Τι συμβαίνει στην Τσέλσι;

Κατ’ αρχάς θα  ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι το www.england365.gr που μας δίνει τη δυνατότητα να λέμε τη γνώμη μας. Με αφορμή τις τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας της Chelsea όλοι αναζητούν να βρουν τι φταίει και αν πρέπει να παραμείνει στην ομάδα ο Roberto Di Matteo.



Τι συμβαίνει στην Τσέλσι;

Στην αρχή της χρονιάς είχα πει ότι η Chelsea δεν θα καταφέρει να τερματίσει πρώτη στο τέλος της χρονιάς. Ήδη έχει αρχίσει να ‘’ξεφουσκώνει’’ αν και για πω την αλήθεια την λεγόμενη ‘’κοιλιά’’ την περίμενα τον επόμενο μήνα.. Στο καλό της διάστημα τις πρώτες 8 αγωνιστικές δεν κατάφερε να ξεφύγει από τους διώκτες της με αποτέλεσμα τώρα να τους κυνηγάει. Θα τους φτάσει όμως?

Το πρόβλημα θεωρώ ότι έχει να κάνει με τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Από την μετά Mourinio εποχή είναι εμφανές ότι ο R. Abramovich είναι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις για τις μεταγραφές, για τις ανανεώσεις, για τον προπονητή και με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά δεν υπάρχει σωστός προγραμματισμός στην ομάδα. Μη ξεχνάμε ότι αυτός ήταν και ο ουσιαστικός λόγος που ο Mourinio έφυγε από την Chelsea όταν αισθάνθηκε ότι θα πρέπει να ακολουθεί τις επιλογές του Abramovich και να μην αποφασίζει από μόνος του. Δεν είναι τυχαίο που από τότε η Chelsea έχει τη μία χρονιά πολλούς αμυντικούς και την επόμενη χρονιά έχει πολλούς επιθετικούς (όπως πέρυσι) και αναγκάζεται και τους δίνει δανεικούς ή τους πουλάει ή τους αφήνει να φύγουν.

Φέτος λοιπόν έχει λίγους αμυντικούς (ποιοτικούς), λίγους επιθετικούς (3 για την ακρίβεια με μόνο τον Torres μεγάλο όνομα) και πάρα πολλούς μέσους. Με την ίδια λογική του χρόνου θα αφήσει πολλούς μέσους να φύγουν. Πιστεύω λοιπόν ότι η ομάδα υστερεί πολύ στον προγραμματισμό σε σχέση με την Arsenal , τη Man U και τη Man C που κάθε χρόνο είναι οι κυριότεροι ανταγωνιστές της. Και αν στην Ελλάδα ένα τέτοιο στιλ ομάδας μπορεί να τα καταφέρει μόνο με τα λεφτά, στην Αγγλία  αυτό μόνο δεν αρκεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα και η Man C που μέχρι πέρυσι έδινε τόσα λεφτά και τίτλο δεν είχε πάρει. Δεν είναι καθόλου τυχαία η πορεία της Man U όλα αυτά τα χρόνια με τον Alex Ferguson να παραδίδει μαθήματα προγραμματισμού κάθε χρόνο. Το ίδιο και η Arsenal που με μικρότερο budget κάθε χρόνο καταφέρνει και πρωταγωνιστεί και παράλληλα παίζει όμορφο ποδόσφαιρο.

Φέτος λοιπόν η Chelsea δεν έχει επιθετικούς σε αριθμό αλλά και σε ποιότητα. Με μόνο τον Torres μεγάλο όνομα που δεν έχει αποδώσει ποτέ στην Chelsea τα αναμενόμενα δεν γίνεται να πρωταγωνιστείς σε 4 διοργανώσεις. Δεν μπορεί να καλύψει μια πιθανή απουσία τους είτε από τραυματισμό είτε από κάρτες. Δεν είναι τυχαίο που η Chelsea δεν μπορεί πλέον να κερδίζει εύκολα τους θεωρητικά μικρούς αφού έχει (QPR-Chelsea 0-0 , Swansea-Chelsea 1-1 , WBA-Chelsea 2-1) που άλλες χρονιές ήταν σίγουρα τρίποντα. Στα μεγάλα παιχνίδια είμαι σίγουρος ότι θα τα πάει καλύτερα (Arsenal-Chelsea 1-2,Tottenham-Chelsea 2-4,Chelsea-Man U 2-3 με εναντίον διαιτησία) είτε εξαιτίας κινήτρου είτε επειδή ανοίγεται ο αντίπαλος και χτυπάει στις αντεπιθέσεις. Όμως τα ντέρμπι δεν είναι αυτά που δίνουν το πρωτάθλημα.

Επίσης η Chelsea δεν έχει πολλούς αμυντικούς όπως παλαιότερα με τον Ivanovic να τρέχει να καλύπτει όλες τις θέσεις της άμυνας όταν υπάρχουν τραυματισμοί ή κάρτες. Από του χρόνου όπως όλα δείχνουν  και χωρίς τον A.Cole που επίσης θεωρώ κακή κίνηση. Καμία αντίρρηση να κάνει ανανέωση αλλά δεν διώχνεις ποτέ έναν από τους ποιοτικότερους αριστερούς μπακ στον κόσμο επειδή είναι 31 στα 32 (και είναι και Άγγλος). Πέρυσι η άμυνα της έδωσε το CHL (μαζί με την τύχη βέβαια) και φέτος σχεδόν σε κάθε παιχνίδι δέχεται goal.

Γενικά αυτή η Chelsea μου θυμίζει πάρα πολύ την Roma του Luciano Spalletti το 2007-2009 που έπαιζε χωρίς επιθετικό σε πολλά παιχνίδια με πολλούς μέσους. Δεν ήξερες ποτέ ποιος θα σου βάλει το goal και όλοι οι μέσοι ήταν επικίνδυνοι. Σε κανένα ντέρμπι δεν έχανε εύκολα και τα περισσότερα τα κέρδιζε αλλά τίτλους δεν έπαιρνε διότι έκανε πολλές γκέλες με τους μικρούς. Η μόνη διαφορά είναι ότι πολλοί παίκτες της Chelsea έχουν τίτλους αλλά σιγά σιγά και αυτοί αρχίζουν να γίνονται όλο και λιγότεροι. Στο σημερινό παιχνίδι με τη Juventus απουσίαζαν οι εμπειροι Terry και Lampard και οι μικροί δεν κατάφεραν να τα βγάλουν πέρα με την αποφασισμένη Juventus. Το αποτέλεσμα η chelsea να χασει 3-0 και να κινδυνεύει για πρώτη φορά μετά από χρόνια να μείνει από τη φάση των ομίλων εκτος CHL.

Τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα πολλά και η στιγμή που ο Abramovich θα βρει κάποιον να ρίξει την ευθύνη πλησιάζει. Ο Di Matteo πιθανον να φύγει και να έρθει κάποιος άλλος. Το πρόβλημα όμως πολύ αμφιβάλλω αν θα λυθεί αν συνεχίσει ο Abramovich να ακολουθεί την ίδια τακτική. Σίγουρα ο Di Matteo δεν έχει αποδείξει ότι μπορεί να ‘’κουμαντάρει ‘’ μια μεγάλη ομάδα αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει όλη την ευθύνη αυτός. Υπομονή μέχρι το Σαββατοκύριακο που πολλά για την πορεία της Chelsea θα κριθούν στο παιχνίδι με τη Man C.

 

Chris Tserkovits 

(Στείλτε μας και εσείς τη δική σας άποψη ή οποιαδήποτε ερώτηση ή σχόλιο στο info@england365.gr)