Άστον Βίλα: Μπορεί η σταθερότητα να φαίνεται θετική, οι μεταγραφές όμως «απαιτούν» ένα βήμα μπροστά

Μια σεζόν χωρίς συγκινήσεις και με εύκολη σωτηρία μοιάζει ιδανική για μια ομάδα όπως την Άστον Βίλα, που επέστρεψε στην Premier League την σεζόν 2019-20. Αν βάλουμε στην εξίσωση τις μεταγραφικές της κινήσεις, όμως, το πρόσημο της χρονιάς είναι σίγουρα αρνητικό.



Άστον Βίλα: Μπορεί η σταθερότητα να φαίνεται θετική, οι μεταγραφές όμως «απαιτούν» ένα βήμα μπροστά

Η Άστον Βίλα θεωρείται από την πλειονότητα του ποδοσφαιρικού κόσμου μια mid-table ομάδα της Premier League. Ακόμα και οι πιο φιλόδοξοι οπαδοί της δεν θα την τοποθετούσαν πιο ψηλά. Με τα δεδομένα αυτά, ο κόσμος της θα έμεινε μάλλον ικανοποιημένος από την φετινή σεζόν. 

Πράγματι, με μια πρώτη ματιά, οι «χωριάτες» έχουν μια θετική παρουσία, με μερικά εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά και κάποιες απρόσμενες ήττες, που τους οδηγούν άνετα στην παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Η πρώτη ματιά όμως -σχεδόν- πάντα παραπλανεί.

Η ομάδα του Στίβεν Τζέραρντ είχε ένα… γεμάτο καλοκαίρι. Η αποχώρηση του Τζακ Γκρίλις δημιούργησε τόσο την ανάγκη όσο και την δυνατότητα (λόγω των χρημάτων που έφερε η μεταγραφή του) για ενίσχυση, με τους «βίλανς» να την εκμεταλλεύονται… στο μέγιστο.

Δεν είναι υπερβολή πως η Άστον Βίλα, μια μέτρια ομάδα της Premier League, είχε μια από τις καλύτερες μεταγραφικές περιόδους στην πλανήτη. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός πως τρεις από τις 20 πιο ακριβές μεταγραφές του καλοκαιριού στον κόσμο ήρθαν στο Βίλα Παρκ!

Ο λόγος για τον Εμιλιάνο Μπουεντία, που αποκτήθηκε από την Νόριτς έναντι 38 εκατομμυρίων ευρώ, τον Λέον Μπέιλι, για τον οποίο δόθηκαν 32 εκατομμύρια στην Λεβερκούζεν και τον Ντάνι Ινγκς, που ήρθε από την Σαουθάμπτον έναντι 30 εκατομμυρίων ευρώ. Ποσά-ρεκόρ για ποδοσφαιριστές που θα έπρεπε να ανεβάσουν επίπεδο την ομάδα του Μπέρμιγχαμ.

Γιατί μιλάμε για ποδοσφαιριστές πρωτοκλασάτους, που είχαν αποδείξει την αξία τους. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός, η δέκατη ακριβότερη μεταγραφή του καλοκαιριού, είχε «τραβήξει όλα τα βλέμματα» πάνω του με τις εμφανίσεις του ενώ έφτασε και «μια ανάσα» μακριά από την Άρσεναλ.

Ο Τζαμαϊκανός με την Λεβερκούζεν είχε καθιερωθεί ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Bundesliga, ενώ ο Άγγλος επιθετικός σκόραρε κατά βούληση με την Σαουθάμπτον. Και όλα αυτά χωρίς να εξετάσουμε το μεταγραφικό «παζάρι» του Ιανουαρίου.

Και εκεί η Άστον Βίλα είχε την… τιμητική της, πραγματοποιώντας την έκτη πιο ακριβή μεταγραφή του χειμώνα με την απόκτηση του Λούκας Ντιν από την Έβερτον. Χωρίς να υπολογίζουμε φυσικά το «μπαμ» του Φιλίπε Κουτίνιο, ο οποίος ήρθε ως δανεικός.

Αν προσθέσουμε τους Γιανγκ και Τσέιμπερς, οι οποίοι υπέγραψαν ως ελεύθεροι, καταλήγουμε εύκολα στο συμπέρασμα πως η χρονιά για την Άστον Βίλα είχε προσθήκες από το «πάνω ράφι», ικανές να την ανεβάσουν επίπεδο. Η ομάδα όμως έμεινε στάσιμη.

Μπορεί ο ηγέτης της Άστον Βίλα, ο Τζακ Γκρίλις, να αποχώρησε για την Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι. Με τις μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας, όμως, τόσο το καλοκαίρι όσο και τον χειμώνα, αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Οι «χωριάτες» δεν θα έπρεπε να μένουν ικανοποιημένοι με την σταθερότητα, καθώς οι ενισχύσεις τους απαιτούν ένα βήμα μπροστά, το οποίο σίγουρα δεν έγινε την φετινή σεζόν.

Κώστας Ξενακούδης