Από πρωτοπόρος έγινε προβλέψιμη και ουραγός η Ολλανδία!

Μία από τις πιο παραδοσιακές ποδοσφαιρικές δυνάμεις εδώ και σχεδόν μισό αιώνα, η Ολλανδία, είναι πολύ πιθανό να απουσιάσει από ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση ύστερα από την ήττα στην Σοφία από την Βουλγαρία το Σάββατο το βράδυ! Ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος προσπαθεί να βρει λογική εξήγηση στο γιατί μία εκ των κορυφαίων ποδοσφαιρικών σχολών δεν μπορεί να βρει απλές απαντήσεις σε εύκολα ερωτήματα!



Από πρωτοπόρος έγινε προβλέψιμη και ουραγός η Ολλανδία!

Το μάρμαρο για τη νέα ήττα που γνώριζαν οι "ορανιε" το πλήρωσε,όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, ο προπονητής.Ο Ντάνι Μπλιντ προστίθεται σε μία ανεπιθύμητη  λίστα των τεχνικών που απέτυχαν να πάνε την Ολλανδία σε μια μεγάλη διοργάνωση και η αλήθεια είναι πως μετά το 1972 δεν είναι πολλοί! Δύο σερί φορές σε παγκόσμια κύπελλα το 1982 στην Ισπανία και το 1986 στο Μεξικό η Ολλανδία απουσίασε αν και στις αμέσως προηγούμενες το 1974 στη Γερμανία και το 1978 στην Αργεντινή ήταν ηττημένη φιναλίστ απέναντι στους διοργανωτές!

Αν προσθέσει κάποιος και την απουσία από το Euro στη Γαλλία το 1984 αντιλαμβάνεται κάποιος πόσο δύσκολο ήταν εκείνα τα χρόνια της δεκαετίας του 80, για μία χώρα που έφερε ποδοσφαιρική επανάσταση στα 70's ωστόσο η κατάκτηση του τροπαίου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 1988 στο Μόναχο έφερε ένα χάπι εντ σε εκείνα τα πέτρινα χρόνια.

Στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα, υπό τον Λουίς φαν Χάαλ, η Ολλανδία απέτυχε να πάει μετά από χρόνια σε μια μεγάλη διοργάνωση, όταν αποκλείστηκε από την Δημοκρατία της Ιρλανδίας το 2002 στο δρόμο για το παγκόσμιο κύπελλο της Απω ανατολής! Φαίνεται πως κάθε στραπάτσο μακροπρόθεσμα τους κάνει καλό, αφού η ομάδα που ανασυντάχθηκε και έφτασε στα ημιτελικά στο Euo του 2004, ωριμάζοντας δε έξι χρόνια μετά διεκδίκησε στη Νότιο Αφρική το στέμμα του παγκόσμιου τίτλου χάνοντας στην παράταση από την Ισπανία!

Αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς με γυμνό μάτι με την τωρινή φουρνιά της Ολλανδίας, είναι η έλλειψη προσωπικότητας και κυρίως η απειρία που χαρακτηρίζει τις κινήσεις των περισσότερων παικτών όταν το ματς στραβώσει! Σε αυτό βέβαια, η ευθύνη δεν μπορεί να είναι μόνο των ομοσπονδιακών τεχνικών αλλά συνολικά απόρροια του χαμηλού επιπέδου που υπάρχει αυτή την ώρα στη χώρα!

Ο Μπλιντ όπως και ο Χιντινκ νωρίτερα δεν είναι μάγοι ούτε θαυματοποιοί για να μεταβάλλουν σε πρωταγωνιστές δευτεροκλασάτους Ποδοσφαιριστές που επειδή το όλο σύστημα τους μετατρέπει -εν μία νυκτί πια- σε αστέρια δεν σημαίνει ότι αποκτούν και την προσωπικότητα που χρειάζεται για να διαχειριστούν το βάρος μιας τέτοιας φανέλας!

Τώρα γίνεται κουβέντα ακόμα και για ξένο προπονητή, κάτι που ξεσήκωσε μία θύελλα αντιδράσεων στα social media αλλά και στα δημοσιογραφικα μέσα! Κακώς όμως καθωπς φαίνεται πως ιστορική μνήμη δεν υπάρχει! Γιατί Καταλαβαίνω τους οπαδούς να μην γνωρίζουν, αλλά συνάδελφοι στην Ολλανδία, που διαφωνούν με την πρόσληψη προπονητή που δεν είναι Ολλανδός, πιθανώς λησμονούν ότι στον δεύτερο τελικό σερί που έφτασε η ομάδα τους στην δεκαετία του 70, στην Αργεντινή, προπονητής ήταν ένας Αυστριακός!

Ο διάσημος Ερνστ Χάπελ που ναι μεν είχε δουλέψει στη Φέγενορντ επι ολλανδικού εδάφους, μετατρέποντας την μάλιστα σε πρωταθλητρια Ευρώπης το 1970, αλλά όταν του προτάθηκε να οδηγήσει τους "οράνιε" στα τελικά του Μουντιάλ καθόταν στον πάγκο της βελγικής Μπριζ! Ωστόσο αυτό δεν πείραξε κανένα τότε και ειδικά από τη στιγμή που παραλίγο να χαρίσει στην ομάδα τον τίτλο!

Εν ολίγοις, καμία σημασία δεν έχει η εθνικότητα αυτό που θα κάτσει στον πάγκο, άλλοι αποτελεσματικότητα του! Και κυρίως όποιος και νάναι ο προπονητής, αν η καινούργια φουρνιά δεν αποκτήσει εμπειρίες με περισσότερες εικόνες σε υψηλό επίπεδο δεν θα μπορέσει η Ολλανδία να ξαναγίνει άμεσα πρωταγωνίστρια!

Και όσο αν μας λυπεί όλους που αγαπάμε το ολλανδικό ποδόσφαιρο, αντιλαμβανόμενοι πόσα έχει προσφέρει στην εξέλιξη του αθλήματος που λατρεύουμε, πρέπει να γίνει αντιληπτό πως έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις! Η χώρα που δίδαξε σε πολλούς πως παίζεται το σύγχρονο ποδόσφαιρο, αυτή τη στιγμή με βάση την εικόνα της τελευταίας διετίας έχει μείνει ουραγός, με ένα απίστευτο προβλέψιμο τρόπο ανάπτυξης παιχνιδιού και χωρίς δεύτερες  λύσης όταν το παιχνίδι στραβώνει! Ο αποκλεισμός μοιάζει δεδομένος και πάνω σε αυτόν πρέπει να σκύψουν όλοι και να δουλέψουν, χωρίς να θεωρούν πως για όλα έφταιγε ο Μπλιντ! Εάν βολευτούν με αυτή την εύκολη λύση τότε πολύ φοβάμαι πως θα στραπάτσα θα συνεχιστούν!