερ με κανονική μεταγραφή και όχι δανεικός!

Τα σχεδόν 11 εκατομμύρια ευρώ που στοίχισε την μετακίνηση του κουτιού σε εκείνο το μεταγραφικό παζάρι, τώρα που τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα ακούγονται ως ανέκδοτο. Να υπενθυμίσω σε όποιον δεν θυμάται τι ακριβώς έχει συμβεί εκείνες τις μέρες του Γενάρη πριν τεσσερα και πλέον  χρόνια, πως ο Ποκετίνο ο οποίος τον είχε ως παίκτη στην Εσπανιόλ τον ήθελε διακαής στη Σαουθαμπτον όμως ο Ρότζερς, μιλώντας ισπανικά  έπεισε τον Κουτίνιο πως πίσω από τον Σουάρες και με τον Τζέραρντ στο πλευρό του θα έκανε άλματα στην καριέρα του! Συμπληρώνω  επίσης πως με την καριέρα του Βραζιλιανου σε διαρκή πτώση ο πρόεδρος της Ίντερ Μοράτι είχε εκμυστηρευτεί σε δημοσιογράφους πως "δεν μπορώ να δω πως θα πληρώσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια για αυτόν μια ομάδα" τιμή που η Λίβερπουλ "έπιασε" πετώντας εκτος το μπάτζετ της Σαουθαμπτον!

Έτσι που την λυπήθηκε στα κόκκινα και στα χρόνια που ακολούθησαν πρώτα υπό  τις οδηγίες του Ρότζερς που τον εμπιστεύτηκε απόλυτα και έπειτα Μα την αλλαγή ρόλου από τον Κλοπ έχει εξελιχτεί στον ταλισμάνο της Λίβερπουλ πετυχαίνοντας στη σεζόν που έληξε ένα κάρο γκολ να σουτ εκτος περιοχής συν τις ασίστ που ολοκληρώνουν την εικόνα του παιχνιδιού του!

Φυσικά υπάρχουν και οι αντιρρήσεις. Κυρίως από εκείνους που λένε πως σε μεγάλα παιχνίδια την τελευταία τριετία η απόδοση του έχει σκαμπανεβάσματα. Και αναφέρουν ως κυριότερο τον τελικό της Βασιλείας, εκεί που στο δεύτερο ημίχρονο η Σεβίλλη διέλυσε τη Λίβερπουλ στον τελικό του Europa league!

Προσωπικά ωστόσο θεωρώ πως οποιαδήποτε κριτική είναι άδικη. Ειδικά τη φετινή σεζόν τα δικά του τερματα κράτησαν την ομάδα ψηλά,πριν τραυματιστεί εναντίον της Σαντερλαντ τον Νοέμβριο, γεγονός που τον άφησε εκτος έξι εβδομάδες και όταν επέστρεψε του πήρε κάποιο διάστημα να ξαναβρεί την χαμένη του αυτοπεποίθηση! Όποιος όμως θεωρεί πως απλα με το να έχεις έναν παγκόσμιας κλάσης αστέρι  και να πιστεύεις πως από μόνο του μπορεί να σε πάει στο επόμενο επίπεδο, είναι γελασμένος!

Λίβερπουλ έχει κάποιους καλούς παίκτες, όπως τον Μανέ και  τον Φιρμινιο και τώρα και ρον Σαλάχ αλλά άλλο Κουτίνιο δεν διαθέτει γιατί απλούστατα είναι από τους λίγους που θα χωρούσαν αύριο το πρωί σε οποιαδήποτε ενδεκάδα στον πλανήτη!

Αυτό αυτό δεν εξασφαλίζει  στον ίδιο το status που θέλει αλλά ούτε και εγγυάται στην ομάδα πως θα κατορθώσει να την πάει πιο πάνω χωρίς ιδιαίτερη ενίσχυση.

Το πρόβλημα γιγαντώνεται αν αναλογιστεί κανείς πως από τη στιγμή που για έναν Νοτιοαμερικάνο ποδοσφαιριστή έρχεται η Μπαρτσελόνα ή η Ρεάλ και σε ζητάει είναι σχεδόν αδύνατο να μπορέσει να σε κρατήσει οποιαδήποτε αγγλική ομάδα! Εδώ ολόκληρη Μάντσεστερ Γιουναιτεντ το 2009 με όλους τους τίτλους στη διάθεση της και δεν κατόρθωσε να αποτρέψει τη φυγή Ροναλντο για τη Ρεάλ και όσο και αν πληγώνει τους δικούς της Λίβερπουλ το ζήτημα δεν είναι αν μπορεί η διοίκηση να πει όχι αλλά αν θέλει ο παικτης να μείνει!

Φυσικά από τη στιγμή που θα αποφασιστεί η παραχώρηση του εκείνο που οφείλει να κάνει την διοίκηση της Λίβερπουλ είναι να ζητήσει χρήματα που να ανταποκρίνονται όχι κατ´ανάγκη  στην αξία του ποδοσφαιριστή αυτή τη στιγμή αλλά στα ποσά που κινούνται αυτή την ώρα στο παζάρι! Αν ο Κεϊτά κοστίζει 75 ή αν ο Μπαπέ με μια καλή χρονιά συζητάει η Μονακό να τον δώσει με 160 εκατομμύρια λιρες τότε τουλάχιστον 100 εκατομμύρια πρέπει βα αποτιμηθεί ο Κουτίνιο! Ίσως και 120. Αν έρθει μία τέτοια πρόταση είναι πολύ δύσκολα μπορεί να πει όχι και να εμποδίσει τον Βραζιλιάνο να πάει στην Καταλωνία!

Φυσικά το επόμενο πρόβλημα για τον Κλόπ θα είναι να αυτά τα χρήματα να αποκτήσει ισάξιο αντικαταστάτη και αυτό δεν είναι εύκολο αφού σπανίζουν οι τόσο χαρισματικοί παικτες στην αγορά!

Και ένα επιπλέον ζήτημα για την Λίβερπουλ είναι πόσο μέτρια ξοδέψανε τα χρήματα για τον Σουάρες πριν τρία καλοκαίρια! Απέκτησε το προβληματικό Μπαλοτέλλι και τον μετριότατο Λάμπερτ με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την ατυχία του τραυματισμού του Στάριτζ, να βρεθεί με μείον εξήντα γκολ  την επόμενη σεζόν στο πρωτάθλημα!

Πιθανώς ούτε με 120 εκατομμύρια λιρες αυτή τη στιγμή βρίσκεις έναν ικανό για να αντικαταστήσει τον Κουτινιο αλλά πιθανώς βάζοντας και αλλά 40 στο τραπέζι με 160 να μπορείς να πάρεις τον Κεϊτά και τον Περισιτς συν να ολοκληρώσεις τη μετακίνηση του Φαν Ντάικ που είναι must για την άμυνα φτιάχνοντας ένα πιο ολοκληρωμένο ρόστερ! Προσωπικά θεωρώ πως ο Ισλανδός Σιγκουρντσον από την Σουόνσι θα ταίριαζε  απόλυτα στο παιχνίδι του Κλοπ ωστόσο μοιάζει η Εβερτον πιο κοντά του αυτή την ώρα!

Σε τελική ανάλυση ζητούμενο με τον Κουτίνιο  δεν είναι αν θέλει να τον δώσει  η ομάδα αλλά ο ίδιος αν θέλει να αποχωρήσει!  Μέχρι τη μέρα που θα μπορέσει να κερδίζει πάλι σταθερά τίτλους η Λίβερπουλ η επιθυμία των παικτών να συνεχίσουν αλλού θα είναι τροχοπέδη ωστόσο αυτό από την άλλη δεν θα συμβεί εύκολα αν δεν κρατά τους καλύτερους της παικτες! Είναι ένας φαύλος κύκλος που  δεν πρόκειται εύκολα να ολοκληρωθεί και που "τρώει" τα σωθικά της Λίβερπουλ...