Φούσκα είναι και θα σκάσει; Ξανασκεφτείτε το!

Οι μεταγραφές που αφορούν ομάδες από το νησί έχουν ξεφύγει αυτό το καλοκαίρι και τα 70 και 80 εκατομμύρια να έχουν γίνει καθημερινή συζήτηση αλλά όλα τα δείγματα που εκτιμούν οι ειδικοί οδηγούν στο συμπέρασμα πως πριν το 2020 θα έχουμε τον πρώτο παίκτη που θα εισπράξει περισσότερες από 500.000 λίρες την εβδομάδα και πως ποσά όπως τα πενήντα εκατομμύρια λίρες θα είναι η καθημερινότητα! 



Φούσκα είναι και θα σκάσει; Ξανασκεφτείτε το!

Αυτό γιατί το επόμενο τηλεοπτικό συμβόλαιο αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία κάθε ομάδας ένα μίνιμουμ 180 εκατομμυρίων λιρών ανά σεζόν αντί για τα 110 που είναι το στάνταρ ποσό τώρα! 

Μπορεί μόλις να ολοκληρώθηκε ο πρώτος χρόνος του νέου τηλεοπτικού συμβολαίου στην Πρέμιερ Λιγκ για την τριετία 2016-19 αλλά ήδη έχουν αρχίσει οι ανανεώσεις παγκοσμίως για την επόμενη περίοδο 2019-22 που αναμένεται να φέρουν ακόμα περισσότερα χρήματα στις ομάδες αν αναλογιστούμε τα ποσά που ήδη ξεκίνησαν να συμφωνούνται! Με βάση το τρέχον τηλεοπτικό συμβόλαιο  της πώλησης των δικαιωμάτων για μετάδοση των αγώνων της Πρέμιερ Λιγκ εκτός Βρετανίας το ετήσιο έσοδο είναι 1,1 δισεκατομμύρια λίρες! Με τη συμφωνία που ανακοινώθηκε την Πέμπτη μόλις τέσσερις κάτοχοι δικαιωμάτων το NBC από τις ΗΠΑ το ESPN για τη Βραζιλία, το Supersport για τη Νότιο Αφρική και το PPTV της Κίνας συμφώνησαν για το 2019-22 με ποσά που ακουμπούν συνολικά τα 680 εκατομμύρια λίρες! Και φανταστείτε πως υπάρχουν ακόμα άλλοι 65 τηλεοπτικοί οργανισμοί (μεταξύ τους η COSMOTE ΤV που έχει από το 2013 τα δικαιώματα στην Ελλάδα) που θα προχωρήσουν έως το 2019 σε συζητήσεις για ανανέωση! 

Το ποσό που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί από αυτή την πώληση της επόμενης τριετίας ξεπεράσει δύο δις λίρες ετησίως γεγονός που όχι μόνο θα διατηρήσει αλλά πιθανότατα θα εκτοξεύσει και άλλο τις τιμές των παικτών! "Πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι πως τα 200 εκατομμύρια λίρες θα είναι πριν το 2020 φυσιολογικά και η φούσκα όχι μόνο δεν θα σκάσει αλλά θα μεγαλώνει" Προειδοποιεί ένας οικονομικός αναλυτής της Deloitte. Και ένας από τους σημαντικότερους Άγγλους δημοσιογράφους ο Τζέφ Παουελ με καριέρα σχεδόν μισού αιώνα συμπληρώνει πως πάντα οι μεγάλες μεταγραφές προκαλούσαν. " Όταν ο Τρέβορ Φράνσις μεταγράφηκε για ένα εκατομμύριο λίρες όλοι είπαν πως ο κόσμος τρελάθηκε. Ήταν το 1979 και πέντε χρόνια μετά μέτριοι παίκτες κόστιζαν αυτά τα λεφτά. Όσο η τηλεόραση θα πληρώνει για να δείχνει τα καλύτερα ματς και τις καλύτερες ομάδες τα χρήματα θα εκτοξεύονται και δεν βλέπω πως αυτό θα σταματήσει τα επόμενα δέκα χρόνια!" Ήταν τα λόγια του....