Φούλαμ: Διεκδικήτρια ευρωπαϊκής θέσης, βάζοντας τέλος στο «ασανσέρ»

Η φετινή σεζόν στην Premier League είναι αρκετά ανατρεπτική ως τώρα με κάποιες μεγάλες εκπλήξεις στο βαθμολογικό πίνακα. Η πιο απρόσμενη, ίσως, είναι η εξαιρετική πορεία της Φούλαμ, η οποία φιγουράρει αυτή τη στιγμή στην 6η θέση, ούσα πάνω από Λίβερπουλ και Τσέλσι!  



Φούλαμ: Διεκδικήτρια ευρωπαϊκής θέσης, βάζοντας τέλος στο «ασανσέρ»

Εντυπωσιακή βαθμολογική συγκομιδή

Η λονδρέζικη ομάδα μετά την ολοκλήρωση 20 αγωνιστικών και πριν από το ματς με την Τότεναμ, μετράει 31 βαθμούς με συντελεστή τερμάτων 32-29. Ένα αξιοθαύμαστο επίτευγμα, αν αναλογιστεί κανείς την αντίστοιχη επίδοσή της στις δύο τελευταίες σεζόν που βρέθηκε στην Premier League. Συγκεκριμένα, τη σεζόν 2018-19 στο αντίστοιχο σημείο είχε 14 βαθμούς με 18-43 συντελεστή τερμάτων, ενώ το 2020-21, 14 βαθμούς με 17-29 στα γκολ.

Έχει δηλαδή ήδη υπερδιπλάσιους βαθμούς! Η Φούλαμ τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι σε τροχιά Ευρώπης. Η τελευταία χρονιά στην οποία εξασφάλισε τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν το 2008-09, όταν και τερμάτισε στην 7η θέση. Τότε, μετά το πέρας 20 αγωνιστικών μετρούσε 26 βαθμούς με συντελεστή τερμάτων 19-17. Ακόμα και την αγωνιστική περίοδο 2009-10, όταν και έφτασε μέχρι τον τελικό του Europa League και διέθετε μία από τις καλύτερες ομάδες της σύγχρονης ιστορίας της, η βαθμολογική της συγκομιδή ήταν χαμηλότερη από τη φετινή, καθώς είχε 27 βαθμούς και 26-22 στα γκολ, στο αντίστοιχο σημείο.

Φυσικά, ο ανταγωνισμός τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατακόρυφα στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, όμως αυτό δεν μειώνει ούτε στο ελάχιστο την ξέφρενη πορεία της ομάδας του Μάρκο Σίλβα.

Νίκες στα «εξάποντα ματς»

Ένας από τους βασικότερους λόγους της μέχρι τώρα επιτυχίας της Φούλαμ, είναι το ρεκόρ που διαθέτει απέναντι στις ομάδες οι οποίες, στα χαρτιά τουλάχιστον, έχουν την ίδια δυναμική. Αν εξαιρέσουμε δηλαδή τα παιχνίδια με τις ομάδες που βρίσκονται από πάνω της στη βαθμολογία αλλά και τα αντίστοιχα με Λίβερπουλ και Τσέλσι, το ρεκόρ της είναι οκτώ νίκες, τρεις ισοπαλίες και μόλις μια ήττα από τη Γουέστ Χαμ.

Μπορεί η αίγλη μίας επικράτησης απέναντι σε διεκδικητή του τίτλου να είναι μεγάλη, όμως αυτές οι νίκες «πυροτεχνήματα» δεν έχουν την ίδια βαθμολογική σημασία με τις αντίστοιχες απέναντι σε αντιπάλους ίδιου βεληνεκούς και με παρόμοιους στόχους.

Έμπειρος προπονητής

Έπειτα από τις αποτυχημένες θητείες των Κλαούντιο Ρανιέρι και Σκοτ Πάρκερ, οι οποίοι οδήγησαν σε υποβιβασμούς τις σεζόν 2018-19 και 2020-21 με την ομάδα να έχει μόλις προβιβαστεί, η διοίκηση αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Μάρκο Σίλβα.

Ο Πορτογάλος τεχνικός είχε μια γεμάτη πενταετία στην Premier League, έχοντας περάσει από τους πάγκους των Χαλ, Γουότφορντ και Έβερτον. Ωστόσο, καμία από τις τρεις ομάδες δεν έχει ιδιαίτερα καλές αναμνήσεις από τις περιόδους ηγεσίας του. Στη Χαλ απέτυχε να κρατήσει την ομάδα στην Premier League, στη Γουότφορντ έφυγε κακήν κακώς όταν έγινε γνωστή η συμφωνία του με την Έβερτον, ενώ και στον πάγκο των «toffees» δεν κατάφερε να στεριώσει.

Αποτέλεσε λοιπόν μια επιλογή με ρίσκο, όμως ο Μάρκο Σίλβα αποδεικνύει μέχρι στιγμής ότι έχει βελτιωθεί αισθητά και είναι πλέον ένας προπονητής επιπέδου Premier League. Κατάφερε την περσινή σεζόν να υπογράψει την επιστροφή της Φούλαμ στα «μεγάλα σαλόνια» του αγγλικού ποδοσφαίρου με χαρακτηριστική άνεση, τερματίζοντας στην κορυφή με 90 βαθμούς.

Έτσι λοιπόν και φέτος με το πόδι πατημένο στο γκάζι οδηγεί την ομάδα του στο κυνήγι του ονείρου της Ευρώπης.

Ποιοτικό ρόστερ

Αναμφίβολα, σημαντικό ρόλο παίζει και το εξαιρετικό υλικό που διαθέτει ο Μάρκο Σίλβα, με μπροστάρη τον Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, ο οποίος με 11 γκολ σε 16 αγώνες βρίσκεται στην τέταρτη θέση των σκόρερ του πρωταθλήματος.

Ο Σέρβος φορ βρίσκεται αισίως πέντε χρόνια στην ομάδα και αποτελεί ίσως την πιο ηγετική φυσιογνωμία στο ρόστερ.

Βεβαίως, έχει άξιους συμπαραστάτες μεσοεπιθετικά. Ο Ντε Κόρδοβα Ριντ με τέσσερα γκολ και ο Αντρές Περέιρα με πέντε ασίστ ξεχωρίζουν, ενώ πρέπει να γίνει ειδική μνεία στον Γουίλιαν, ο οποίος προσφέρει το κάτι παραπάνω, έχοντας και την ανάλογη εμπειρία στην Premier League από τη θητεία του, κυρίως στην Τσέλσι. Εν αντιθέσει με τα προηγούμενα χρόνια, η αμυντική γραμμή της Φούλαμ εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, οδηγούμενη από την σταθερότητα του Λένο, αλλά και το μείγμα ταλαντούχων αμυντικών, όπως οι Τέτε, Ανταραμπιόγιο και Ρόμπινσον.

Με τα έως τώρα δεδομένα, η ομάδα του Μάρκο Σίλβα, δείχνει ότι όχι μόνο θα σπάσει τη σύγχρονη κακή παράδοση που τη θέλει να υποβιβάζεται αμέσως μετά την άνοδό της στην Premier League, αλλά θα κυνηγήσει μέχρι τέλους την έξοδο στην Ευρώπη. Απόψε υποδέχεται την Τότεναμ, από την οποία μετράει έξι σερί εντός έδρας ήττες. Αν δεν μπορεί η σημερινή έκδοση της Φούλαμ να σπάσει αυτή την κακή παράδοση, τότε ποια θα τα καταφέρει;

Ιάσονας Τσίλης