Πρωτοφανής η μάχη στην ουρά

Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλη μας την παρέα! Το πρωτάθλημα της Premier, κράτησε το ποδοσφαιρικό μας ενδιαφέρον... αμείωτο κατά τη διάρκεια των γιορτών, με 3 συναρπαστικές αγωνιστικές ημέρες.



Πρωτοφανής η μάχη στην  ουρά
Παρακολουθούμε μία United, να οδεύει ολοταχώς προς την κατάκτηση του τίτλου και να επιτυγχάνει τη μία ανατροπή πίσω από την άλλη.
 
Τίποτα δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσει την αρμάδα του Ferguson, ειδικά από τη στιγμή που οι άμεσοι ανταγωνιστές της (City και Chelsea) βρίσκονται σε κρίση. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το τελικό αποτέλεσμα, όμως οι "κόκκινοι διάβολοι", διδαγμένοι και από το περσινό κάζο των τελευταίων αγωνιστικών, παρουσιάζονται εξαιρετικά αποτελεσματικοί μέσα στο γήπεδο.
 
Εν αντιθέσει με την κορυφή, το ενδιαφέρον στην "ουρά" της Premier, είναι πολύ μεγαλύτερο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ έξι (!) ομάδες αυτήν την στιγμή, εμπλέκονται με σενάρια της επικίνδυνης ζώνης και σίγουρα πρέπει να ανεβάσουν πολύ ταχύτητες στο δεύτερο μισό, αν θέλουν να μην μπλέξουν με περιπέτειες:
 
Newcastle United: Η φετινή πορεία σε τίποτα δεν θυμίζει την περσινή. Αν και η ομάδα του Alan Pardew, από το ξεκίνημα της χρονιάς δεν έχει βρεθεί ως τώρα κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού, απέχει από αυτήν μόλις 2 βαθμούς και αν μη τι άλλο η ανάγκη για νίκες είναι επιτακτική. Οι Βόρειοι καλούνται επίσης να αναπληρώσουν την απώλεια του κορυφαίου τους επιθετικού, Demba Ba, ο οποίος στο πρώτο μισό της χρονιάς έδωσε πολύτιμους βαθμούς στην ομάδα.
 
Aston Villa: Δεν παρουσίασε καμμία σοβαρότητα στις τελευταίες αγωνιστικές, και δίκαια κατρακύλησε τόσο στη βαθμολογία. Τα αμυντικά κενά, είναι τεράστια, κατάφερε να δεχτεί 17 (!) γκολ στις τελευταίες 4 εμφανίσεις της. Η ομάδα σίγουρα χρειάζεται προσθήκες για να αντεπεξέλθει, και μία αξιόλογη θα ήταν του Joleon Lescott. Τις τελευταίες ημέρες, ακούγεται έντονα το όνομά του για τη Villa, αν και ο ίδιος δηλώνει πως θέλει να παραμείνει στη Manchester City. Από άποψη momentum... είναι ίσως η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας.
 
Southampton: Πολύ συμπαθητική ομάδα! Κατάφερε να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα, που είχε δημιουργηθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται -σε ισοβαθμία με τη Wigan- πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και με παιχνίδι λιγότερο (το δίνει την άλλη Τρίτη στο Stamford Bridge)! Ο Nigel Adkins κατάφερε να αξιοποιήσει το υλικό που έχει στα χέρια του και με την 4άδα Ramirez-Puncheon-Rodriguez-Lambert μάχεται αποτελεσματικά για την αποφυγή του υποβιβασμού. Δεδομένα τα κενά στην άμυνα, το τελευταίο διάστημα ακούστηκαν τα ονόματα του Πορτογάλου Caricco και του Ιταλού Astori, παίκτες που σίγουρα θα βοηθούσαν σημαντικά, αν αποκτηθούν. Τέλος, πρέπει να καλύψει επάξια, το μακροχρόνιο κενό του ρολίστα Lallana.
 
Wigan Athletic: Ενώ ως ομάδα, παρουσιάζει μία τακτική και μία σοβαρότητα, τα αποτελέσματα δεν έρχονται. Ίσως οφείλεται στην έλλειψη καλού υλικού, καθώς ελάχιστοι παίκτες είναι εγνωσμένης αξίας, ενώ στην επίθεση ο Arouna Kone παλεύει μόνος του. Στη Wigan, έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να ζουν με το ενδεχόμενο του υποβιβασμού. Ο Roberto Martinez, κατάφερε τις προηγούμενες χρονιές να πετύχει την παραμονή στην κατηγορία, φέτος όμως οι προυποθέσεις είναι αρκετά χειρότερες. Δεν βοηθά κατά την άποψή μου και το παλιομοδίτικο 3-5-2, που δεν εφαρμόζει καμία άλλη αγγλική ομάδα, και που πλέον παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στο Ιταλικό πρωτάθλημα.
 
Reading: Τα συνεχόμενα αρνητικά αποτελέσματα, την έχουν φέρει 5 πόντους κάτω από τη γραμμή του υποβιβασμού. Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα ισοβάθμησε και με την -από καιρό- τελευταία Q.P.R. Τα πράγματα δεν είναι καλά στο Madejski Stadium, καθώς η ομάδα σε ολόκληρο πρωτάθλημα έχει καταφέρει να πετύχει μόνο 2 νίκες. Δεν παρουσιάζει κάτι αξιόλογο, και (νεοφώτιστη γαρ) είναι λογικό να λογίζεται ανάμεσα στα φαβορί του υποβιβασμού.
 
Q.P.R.: Η αρνητική πρωταγωνίστρια της φετινής Premier! Πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, κανείς δεν φανταζόταν πως μία ομάδα με τόσο ποιοτικό υλικό, θα κατάφερνε να μπλέξει τόσο σοβαρά με περιπέτειες υποβιβασμού. Ο Mark Hughes παρέδωσε στον Harry Redknapp μία αδούλευτη ομάδα με καλούς ποδοσφαιριστές. Πρόσφατα το 2πλό στο Stamford Bridge, δημιούργησε νέες προσδοκίες και αναπτέρωσε κάπως τις ελπίδες των οπαδών της ομάδας. Μένει να δούμε αν το... έργο θα έχει και συνέχεια. Μεταγραφικά, η ενίσχυση είναι δεδομένη, αν και όπως είπε και ο προπονητής της, θα είναι μεγάλη απώλεια αν χαθεί ο ηγετικός stopper Ryan Nelsen, ο οποίος έχει πρόταση να εργαστεί στο τεχνικό επιτελείο, ομάδας του Αμερικάνου πρωταθλήματος.
 
Συνοψίζοντας, η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι Newcastle και Southampton έχουν την απαραίτητη ποιότητα και σοβαρότητα για να μην κινδυνέψουν. Από την άλλη η Aston Villa, δεν μου δείχνει τον τρόπο για να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί γύρω της, και πιστεύω πως μαζί με την Reading, θα αγωνίζονται του χρόνου στην Championship. Η τρίτη ομάδα είναι μία εκ των Wigan ή Q.P.R. Σίγουρα το πάνω χέρι ως τώρα το έχουν οι Latics. Αλλά υπολείπονται ακόμα 17 αγωνιστικές! Ίδωμεν...
 
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας και εύχομαι η νέα χρονιά να φέρει μόνο χαμόγελα στη χώρα μας!
 
Χαρίλαος Καρακίτσος.