Η «κατάρα» της κατάκτησης του Λιγκ Καπ!

Το Λιγκ Καπ αποτελεί έναν τίτλο, η κατάκτηση του οποίου καταγράφεται με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία των ομάδων που το κέρδισαν. Πέραν όμως, της δόξας και της υστεροφημίας, τα τελευταία χρόνια την πρωτιά στον εν λόγω θεσμό συνοδεύει μία αρνητική παράδοση, η οποία θέλει τους περισσότερους προπονητές που σήκωσαν το τρόπαιο του EFL Cup να αποτελούν παρελθόν από τις ομάδες τους, λίγους μόλις μήνες μετά τον θρίαμβό τους!



Η «κατάρα» της κατάκτησης του Λιγκ Καπ!

Η αρχή έγινε το 2007 με τον Ζοσέ Μουρίνιο, όταν ο νυν προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκείνη την εποχή, τεχνικός της Τσέλσι, απολύθηκε 7 μήνες αργότερα από τον τελικό του «Γουέμπλεϊ» για το Λιγκ Καπ απέναντι στη συμπολίτισσα των «μπλε», Άρσεναλ.

Ο «Special One» μάλιστα, γεύτηκε και δεύτερη φορά το... πικρό ποτήρι της απόλυσης 8 χρόνια αργότερα, όταν και πάλι ως κόουτς της Τσέλσι, το 2015 (πρωταθλήτρια εκείνη τη χρονιά) αποτέλεσε παρελθόν από το «Στάμφορντ Μπριτζ» 9 μήνες ύστερα από την κατάκτηση του Λιγκ Καπ κόντρα στην έτερη συμπολίτισσα, Τότεναμ.

Το 2008 ήταν η σειρά του Χουάντε Ράμος να βιώσει τα «δεινά» της κατάκτησης του πρώτου χρονικά τροπαίου στην Αγγλία, όταν τα πανηγύρια από τον τελικό απέναντι στην Τσέλσι, διαδέχθηκε η φυγή του από το «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» 8 μήνες μετά.

Το 2011 η Μπέρμιγχαμ σήκωνε το δεύτερο Λιγκ Καπ της ιστορίας της (και συνολικά τίτλο της) απέναντι στην Άρσεναλ υπό την καθοδήγηση του Άλεξ ΜακΛίς, το τρόπαιο ωστόσο, δεν κατέστη αρκετό για να κρατήσει τον Σκωτσέζο τεχνικό στον πάγκο του, καθώς ο ίδιος δεν κατάφερε να κρατήσει την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ, με συνέπεια να απολυθεί τρεις μήνες μετά τον θρίαμβο του «Γουέμπλεϊ».

Τρεις μήνες κράτησε και η θητεία του Κένι Νταλγκλίς στον πάγκο της Λίβερπουλ από τη στιγμή που στέφθηκε τιτλούχος το 2012 στον τελικό απέναντι στην Κάρντιφ, με τους «κόκκινους» να αντικαθιστούν τον θρύλο του συλλόγου του Μέρσεϊσαϊντ με τον Μπρένταν Ρότζερς εν όψει της νέας τότε αγωνιστικής περιόδου.

Ο μακροβιότερος προπονητής που άντεξε περισσότερο την «κατάρα» του Λιγκ Καπ ήταν ο Μίκαελ Λάουντρουπ, ο οποίος έμεινε στον πάγκο της Σουόνσι σχεδόν έναν χρόνο μετά την επικράτηση απέναντι στην Μπράντφορντ τον Φεβρουάριο του 2013, μέχρι δηλαδή να επιβεβαιωθεί ο... κακός οιωνός και να αποδεσμευτεί από τους «κύκνους» στις αρχές του επόμενου Φλεβάρη (2014).

Τελευταίο «θύμα» του EFL Cup αποτέλεσε ο τεχνικός της Μάντσεστερ Σίτι, Μανουέλ Πελεγκρίνι, ο οποίος ακολουθώντας τα... χνάρια των ΜακΛίς και Νταλγκλίς παρέμεινε μόλις ένα τρίμηνο στον πάγκο των «πολιτών» έπειτα από τη νίκη στον τελικό της διοργάνωσης απέναντι στη Λίβερπουλ τον περασμένο Φεβρουάριο (2016).