Πέρυσι ήταν η Μπράιτον, φέτος είναι η Μπόρνμουθ: Αξίζει ο Άντονι Ιραόλα το βραβείο του προπονητή της χρονιάς;

Άντονι Ιραόλα. Ο προπονητής της χρονιάς. Ακόμη και αν δεν πάρει πρωτάθλημα. Ακόμη και αν δεν βγει στην Ευρώπη. Είναι «επικό» αυτό που πραγματοποιεί φέτος με την Μπόρνμουθ. Από την αδιανόητη συγκομιδή βαθμών, μέχρι το… Champions League που θα διεκδικούσε, αν το πρωτάθλημα ξεκινούσε τον Νοέμβριο!



Πέρυσι ήταν η Μπράιτον, φέτος είναι η Μπόρνμουθ: Αξίζει ο Άντονι Ιραόλα το βραβείο του προπονητή της χρονιάς;

Έχει αντιληφθεί κανένας στον απόλυτο βαθμό, τι ακριβώς έχει καταφέρει φέτος η Μπόρνμουθ; Ή μήπως, επειδή λέγεται… Μπόρνμουθ, παίζει στο «Βιτάλιτι» και δεν συγκαταλέγεται στο Big 6, δεν πρέπει να μπούμε στη διαδικασία να ασχοληθούμε ιδιαίτερα μαζί της;

Ίσως μάλιστα, όταν ξεκίνησε η σεζόν και δεν είχε κερδίσει στα εννέα πρώτα της παιχνίδια, να μπαίναμε περισσότερο στη διαδικασία να γράψουμε για αυτήν. Διότι δεν πήγαινε καλά, διότι ο Άντονι Ιραόλα ένιωθε πως «τρίζει» η καρέκλα του, διότι δεν περιμέναμε τόσο κακή την εικόνα των «κερασιών».

Για να είμαστε ρεαλιστές όμως, στην πραγματικότητα η θέση του Ιραόλα δεν «έτριξε» ποτέ. Το ακριβώς αντίθετο ίσχυε για την ακρίβεια. Τον πίστεψε πολύ η διοίκηση της Μπόρνμουθ, του έδωσε χρόνο να δείξει το έργο του, έμοιαζε θέμα… χρόνου πως θα ανακάμψει η ομάδα. Και πράγματι, αυτό ακριβώς συνέβη!

Βρίσκεται στη μέση της βαθμολογίας. Είναι 10η με 48 βαθμούς. Μετρά δύο διαδοχικές νίκες και τέσσερις συνολικά τον τελευταίο έναν μήνα σε επτά παιχνίδια. Προέρχεται από δύο σερί clean sheets και δεν έχει δεχθεί γκολ από ομάδα που βρίσκεται εκτός της πρώτης δεκάδας, εδώ και έναν μήνα.

Με το 3-0 επί της Μπράιτον, την προσπέρασε στον βαθμολογικό πίνακα και κατέρριψε ένα νέο ρεκόρ για τον σύλλογο. Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Μπόρνμουθ έφτασε τους 48 βαθμούς. Και εκκρεμούν ακόμη τρεις αναμετρήσεις για να ολοκληρωθεί η χρονιά της.

Αν εξαιρέσει κάποιος το κομμάτι της σεζόν στο οποίο αναφερθήκαμε, η Μπόρνμουθ βλέπει μόλις τέσσερις ομάδες να έχουν συγκεντρώσει περισσότερους βαθμούς από εκείνη το τελευταίο εξάμηνο. Τη Μάντσεστερ Σίτι, την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ και την Άστον Βίλα. Αν δηλαδή το πρωτάθλημα ξεκινούσε τον Νοέμβριο, η Μπόρνμουθ θα ήταν 5η, θα διεκδικούσε την Ευρώπη και θα περίμενε αν η Αγγλία θα βγάλει 5η ομάδα στο Champions League…

Είναι επικό το επίτευγμα του Άντονι Ιραόλα στην πρώτη του σεζόν στον σύλλογο. Και προφανώς, το πράττει δίχως τους μεγάλους «αστέρες». Με τον εκπληκτικό Ντόμινικ Σολάνκε, με τον Σεμένιο, με τον Κλάιφερτ στα άκρα και με τον Ουατάρα να γίνεται κατά συνθήκη αριστερό μπακ, καθώς είχε και αρκετούς τραυματισμούς.

Πέρυσι ήταν η Μπράιτον η ομάδα «έκπληξη» της σεζόν, φέτος είναι η Μπόρνμουθ. Και μην ξεχνάτε… Ακολουθεί η συνάντηση στο «Έμιρεϊτς» με την Άρσεναλ, μεσολαβεί το παιχνίδι με την Μπρέντφορντ, η σεζόν της ολοκληρώνεται στο Λονδίνο ξανά, κόντρα στην Τσέλσι. Είναι ικανή για κάθε αποτέλεσμα. Ακόμη λοιπόν και αν δεν το πάρει, μήπως ο Άντονι Ιραόλα «δικαιούται» το βραβείο του προπονητή της χρονιάς;

Δημήτρης Μανάκος