Το νέο εγχείρημα της Νιούκαστλ και οι «stepping stones» παίκτες που καταφθάνουν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ!

Οι «καρακάξες» έχουν μπει σε νέα εποχή, οι στόχοι της ομάδας έχουν αλλάξει και ο Έντι Χάου είναι έτοιμος να την οδηγήσει αργά και σταθερά σε μία νέα σεζόν με πολλές αλλαγές. Γιατί όμως δεν έρχονται πρωτοκλασάτοι παίκτες στο λιμάνι και πως λειτουργεί η τεχνική των «stepping stones» παικτών;



Το νέο εγχείρημα της Νιούκαστλ και οι «stepping stones» παίκτες που καταφθάνουν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ!

Τον Οκτώβριο του 2021, ένα Σαουδαραβικό fund που η περιουσία του υπολογίζεται στις 320 δισεκατομμύρια λίρες, εξαγόρασε το 80% των μετοχών της Νιούκαστλ και άλλαξε την ιστορία του συλλόγου. Ο ανεπιθύμητος ιδιοκτήτης Μάικλ Άσλεϊ αποχώρησε και οι οπαδοί κέρδισαν πίσω την ομάδα τους.

Εκείνη την εποχή, οι «καρακάξες» βρίσκονταν στην 19η θέση της βαθμολογίας χωρίς νίκη στο πρωτάθλημα, ωστόσο, η έλευση του Έντι Χάου, ενός προπονητή που γνωρίζει πολύ καλά την Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και οι μεταγραφές που ανέβασαν επίπεδο το ρόστερ, μετέτρεψαν μία χαμένη σεζόν σε ένα ονειρικό παραμύθι.

Η φετινή σεζόν αναμένεται πολύ διαφορετική, με νέους στόχους, νέες φιλοδοξίες και ένα κατάμεστο Σεντ Τζέιμς Παρκ, με την πόλη του Νιούκαστλ να γεμίζει και πάλι με αισιοδοξία και ανιδιοτελή αγάπη για την ομάδα. Ο Έντι Χάου το γνωρίζει πολύ καλά αυτό και αναμένεται να παρουσιάσει μία νέα ομάδα, με την ευχέρεια που είχε και θα έχει στο μεταγραφικό παζάρι λόγω της οικονομικής δύναμης των «αφεντικών». Γιατί όμως δεν μπορούν να έρθουν οι πρωτοκλασάτοι παίκτες των μεγάλων ομάδων στο «λιμάνι» και τι είναι οι «stepping stones» παίκτες που υπογράφουν με τον σύλλογο;

Όπως είναι αντιληπτό, οι «καρακάξες» δεν θα μπορούσαν να φέρουν ούτε τον Ρονάλντο, ούτε τον Νεϊμάρ και τον Εμπαπέ. Ακόμη και αν έχουν την οικονομική δυνατότητα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί καθώς το επίπεδο του ρόστερ δεν συγκρίνεται σε καμία περίπτωση με τις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Αντ’ αυτού, οι μεταγραφές που έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής ο Έντι Χάου είναι ακριβώς αυτές που χρειάζεται για να μεταβεί ομαλά στην νέα εποχή. Αυτό που λένε οι Άγγλοι… stepping stones.

Οι «stepping stones» παίκτες είναι εκείνοι που με την έλευσή τους στο κλαμπ θα ανεβάσουν επίπεδο το ρόστερ, ενώ συνήθως θα είναι και εξοικειωμένοι με το πρωτάθλημα για να έχουν άμεση επιρροή στα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις της ομάδας. Το πιο πιθανό είναι να αγοράζονται σε τιμή μεγαλύτερη από ό,τι συνήθως και κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα αποτελέσουν την βασική επιλογή του προπονητή όταν οι πρωτοκλασάτοι παίκτες θα καταφθάνουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ένας τέτοιος παίκτης ήταν ο Κρις Γουντ που αποκτήθηκε έναντι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ από την Μπέρνλι, με στόχο να αποδυναμώσει την αντίπαλό της ενώ παράλληλα να λύσει το πρόβλημα στο επιθετικό τρίτο.

Ωστόσο, τα πιο σημαντικά παραδείγματα «stepping stone» παικτών είναι οι Κίεραν Τρίπιερ και Νταν Μπερν. Ο πρώην μπακ της Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν ο καταλληλότερος για να βοηθήσει τις «καρακάξες» να ανέβουν επίπεδο, με την εμπειρία του τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και με την φανέλα των «τριών λιονταριών». Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Νταν Μπερν, έναν οπαδό της Νιούκαστλ, που κατέφθασε στην ομάδα για να «ασφαλίσει» το κέντρο της άμυνας, γνωρίζοντας την Λίγκα από το πέρασμά του από την Μπράιτον.

Παράλληλα, ο δανεισμός του Ματ Τάργκετ ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τις πτέρυγες του Έντι Χάου και σε συνδυασμό με την ποιοτική προσθήκη του Μπρούνο Γκιμαράες (42,1 εκατ. ευρώ), που θα μείνει για χρόνια στον σύλλογο, η Νιούκαστλ κατάφερε να τερματίσει στην 11η θέση και να αποφύγει με περίσσια άνεση τον υποβιβασμό.

Ωστόσο, οι μεταγραφές «stepping stones» παικτών συνεχίζονται, με την μόνιμη αγορά του Ματ Τάργκετ αλλά και την ευφυέστατη απόκτηση του Νικ Πόουπ, ενός γκολκίπερ που έχει αποδείξει την αξία του με την φανέλα της Μπέρνλι τα τελευταία χρόνια. Μπορεί οι μέχρι στιγμής μεταγραφές να μην φαίνονται τόσο ικανοποιητικές για τους φίλους της ομάδας, όμως οι «αστέρες» θα χρειαστεί να πεισθούν από τις «καρακάξες» στην φετινή σεζόν προτού ξεκινήσουν να καταφθάνουν στο Σεντ Τζέιμς Παρκ με –πιθανότατα- αργούς ρυθμούς.

Στράτος Μαρίνος