Mπάγερν, ο ευρωπαϊκός «δαίμονας» της Άρσεναλ

Στο πλαίσιο των «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, η Άρσεναλ αναμετράται μια ακόμα φορά απόψε (21.45) με τη Μπάγερν Μονάχου, και το england365.gr κάνει μια αναδρομή στις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση, με την πλάστιγγα να «γέρνει» σαφώς προς το μέρος των Βαυαρών…



Mπάγερν, ο ευρωπαϊκός «δαίμονας» της Άρσεναλ

Μπορεί να ήλπιζε πως, ως ισχυρή στην κλήρωση των «16» τον περασμένο Δεκέμβρη, θα είχε εύκολο θεωρητικά έργο, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Όχι μόνο επειδή η Μπάγερν Μονάχου αποτελεί ανέκαθεν ένα «βαρύ» όνομα στα ευρωπαϊκά κύπελλα και ένας υπολογίσιμος αντίπαλος, αλλά και επειδή όταν πετυχαίνει την Άρσεναλ στην Ευρώπη, κάτι… παθαίνει!

15 μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση, ξανά στο Μόναχο, οι δυο ομάδες θα τεθούν σήμερα αντιμέτωπες, στο πρώτο σκέλος που θα καθορίσει το ποιος θα πάρει το εισιτήριο για τους «8» του θεσμού (στις 7/3 ο επαναληπτικός του Λονδίνου). Και παρά τα όποια προβλήματα της, η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ θα χρειαστεί να αφήσει κατά μέρους και την παράδοση σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ…

 

2000/01 (5 Δεκεμβρίου και 14 Μαρτίου)

Το πρώτο… ραντεβού ανάμεσα σε «κανονιέρηδες» και Bαυαρούς «έκατσε» στη φάση των 16 της χρονιάς 2000/01, με τη διαφορά ωστόσο ότι τη χρονιά εκείνη και το δεύτερο στάδιο της διοργάνωσης αποτελούνταν από ομίλους. Άρσεναλ και Μπάγερν ήρθαν ισόπαλες με σκορ 2-2 στις 5/12 στο Λονδίνο, ενώ στο Μόναχο οι γηπεδούχοι επικράτησαν (1-0). Και οι δυο πάντως προκρίθηκαν τότε στα προημιτελικά, αφήνοντας πίσω τις Λιόν και Σπαρτάκ Μόσχας. Η Μπάγερν κατάφερε μάλιστα να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής, στην κατάκτηση του τροπαίου.

 

2004/05 (22 Φεβρουαρίου και 9 Μαρτίου)

Ξανά στους «16», αυτή τη φορά όμως με πρώτο ματς στη Γερμανία και με τη Μπάγερν να έχει πάρει προβάδισμα για την πρόκριση. Όμως το τέρμα του Τουρέ στο τέλος (88’) δίνει ελπίδες στην Άρσεναλ, τις οποίες εν τέλει δεν δικαίωσε, αφού το 1-0 δεν ήταν αρκετό για να έρθει η πρόκριση. Οι Λονδρέζοι γύρισαν… σπίτι τους και λίγο αργότερα ακολούθησε και η Μπάγερν, μένοντας εκτός ακολούθως από την Τσέλσι.

 

2012/13 (19 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου)

Στο ίδιο έργο θεατές οι Λονδρέζοι, αυτή τη φορά πάντως με πιο… δραματικό τρόπο, πληρώνοντας την ισοβαθμία στα εκτός έδρας γκολ! Χάρη στη νίκη με 1-3 στο Λονδίνο, η ομάδα του Γιούπ Χάινκες τότε θεώρησε πως θα έχει εύκολη αποστολή στον επαναληπτικό αγώνα. Το γκολ όμως του Λοράν Κοσιελνί στο 86ο λεπτό προκάλεσε… παγωμάρα στην «Αλιάνζ Αρίνα», με τα τελευταία λεπτά να είναι δραματικά! Η επική ανατροπή δεν ήρθε ποτέ, οι Βαυαροί πάντως πήραν για τα καλά το μάθημα τους και όπως συνέβη και το 2001, έφτασαν εκ νέου στην κατάκτηση του ευρωπαϊκού θρόνου το Μάιο.

 

2013/14 (19 Φεβρουαρίου και 11 Μαρτίου)

«Déjà vu» στα νοκ-αουτ του Τσάμπιονς Λιγκ, ακριβώς έναν χρόνο μετά το πρώτο «διπλό» στο «Έμιρειτς»! Με συνοπτικές διαδικασίες η Μπάγερν Μονάχου ξανακέρδισε εκτός έδρας την Άρσεναλ με 0-2, για να κάνει το δεύτερο παιχνίδι στο «σπίτι» της διαδικαστικού χαρακτήρα, χωρίς ιδιαίτερες… συγκινήσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν.

 

2015/16 (20 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου)

Παρά το κακό ξεκίνημα στον 5ο όμιλο, η Άρσεναλ αρχίζει και «ρεφάρει» απέναντι στους πρωταθλητές Γερμανίας, με πρωταγωνιστές τους Οζίλ και Ζιρού προς το τέλος του παιχνιδιού. Η… αντίδραση ωστόσο ήρθε με εμφατικό τρόπο στη Βαυαρία, όπως άλλωστε δείχνει και το εκπληκτικό 5-1! Έστω και έτσι όμως, οι Λονδρέζοι κατάφεραν να προσπεράσουν στην ισοβαθμία τον Ολυμπιακό (στους 9 πόντους, 4η του ομίλου η Ντινάμο Ζάγκρεμπ) και να προκριθούν για 16η σερί φορά στην επόμενη φάση, με τους Γερμανούς φυσικά πρώτους στον όμιλο.

 

Φυσικά το έργο της Άρσεναλ απόψε στην «Αλιάνζ Αρίνα» δεν θα είναι εύκολο, από τη στιγμή που η Μπάγερν Μονάχου μετράει 15 σερί εντός έδρας νίκες στο Τσάμπιονς Λιγκ (από το 2014 μέχρι και σήμερα). Ταυτόχρονα, το σύνολο του Αρσέν Βενγκέρ θα ψάξει τη δική του υπέρβαση, ώστε να βρεθεί για πρώτη φορά από την σεζόν 2009/10 στους «8» της διοργάνωσης!