Αυτό το πρωτάθλημα θα το πάρει κανείς;

Τα τελευταία 15 χρόνια συνηθίζουμε να λέμε πως είναι το καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου. Αναμφισβήτητο. Είτε από οικονομικής πλευράς είτε από καθαρά αγωνιστικής, η Πρέμιερ Λιγκ συναρπάζει. Το ίδιο κάνει και φέτος αλλά με διαφορετική προσέγγιση. Γράφει ο Τόλης Χριστοφοράκης.



Αυτό το πρωτάθλημα θα το πάρει κανείς;

Η μαγική τετράδα των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ, Τσέλσι και Λίβερπουλ αποτελεί εδώ και μερικά χρόνια παρελθόν. Στους «Big-4» προστέθηκε η Μάντσεστερ Σίτι με την είσοδο του Σεϊχη Μανσούρ και βγήκε εκτός η Λίβερπουλ λόγω της αγωνιστικής πτώσης.

Κατά καιρούς Έβερτον και Τότεναμ απειλούσαν αλλά δύσκολα δημιουργούσαν δεδομένα. Ο τίτλος κρινόταν πάντα στο φινάλε με τους διεκδικητές να κάνουν τρομερά σερί και ο πρωταθλητής να αναδεικνύεται συνήθως μέσω μιας γκέλας του αντιπάλου.

Φέτος όμως όλα είναι διαφορετικά. Οι διεκδικητές του τίτλου ακολουθούν τα βήματα των αγγλικών συλλόγων στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Από εκεί που δεν υπήρχε προημιτελική φάση με δύο συλλόγους της Αγγλίας στο Τσάμπιονς Λιγκ, αποτελεί πλέον είδηση η ύπαρξη έστω και μιας.

Οι «αρρώστιες» φαίνεται να μεταφέρονται στο εσωτερικό. Οι απανωτές γκέλες των Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Αρσεναλ δεν έχουν προηγούμενο. Ποτέ στην τελευταία 15ετία, τρεις διεκδικητές του τίτλου δεν έχαναν με μαθηματική συνέπεια βαθμούς δεξιά και αριστερά.

Εδώ δεν υπάρχει το «κλισέ» ότι δυνάμωσαν οι μέτριοι. Υπάρχει το δεδομένο ότι αποδυναμώθηκαν ποδοσφαιρικά οι ισχυροί. Οι μεταγραφές και η σπατάλη εκατομμυρίων συνεχίζονται σχεδόν στον ίδιο ρυθμό όμως το θέαμα που παρουσιάζουν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, απέχει έτη φωτός από αυτό που προσφέρει η Μπάγερν, η Μπαρτσελόνα ακόμη και η πιο αμυντικογενής Ρεάλ του Ράφα Μπενίτεθ.

Καθρέφτης των παραπάνω θα αποτελέσει αυτή η κρίσιμη εβδομάδα. Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Άρσεναλ και Τσέλσι κρίνονται στο Τσάμπιονς Λιγκ. Με τις εμφανίσεις τους στην Πρέμιερ Λιγκ, μόνο φαβορί δεν πρέπει να θεωρούνται για την πρόκριση...