Κάτι περισσότερο από ένα απλό ντέρμπι

Η Γουίμπλεντον υποδέχεται για πρώτη φορά απόψε (14/3, 21.45) την Μίλτον Κέινς Ντονς στην έδρα της, στο «Κingsmeadow», για την 38η αγωνιστική της League One. Kαι αν το στοιχείο αυτό δεν λέει και πολλά σε αρκετούς ποδοσφαιρόφιλους, το england365.gr ξετυλίγει το κουβάρι της μεταξύ τους ιστορίας, μέχρι και την πλήρη διάσπαση τους σε δυο ξεχωριστούς συλλόγους…



Κάτι περισσότερο από ένα απλό ντέρμπι

Υπό άλλες περιπτώσεις, μια ακόμα αναμέτρηση της League One μπορεί να μην προκαλούσε τόσο τα βλέμματα του φίλαθλου κόσμου στην Αγγλία. Όχι ωστόσο εν προκειμένω, όταν αφορά την Μίλτον Κέινς Ντόνς και την άτυπη «κόντρα» της με την Γουίμπλεντον…

Η ιστορία ξεκινάει ουσιαστικά 15 χρόνια πριν, το 2002 συγκεκριμένα, με την διοίκηση του συλλόγου της Γουίμπλεντον FC να υποβάλει αίτημα για αλλαγή έδρας, λόγω της τότε κάκιστης οικονομικής της κατάστασης. Στο μυαλό του Τσάρλς Κόπελ, ιδιοκτήτη της ομάδας, που σκεφτόταν ήδη από την δεκαετία του '90 το να μετακομίσει η ομάδα στο Δουβλίνο(!) της Ιρλανδίας, κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατό, υπήρξε η ιδέα για «μετακίνηση» αυτή τη φορά στην πόλη του Μίλτον Κέιν (100 χιλιόμετρα βορειότερα από την φυσική της έδρα), καθώς το ιστορικό «Plough Lane» δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της ομάδας, ενώ προσωρινά συγκατοικούσε με την Κρίσταλ Πάλας στο «Σέλχαρστ Παρκ».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να θυμίσουμε ότι η ομάδα της Γουίμπλεντον, για τα προ δεκαπενταετίας δεδομένα, δεν θεωρούνταν αγωνιστικά αμελητέα ποσότητα. Aπό το 1986 μέχρι και το 2000 βρισκόταν ανελλιπώς στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία του Νησιού, και το 1988 μάλιστα είχε κατακτήσει το Κύπελλο, απέναντι στη Λίβερπουλ με σκορ 1-0.

Η κίνηση της αλλαγής έδρας φυσικά δεν άρεσε καθόλου στους φιλάθλους, οι οποίοι πήραν την απόφαση να «χτίσουν» από το μηδέν εκ νέου την ομάδα της καρδιάς τους (ως AFC Wimbledon πια), διατηρώντας το ήδη υπάρχον έμβλημα (του δικέφαλου αετού) αλλά και τα παραδοσιακά χρώματα της ομάδας, το μπλε και το κίτρινο.

Μπορεί ο… επίγονος της πάλαι ποτέ Wimbledon FC να άλλαξε χρώμα και έμβλημα, και να υιοθέτησε πλέον τα κόκκινα-άσπρα, όμως συνέχισε την πορεία του κανονικά στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Από την άλλη, ο νεότευκτος σύλλογος της AFC θα ξεκινούσε αναγκαστικά από τις χαμηλότερες βαθμίδες του αγγλικού ποδοσφαίρου (και την 11η κατηγορία συγκεκριμένα), με την πάροδο των χρόνων πάντως κατάφερε να ανέβει σταδιακά τις κατηγορίες, μέχρι που το 2016 κατάφερε να φτάσει στην League One και να ξεπεράσει, στην τρέχουσα περίοδο, το… αντίπαλο δέος της Μίλτον Κέινς Ντονς.

Οι δυο ομάδες, μέχρι να συναντηθούν για πρώτη φορά στην ίδια κατηγορία (την League One εν προκειμένω, τον περασμένο Δεκέμβρη και το νικηφόρο 1-0 της Μίλτον Κέιν) έχουν αναμετρηθεί στο παρελθόν ήδη τρεις φορές. Αρχικά, για το Κύπελλο Αγγλίας, στις 2/12/2012, όπου η ΜΚ Ντονς επικράτησε της Γουίμπλεντον με 2-1, ακολούθως στο Λιγκ Καπ της περιόδου 2014/15 (στις 12 Αυγούστου), με το σκηνικό να επαναλαμβάνεται, αυτή τη φορά με σκορ 3-1 για τον σύλλογο του Μίλτον Κέιν. Όμως, στο τρίτο ραντεβού, εκείνη που χαμογέλασε ήταν η Γουίμπλεντον, που πανηγύρισε την νίκη (3-2) στις 7/10/2014 , στο πλαίσιο του «Johnstones Paint Trophy», το Κύπελλο δηλαδή που διεξάγεται με τις ομάδες της τρίτης και τέταρτης κατηγορίας στην Αγγλία.

Στο πλαίσιο της 38ης αγωνιστικής, η αποψινή αναμέτρηση θα έχει φυσικά ιστορικό χαρακτήρα, αφού θα είναι η πρώτη που θα αντιμετωπίσει στο «Kingsmeadow» την Mίλτον Κέινς Ντονς. Κάτι που οι οπαδοί των «Dons» το περιμένουν με ανυπομονησία, ώστε να… πικάρουν τους αντίπαλους οπαδούς. «Τhe Real Dons are here» (σ.σ. «οι πραγματικοί Ντονς είναι εδώ»), συνηθίζουν να τραγουδούν οι φίλοι της Γουίμπλεντον προς αυτούς της Μίλτον Κέιν, τη στιγμή που εκείνοι τους «απαντούν» με το «Were keeping the Dons, just get over it» (δηλαδή, «εμείς κρατάμε το ‘Ντονς’, και εσείς απλά ξεπεράστε το»!)

Από βαθμολογικής απόψεως, το διακύβευμα επίσης δεν είναι μικρό, αφού η 13η Γουίμπλεντον, έχοντας 47 βαθμούς, θέλει να «σπρώξει» ακόμα πιο κάτω στην βαθμολογία την 17η ΜΚ Ντονς (με 44 βαθμούς). Ίσως βέβαια ακόμα και το αποτέλεσμα να «μπει» στην άκρη απόψε, από τη στιγμή που δυο κόσμοι, με κοινές ποδοσφαιρικές ρίζες μεν αλλά με τόσα πολλά που τους χώρισαν στην πορεία, θα τεθούν ξανά αντιμέτωποι…