Η συμβολή της Γιουνάιτεντ στην... αγγλική υπερηφάνεια

Η επιτυχία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η επιστροφή αγγλικής ομάδας σε κορυφή διοργάνωσης της UEFA μετά την Τσέλσι (2013), έδωσε την αφορμή για νέα αναζήτηση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα σε Ισπανούς, Άγγλους και Ιταλούς, στην κόντρα της... συλλογής ευρωπαϊκών τροπαίων.  



Η συμβολή της Γιουνάιτεντ στην... αγγλική υπερηφάνεια

Η κυριαρχία των Ισπανών στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχουν εκτοξεύσει τους Ίβηρες στους 33 τίτλους όσον αφορά το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, το Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ και το Κύπελλο Κυπελλούχων. Αυτή η συγκομιδή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη και φτάνει στα 39, αν συνυπολογιστούν και τα Κύπελλα Εκθέσεων που έχουν καταλήξει σε χέρια Ισπανών, με τις κατακτήσεις από τη Μπαρτσελόνα, τις δύο από τη Βαλένθια και τη μια από τη Ρεάλ Σαραγόσα.

Μάλιστα, η Ρεάλ διεκδικεί την 3η Ιουνίου ακόμα ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο, στο Κάρντιφ, μετά από αυτά του 2014 και του 2016, έχοντας πανηγυρίσει 11 φορές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Απέναντι στη «βασίλισσα» θα βρεθεί η Γιουβέντους που έκανε αξιομνημόνευτη και αξιοζήλευτη πορεία μέχρι και τον μεγάλο τελικό, δίνοντας την ευκαιρία στο ιταλικό ποδόσφαιρο να γευτεί μια τεράστια ποδοσφαιρική επιτυχία σε συλλογικό επίπεδο για πρώτη φορά έπειτα από το 2010 και την Ίντερ που τότε είχε επικρατήσει της Μπάγερν Μονάχου με δύο γκολ του Ντιέγκο Μιλίτο.

Οι Ιταλοί είναι ο... έτερος μεγάλος αντίπαλος της Αγγλίας όσον αφορά τη συνολική συγκομιδή σε ευρωπαϊκές κορυφές. Οι ομάδες της γειτονικής μας χώρας έχουν φτάσει στα 28 τρόπαια (Κύπελλο Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ, Κύπελλο UEFA/Γιουρόπα Λιγκ, Κύπελλο Κυπελλούχων) και θα παραμείνουν είτε... στην ισοπαλία με τους Άγγλους, όπως υφίσταται αυτή τη στιγμή μετά και την τελευταία κατάκτηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, είτε θα προσπεράσουν αν η «Γηραιά Κυρία» τα καταφέρει απέναντι στη Ρεάλ στο Κάρντιφ σε λίγες μέρες.

Προσθέτοντας, βέβαια, το Κύπελλο Εκθέσεων, η χώρα της Βρετανίας ξεφεύγει και προσπερνά, κυνηγώντας μονάχα τους Ισπανούς. Η Ρόμα είναι η μοναδική ιταλική ομάδα που έχει πάρει το τρόπαιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης, με τις Λιντς (2), Νιούκαστλ και Άρσεναλ. Έτσι, η κατάταξη με τους τέσσερις, σε σύνολο, θεσμούς, φτάνει για τους Ίβηρες στα 39 κύπελλα, στα 32 για την Αγγλία και μένει στα 29 για την Ιταλία.

Αυτές είναι οι τρεις χώρες που κοντράρονται στη... συλλογή των ευρωπαϊκών τροπαίων, αφού η Γερμανία έχει μείνει αρκετά πίσω.

Όσον αφορά το... καθαρά αγγλικό κομμάτι, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεπέρασε πλέον σε τίτλους τη Λίβερπουλ και είναι η πιο επιτυχημένη αγγλική ομάδα με τους 42, έναντι των 41 των «κόκκινων».

Ο σύλλογος του Μέρσεϊσαϊντ, παρ' όλα αυτά, παραμένει ο πολυνίκης σε επίπεδο Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Τσάμπιονς Λιγκ με πέντε κατακτήσεις έναντι τριών των «κόκκινων διαβόλων».